Almanya Ulaştırma Bakanı Dobrindt bugün yol vergisinin detaylarını açıklayacak. Ülkede 1 Ocak 2016’dan itibaren yol vergisinin başlaması bekleniyor.

 

BUGÜNE kadar yollarında otomobillerden vergi almayan ülkelerden Almanya’da bu durumun 1 Ocak 2016’dan itibaren sona erecek. Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt (CSU), yabancı araçlar için yol vergisinden geri dönüşün söz konusu olmadığını ifade etti. Dobrindt bugün saat 13.00’de Berlin’de ülkeden geçecek yabancı sürücülerden alınacak verginin ayrıntılarını açıklayacak.

VERGİDEN DÜŞÜLECEK

AB yasaları izin vermediği için yol vergisi (vinyet) ilk etepta Almanya yolların kullanan bütün araçlar için geçerli olacak. Ancak Almanya içinde trafiğe kayıtlı olan araçların ödeyeceği vinyet ücreti sürücülerden kesilen araç vergisinden düşülecek. Hükümet sadece otoyolların kullanımından değil, ara yolların kullanımından da vergi almayı planlıyor.

600 MILYON EURO BEKLENIYOR

ULAŞTIRMA Bakanlığının hesaplarına göre yeni yol vergisinden senede 800 milyon euro elde edilecek. Masraflar çıkıldıktan sonra elde 600 milyon euro kalacak. Bakanlık bu miktarın yol ve köprü yapımı veya tamiri için kullanılacağını açıkladı. Avusturya ve Hollanda’nın yol vergisinin uygulanacak olmasından rahatsız olduğu ve AB nezdinde engelleme girişimde bulunacağı belirtildi.

ÜÇ FARKLI VİNYET

BAKAN Dobrindt’in açıklamalarından önce başına sızdığı kadarıyla 3 farklı vinyet düşünülüyor. Bunlardan birincisi 10 günlük ve 10 euro tutarında. İkincisi ise iki aylık ve 20 euro tutarında. Yıllık vinyetin parası şimdilik belli olmadı, ancak daha sonra açıklanacak. almayı planlıyor. “DESTEKLESINLER” OTOYOL ücretini gündeme getiren CSU’nun Genel Başkanı Horst Seehofer, büyük koalisyon ortakları CDU ile SPD’ye seslenerek, “Asgari ücret konusunda biz ortaklarımızı destekledik. Şimdi de onlar bizim bakanımızı ve projesini desteklesinler. Engel olmasınlar” dedi. Yeşiller Partisi Meclis Grup Baskanı Anton Hofreiter ise CSU’nun yol vergisinden derhal vazgeçmesini istedi. BERLIN