Dortmund Havalimanın 2024 yılındaki hedefi 3 milyon yolcuya ulaşmak. Yeni yapılan terminal orta ölçekli ama çok güvenli bir ortam sunuyor. Geçtiğimiz Avrupa Futbol Şampiyonası’na çeşitli ülkelerden gelen özel jetlerin yanı sıra Türk Milli Takımı’nın da maçlarını izlemeye gelen özel uçaklar işin ekstra yanını oluşturuyor. Yapılan anketlere göre havalimanın 100 kilometre çevresinde yaşayan yolcular bu havalimanını tercih ediyorlarmış. Tercih edilmesinin en en önemli nedenleri; uygun fiyat ve hızlı bağlantılı uçuşların olması. Dortmund Airport 21‘i ziyaret etmemizin bir başka nedenide Sunexpress ve Pegasus uçak şirketlerinin Türkiye’nin çeşitli şehirlerine buradan da uçmaları. Bu konu ve Smart Dortmund Havalimanı ile ilgili basın sözcüsü Carolin Rathmann ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Sılayolu: Merhaba bayan Rathmann, Dortmund Airport 21 hakkında bize genel bir bilgi verir misiniz? 

Carolin Rathmann: Geçtiğimiz yılı 2,9 milyon yolcu sayısıyla rekorla kapattık ve bu yıl hedefimiz 3 milyon yolcu sayısına ulaşmak. Bulunduğumuz yaz döneminde çok çeşitli rotalara olmak üzere 20 değişik ülkeye, 41 farklı noktaya uçuyoruz. Ağırlık uçuş noktalarımız Doğu Avrupa, Balkanlar, İngiltere ve doğal olarak tatil ülkeleri Ispanya, İtalya ve Yunanistan da bu rotamızın içinde. Tabi Türkiye de bizim için çok önemli bir pazar. Hem tatil yapan, hem iş seyahati yapan hem de memleketlerini ziyaret etmek için uçan Türkler de önemli bir potansiyel taşıyor.

Sılayolu:19 aralık 2023’den itibaren Pegasus Airlines İstanbul Sabiha Gökçesin’e uçuyor. Hangi sıklık uçuyorlar ve uçuşlara ilgi nasıl?

Carolin Rathmann: Pegasus haftada üç uçuşla başladı. Bu yılın nisan ayından itibaren haftalık uçuş sayısını beşe yükselltiler. Tatil sezonu ile beraberde haftanın her günü yedi gün uçmaya başladılar. Tabi bizim için çok güzel sevindirici bir gelişme ve yolcular tarafından da tercih edilmesi ayrıca güzel. Genel olarak İstanbul uçuşları Pegasus’un aktarmalı uçuşları İstanbul'dan başka rotalara olduğu için çok yoğun geçiyor. Ruhr bölgesinde Türk toplumu nüfusu çok yoğun yaşıyor ve onların ihtiyaçlarını karşılayacak Pegasus gibi bir partner ile çalıştığımız için de mutluyuz.

Pegasus ve Sunexpress

Foto: Pegasus Airlines - Hans Jürgen Landes /   Sunexpress - Sascha Kamrau       

Sılayolu: Dortmund Airport 21’in avantajları nedir? Yolcular neden bu havalimanından uçsun?

Carolin Rathmann: Cok kompakt bir yapımız var, havalimanına girer girmez birkaç metrede bilet kontrolündesiniz, bırkaç metre sonra da güvenlikte işiniz bitiyor ve uçağa gidiyorsunuz. Üç güvenlik kapımızda aynı anda hizmet verebiliyoruz ve aynı anda 13 uçağı hazırlıkları yapabiliyoruz. Pegasus ve Sunexpress dahil 7 tane uçak şirketi buradan uçuyor. Havalimanına otobandan ulaşım çok kolay ve otobandan çıktıktan sonraki şehiriçi yolu mesafesı çok kısa. Havalimani Hollanda'ya çok yakın olduğu için Hollanda’dan da çok yolcumuz uçuyor.

Sılayolu: İstanbul dışında Türkiye’nin başka şehirlerine uçuş planınız var mı?

Carolin Rathmann: İstanbul’un dışında Sunexpress’in haftalık İzmir, Antalya ve Zonguldak’a uçuşları zaten bulunmakta. Hatta yoğun talepten dolayı Antalya’ya haftalık altı kez uçuyorlar.

Sılayolu: EURO 2024 Futbol Şampiyonası’nda Dortmunda havalimanına  İstanbul’dan birçok özel uçakta indi, sanırım özel uçaklar içinde cazip bir havalimanısınız?

Carolin Rathmann: Özel uçaklar için yeni terminalın hemen yanındaki GAT terminali kullanılıyor. Sadece özel günlerde değil bütün yıl boyunca bu servisi sunuyoruz. Havalimanımızda bu uçaklar için iniş ve kalkışla ilgili tüm işlemleri yapıyoruz.

Burada yaşayan Türk vatandaşlarını Dortmund Airport 21’e tanımaya ve keşfetmeye davet etmek istiyorum. Türkiye’ye yönelik oldukça geniş bir programımız zaten var ama ümit ediyorum yakında daha fazla uçuş rotası eklenecektir.

Sılayolu: Verdiğiniz bilgiler ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz bayan Ratmann.

Haber: Sezai Koç, Mustafa Özbay