Almanya’da marketlerde satılan 30 balda yapılan incelemede 25’inin içine ucuz şeker şurubu karıştırılmış olduğu ortaya çıktı.

Alman Profesyonel ve Ticari Arıcılar Birliği, marketlerde satışa sunulan bazı balların saflığının ya da kalitesinin bozulduğu veya içine yabancı maddeler karıştırılarak orijinal yapısının değiştirildiğini açıkladı.

 

Alman Profesyonel ve Ticari Arıcılar Birliği (DBIB), Avrupa Profesyonel Arıcılar Birliği (EPBA) ile birlikte Alman süpermarketlerindeki balları bağımsız olarak inceledi. Arıcılar yeni bir laboratuvar testi kullanarak 30 bal örneğinden 25'inin sahte olduğunu tespit edebildiler. 2023 gibi erken bir tarihte, bir AB soruşturması bal örneklerinin neredeyse yarısını "şüpheli ve AB bal kurallarına uygun değil" olarak sınıflandırmıştı.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DBIB Başkan Yardımcısı Bernhard Heuvel;

"2023 gibi erken bir tarihte, bir AB soruşturması bal örneklerinin neredeyse yarısını şüpheli ve AB bal kurallarına uygun değil" olarak sınıflandırmıştı.

 

Özellikle profesyonel arıcılar iki yılı aşkın bir süredir satış sorunlarıyla giderek daha fazla mücadele ediyor. ABD'nin bal ithalatını ciddi şekilde kısıtlamasının ardından Avrupa pazarına çok fazla bal girdi. Alman arıcıları da ballarına mahsur kaldı ya da düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldı. DBIB uzun süredir bu ucuz balın tağşiş edildiğinden şüpheleniyordu. “Çünkü dünyada hiç kimse 1,99 € perakende fiyatına bir kavanoz bal üretemez. Çin ya da Hindistan'da bile bu mümkün değil" diye konuştu.

 

Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz 

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuksal bir suç olduğunu hatırlatırız! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuksal süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.