Almanya'da uzun yıllar sonra çifte vatandaşlık konusunda düzenleme yapılarak 27 Haziran 2024 tarihi itibari ile artık Türk vatandaşlarının aynı zamanda Alman vatandaşı, Alman vatandaşlarının ise  aynı şekilde Türk vatandaşı olabilme imkânı sağlandı. 

 

Konuyla ilgili daha önce Türk vatandaşlığından feragat eden ebeveynlerin çocuklarının yeniden Türk vatandaşı olabilmeleri hakkında T.C.Hamburg Başkonsolusluğu bir bilgilendirme paylaştı.

 

Yapılan bilgilendirme şu şekilde;

Çocukların, Anne ve babası Türk vatandaşlığını, çıkma izni almak suretiyle kaybettikleri tarihten sonra doğan, 18 yaş üstü kişilerin Çifte Vatandaşlık Başvuru Sürecinde yapılması gerekenler...

 

1) Bilindiği üzere, Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenler ile ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden 21 yaş altı kişiler Yeniden Türk Vatandaşlığını kazanma başvurusunda bulunabilmektedir.

 

  • 18 yaş altı çocukların yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvuruları esnasında ana ve babalarıyla birlikte işlem görmeleri esastır.

 

  • Doğum tarihleri, ana ve babasının Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybettikleri tarihten önce olan kişilerin, ergin oldukları tarihten itibaren, 3 yıl içinde seçme haklarını kullanarak da Türk vatandaşlığını kazanmaları mümkündür.

 

  • Bu şartları taşıyan kişiler konsolosluk.gov.tr adresinden, bağlı bulundukları Başkonsolosluğu seçerek, "Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanma" sekmesi altından başvurularını yapabilirler.

 

2) Ancak, doğum tarihleri, ana ve babasının Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybettikleri tarihten sonra olan, 18 yaş üstü kişilerin, vatandaşlık kazanma başvurularını, konsolosluk.gov.tr adresinden, "İstisnai Vatandaşlık Başvurusu" sekmesi üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

 

Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz 

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.