Bu yılda senelik izinlerini tamamlayıp dönüşe geçen izinciler sınırlarda yanlarında getirdikleri takı ve altınları beyan edmedikleri için yakalatılan altınların miktarı dudak uçuklatacak cinsten.

Sırbistan ve Bulgaristan'da yakalanan ve beyan edilmeyen paraya ve altına el konuluyor.  Türkiye'den dönen yolcular yanında getirdikleri altın veya parayı beyan etmek yerine saklıyorlar.  Bazı yolcular ise şans eseri yakalanmandan sınırı geçtiklerine sevinirken Almanya ya girdiklerinde şüpheli durumlarda otoban gümrük polisleri tarafından durdurularak kontrole tabi tutuluyorlar.

Yolcuların yanlarında beyan edilmemiş altın tespit edildğinde ise sürücü hem kacakcılıkla suçlanıyor hakkında kaçakcılıkla ilgili dava açılıyor, ceza ödüyor, hemde getirilen Altın'ın vergisini ödemek durumunda kalıyorlar.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'den Köln Havalimanı'na gelen yolcuların beyan edilmemiş altın taşıdıkları tespit edilmişti.

Yaz tatili  dönüşü sırasında Köln gümrüğü, Köln/Bonn Havalimanı'ndaki yolcularla dolu bir valizde yaklaşık 20 kilogram esrar ve yaklaşık 260.000 avro değerinde 3,6 kilogramdan fazla kaçak altın takı keşfetti.

Türkiyeden gelen yolcular gümrük kontrol noktasından yeşil çıkıştan bagajlarıyla çıkmaya çalışırken gümrük polisi tarafından durduruldu

Yolcuların alüminyum folyoya sardığı Altınlar  bagajlarında kıyafetlerin içinde saklı halde bulunduğu tespit edildi. Belçikalı Türk vatandaşı olan yolcunun bagajında ve üzerinde yaklaşık 40.000 Euro değerinde altın takı tespit edilmişti. Yolcu hakkında hem kaçakcılık hakkında soruşturma başlatılmış hemde cezai işlem uygulanmıştı.

Önceki gün  bir başka olay karayolunda yaşandı. Türkiye'den tatilden dönmekte olan Fransız çiftin gümrük kontrollerinde "kaçamak" yanıt vermesi üzerine altın takıları ortaya çıktı.

Çift, olay nedeniyle vergi ödemek zorunda kalırken, adam da cezai vergi soruşturmasına tabi tutuldu. Bir başka "altın takı" olayı da Baden-Württemberg'in Heilbronn kentinde yaşandı.

Heilbronn polisi Neuenstein yakınlarındaki A6 otoyolunda yaptığı kontrol sırasında vergilendirilmemiş altın takılar keşfetti.

Kaçamak cevaplar verdi.

Fransız çift, Türkiye'deki tatilden dönüyordu A6 Otoyolunda gümrük polisleri gümrük denetimi için Hohenlohe Nord servis istasyonuna yönlendirildiler.

Sadece beyan edilmesi gereken mallarla ilgili sorulara kaçamak cevaplar verdikleri için taşıdıkları mallar dikkatle incelendi. Tatilden dönen fransız çift, tatilde satın aldıkları altın takıları yanlarında taşıdıklarını kabul etti.

Alınan bilgide ,dört bilezik ve bir altın madeni paradan oluşan altın takılar AB'ye girişte vergilendirilmediğinden değeri gümrüksüz seyahat hediyelik eşyalarının seyahat ödeneğinden önemli ölçüde yüksek oluşundan ve en önemlisi hiçbir gümrükleme belgesi ibraz edilemediğinden.

Mücevherat için gümrükler ilgili altına yaklaşık 850 Euro tutarında bir ithalat vergisi uygulandığı belirtildi.

46 yaşındaki adam hakkında da cezai vergi davası açıldı.

Haber: Silayolu.com / Heilbronn

Foto: Temsili ( Arşiv)