AB içinde veya dışında seyahat ediyorsanız bilmeniz gereken gümrük kurallarını sizler için hazırladık.

AB'ye seyahat eden, AB içinden veya üçüncü ülkelerden gelen yolculara uygulanan genel gümrük kuralları, kişisel kullanıma yönelik eşyaların serbest dolaşımını teşvik etmekte ve tütün ürünleri gibi belirli ürünlere kısıtlamalar içermektedir. Macaristan bu kuralları belli bir düzen içerisinde uygulayarak yolcuların gümrükte sorun yaşamasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Tütün ürünlerine ilişkin ayrıntılı kısıtlamalar 17 yaş ve üzeri yolculara yönelik tütün ürünlerine ilişkin kısıtlamalar aşağıdaki gibidir:

Hava yolcuları için: 200 sigara veya 100 purito (her biri en fazla 3 gram) veya 50 puro veya Tüketim için 250 gram tütün. Uçakla seyahat etmeyenler için: 40 sigara veya 20 purito (her biri en fazla 3 gram) veya 10 puro veya Tüketim için 50 gram tütün.

Bu kurallar, yabancı vatandaşların yasal kısıtlamalara uymasını sağlamakta ve gümrük işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Macaristan'ın gümrük düzenlemeleri, yolcuların güvenli ve hızlı bir şekilde geçiş yapmalarına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Alkol veya tütün ürünlerini limitin üzerinde taşımak ne anlama geliyor?

Gümrük yetkilileri, malları kişisel tüketim yerine satış amacıyla getirdiğinizden şüpheleniyorsa sizden ek kanıt sunmanızı isteyebilir (örneğin, satın alma faturasını göstermeniz). Uygun kanıt sunamazsanız, varış ülkenizde tüketim vergisi ödemeniz gerekebilir ve bu vergiyi ödemezseniz gümrük yetkilileri getirdiğiniz ürünlere el koyabilir. Alkol veya tütün ürünlerini limitin üzerinde taşımak ne anlama gelir? Gümrük yetkilileri, malları kişisel tüketim yerine satış amacıyla getirdiğinizden şüpheleniyorsa sizden ek kanıt sunmanızı isteyebilirler ve satın aldığınız ürünlerin  faturasını isteyebilirler.

Eğer bir kanıt sunamazsanız, ikamet edtiğiniz ülkenizde tüketim vergisi ödemeniz gerekebilir ve bu vergiyi ödemezseniz gümrük yetkilileri getirdiğiniz ürünlere el koyabilir. 17 yaşın altındakiler için daha katı kurallar geçerlidir.

Bu kurallar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir; dolayısıyla seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkede hangi düzenlemelerin geçerli olduğunu bilmek faydalı olacaktır.

AB'ye girişte KDV ve özel tüketim vergisi ödeme zorunluluğu:

AB'ye AB dışındaki bir ülkeden girerseniz, yeniden satış amacıyla AB'ye getirmediğiniz sürece ürünleri KDV ve özel tüketim vergisi ödemeden ithal edebilirsiniz.

 Kural yukarda belirtilen limitleri aşmamaktadır. Aynı durum, AB KDV ve tüketim vergisi kurallarının geçerli olmadığı diğer AB bölgelerinden (Kanarya Adaları gibi) geliyorsanız da geçerlidir.

Haber: Silayolu.com/ Dortmund/ Sezai Koç