Alman havaalanlarındaki gümrük memurları, Türkiye’den altın takı getirenlere göz açtırmıyorlar. 14.000 Euro’luk takı getiren bir aile 3200 Euro ceza ödedi.

 

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den dönen çok sayıda kişinin beraberinde getirdiği altın takısı gümrük kontrollerinde ortaya çıktı. Yolcu, değeri 430 Euro’yu aşan takıyı gümrükte deklare etmek ve vergisini ödemek zorunda. Bu yapılmazsa hem ceza kesiliyor, hem de kişi hakkında yasal işlem yapılabiliyor. Alman yetkililer, fiyatların daha uygun olması nedeniyle özellikle Türkiye’den yüksek miktarda altının Almanya’ya kaçak sokulmak istendiğine dikkat çekiyorlar.

Türk aile yakalandı

Verilen bilgiye göre bu yıl sadece Stuttgart Havaalanı’nda değeri 250.000 Euro’yu bulan altın takı ele geçti. Stuttgarter Zeitung’un bildirdiğine göre bir Türk ailenin bavulunda değeri 14.000 Euro’yu bulan altın takı bulundu. Aile zincir, bilezik ve küpeden oluşan 20 yıllık takıları gümrüğe bildirmeden ve vergisini ödemeden ülkeye giriş yapmaya çalıştı. Bu nedenle de 3200 Euro ceza ödedi. Yetkililer, takının illa da yeni olması gerekmediğini, yıllar önce satın alınmış değerli eşyaların da gümrüğe bildirilmesi gerektiğini hatırlatıyorlar. Avrupa Birliği ülkesine girişte bir kere deklare edilen takılar için, daha sonraki uçuşlarda bir daha vergi ödenmesi gerekmiyor. Bu arada altının haricinde Türkiye’den en çok getirilen ürün ise sigara.

Turizmavrupa