SAKIN HIZLI GİTMEYİN

HIRVATİSTAN geçtiğimiz yıl Ocak ayından itibaren Schengen’e katıldı ve parabirimi olarak euro’ya geçti.

Bununla birlikte Slovenya –Hırvatistan ve Macaristan arasında gümrükler kalktı.Dolayısyla bu durum Türkiye’ye Slovenya Hırvatistan üzeri karayolunu kullanacak vatandaşlarımızın yolculuğuda kolaylaşmış oldu.Sınırlarda yaşanan kuyruklar ve uzun bekleme süreleri artık görülmüyor.Sınırda ne bekleme var ne de kuyruk.

Hırvatistan‘ın Bregana sınır kapısında kontrol yok. Bu kapıdan Sırbistan sınır kapısı Bajokova'ya kadar olan mesafe toplam 306 km.Hiç viracı olmayan dümdüz otoban.Otoyol da  aksi bir uyarı levhası olmadığı sürece Hırvatistan yollarında hız sınırı 130 km/saat'tir. Acele etmeyin, hız sınırlarına uyun. Kendinizi ve sevdiklerinizi riske atmayın. Sabit ve gezici polislerin yanı sıra polis, sivil plakalı araçlarla da araç kullanırken sizi takip edebilir ve hızınızı kontrol edebilir. Aşırı hız yapmanın cezası oldukça ağır. Alt limit 100, üst limit ise ikibin yediyüz eurodur. Araç kullanırken farlar 24 saat açık olmalıdır. Boyu 150 santimetrenin altında olan çocuklar, aracın arka koltuğunda özel bir araba koltuğunda seyahat etmelidir. Araçtaki tüm yolcular emniyet kemeri takmalıdır.

Ancak dönüş yolculuklarında uzun beklemelere hazırlıklı olmak gerek.Alternatif sınır kapılarını kullanmakta fayda var.

Sırbistan –Hırvatistan sınırında Türkler didik didik aranıyor. Avrupa’da çalışma ve oturma hakkı olan Türkler ile C veya D tipi Shengen vizesi olan Türk yolcular vizeden muaf tutuluyorlar.

YORGUN ARAÇ KULLANMAYIN

Otobanları virajsız ve dümdüz.Hırvat polis yetkilileri  Kazaların ‘ Hırvatistan’da aşırı hız ve yorgunluk tan kaynaklandığını belirttiler.

MOBİL POLİSLERE DİKKAT

Yollarda sıkca radar kontrolü de var.Hırvatistan’da dümdüz ve geniş otoyollar, hız yapmaya adeta davetiye çıkarıyor. Sakın sürat yapmayın. Otoyollarda sürücüleri tahrik edip hıza zorlayan sivil polislere dikkat etmeli. Otobanda azami hız 130 km. Hırvatistan girişinde tabelalar azami hız sınırını gösteriyor. Özellikle yaz sezonunda trafik kontrolleri çok sıkı yapılıyor. Radar donanımlı sivil araçlı polisler otobanda 24 saat devriye geziyor, ayağını gazdan çekmeyen sürücülere göz açtırmıyor. İçinde radar sistemi bulunan bu araçların trafik polis aracı olduğunu kimse fark etmiyor.

GÜVENLİĞİ ELDEN BIRAKMAYIN

Ülke genelde güvenli. Otoyollar bakımlı. Otoyol üstünde geniş ve güzel dinlenme tesislerine sahip bir çok benzin istasyonu var. Burada arabanızı park ederek dinlenebilirsiniz. Gene de emniyeti elden bırakmayın. Arabanızdan fazla uzaklaşmayın. Arabanızın görünür kısımlarında değerli eşya veya çanta bırakmayın.

Trafik cezaları çok ağır. Hırvat trafik yasalarına göre araçlarda, ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yeden ampul bulundurmak mecburi. Herhangi bir kaza olması halinde mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmiyor. Ölüm, ağır yaralanma veya büyük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazası yapılması halinde, sürücü mahkemeye sevk edilmekte, mahkeme tarihine kadar gözaltında kalmakta ve tutanak karşılığında pasaportuna el konuluyor.

Ülkeye giriş ve çıkışlarda 10 bin Euro üstü nakit paranın beyan edilmesi gerekiyor.Bu miktarların aşılması halinde gümrük vergisi alınıyor. Bunların araçta saklanmış halde bulunması durumunda ise kaçakçılık suçlamasıyla ceza uygulanıyor.Ülkeye et ve süt mamullerinin sokulması yasak.

PASAPORT SÜRELERİNE DİKKAT.

Yola çıkmadan önce mutlaka pasaport sürelerinizi kontrol edin. Geçtiğimiz yıl bu konuda yine bir çok sorunlar yaşandı. Özelliklede ‘Fransa’da yaşayanlara  ikamet belgelerinin süresini uzatırken kendilerine geçici bir belge veriliyor. Hırvatistan bu geçici belgeleri kabul etmiyor. Geçici belge ile yola çıkmayın , zira sınırdan geri çevrilebilirsiniz.

OTOYOLLAR ÜCRETLİ

Hırvatistan’da otobanlar ücretli. Ücretler, otoban gişelerinde ödeniyor. Gişede, ödeyeceğiniz. Ödemeleri Euro veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.

Slovenya tarafından Bregana Rajaport'un hemen ardından Zagreb arası otoban ücreti 6 kuna, yani 0,90 avro. Zagreb'i geçtikten sonra bilet Lipovac'taki gişelerden tekrar satın alınıyor. Sırbistan sınır kapısı Bajokova'da yine 122 kuna için 17,00 euro ödüyorsunuz.
Hırvatistan AB üyesi ve Schengen üyesi.
Hırvatistan, Avrupaya açılan ilk sınır kapısı ve konumu nedeniyle gümrük kanunlarına sıkı sıkıya bağlı kalıyor ve sıkı kontroller gerçekleştiriyor.

Hırvatistan’a giriş için üç yol güzergahı var. Bu üç yol güzergahı da başkent Zagreb ayrımında birleşiyor. Macej sınır kapısı ile Zagreb arasındaki yolun bir bölümü ücretli otoyol olup, otomobiller için 48 Kuna (6.40 Euro),minibüsler için 72 Kuna (9.60 Euro). Ljubljana üzerinden Bregana’dan başkent Zagreb’e kadar otomobiller için 1 Euro, minibüsler için 1,50 Euro. Hırvatistan’a Macaristan üzerinden giriş yapıldığında ise yaklaşık 91,5 kilometre uzunluğundaki Goriçan-Zagreb otoyol ücreti otomobiller için  6 Euro, minibüsler için 8 Euro. Her üç güzergahın kesiştiği başkent Zagreb ile Lipovaç bölümündeki 260 kilometrelik otoyol için otomobillerden  17 Euro, minibüslerden ise  25 Euro alınıyor.

AVRUPA’DAN GİDENLER İÇİN İKİ GÜZERGAH VAR
Avrupalı izincilerin Hırvatistan içinde kullanabilecekleri iki ana güzergah bulunuyor. 
KLASİK GÜZARGAH: Güney Avrupa, Fransa, Villach ve Slovenya istikâmetinden gelen vatandaşlarımızın Ljubljana’dan sonra Bregana sınır kapısından Hırvatistan’a giriş yapmaları gerekiyor. Otoyoldan hiç çıkılmadan Zagreb, Slavonski-Brod ve Bajokovo (Sırbistan sınırı) yolu takip edilmeli.


MARİBOR ÜSTÜNDEN KUZEY AVRUPA’YA GİDECEKLER: Maribor’dan sonra Hırvatistan’a Macelj sınır kapısından giriş yapmaları ve Macelj-Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo (Sırbistan sınırı) güzergâhını izlemeleri gerekir. Krapina’dan sonra Zagreb, Slavonski-Brod, Bajokovo yolu izlenmeli.

Hırvatistan 2023 yılı itibariyle Euro geçiş yapmıştır. Bu geçiş üzerine Hırvat Kunası yerine Euro olarak ödemeler yapılmaya başlandı

Et ve süt ürünleri yasak

Hırvat gümrük mevzuatının diğer AB ülkelerinin gümrük mevzuatı ile örtüştüğü için et veya süt ürünlerini ülkeye sokmak yasak. İhtiyaç dışında getirilen her ürünün fazlası yasak, geçtiğimiz yıl malesef bir çok uyarılara rağmen vatandaşlarımız ihtiyaç dışında fazlasından çok getirdikleri ürünlere Zeytin,Peynir,Sucuk, Zeytin yağı gibi iki kilo veya 2 litreden fazla olan ürünlere ağır cezalar ödemek durumunda kaldılar. 

 

DEKLARE EDİN

Yolcu başına 1 karton sigara, 1 lt. yüksek alkollü içki, vatandaşlarımızın üzerlerinde toplam değeri 10 bin Euro’yu aşan değerli eşya (altın, mücevher v.b.) nakit para nın beyan edilmesi gerekiyor.Aksi taktirde beyan edilmesse polis aramasında paraya polis el koyabiliyor

Hırvatistan’da faydalı olacak pratik bilgiler.

– Sınır kapıları modern ve geniş

– Hırvatistan’da otoyolda hız limiti saatte 130 km, karayolunda 110 km

– Her ödemede mutlaka fiş isteyin
–Hırvatistan’da da 1 Ekim 1 Nisan arasında seyir halinde olan araçların gündüz farları yakma zorunluluğu var. 
– Araçta ilk yardım çantası, çekme halatı, reflektörlü yelek ve yedek ampul bulundurmalısınız.

– Benzincide ödemelerde dikkat edin, ödemeleriniz kredi kartı ile yapın

– Farları açık Tutun

AKAR YAKIT FİYATLARI

Hırvatistan’da Benzin ve Mazot fiyatları oldukça uygun. Biz gittiğimiz dönemde

Benzin:                      1,47 Euro               Dizel:                            1,48 Euro    idi. 

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

Zagreb Büyükelçiliği: Masarykova 3, Kat 2, Zagreb Tel: +385 1 48 64 660Polis: 192İlk yardım: 112İtfaiye: 193Karayolu yardım (SOS): 987

 

Haber: Hazırlayan Sezai Koç - (Silayolu.com) - Maribor

Foto: Silayolu.com

Kaynak: Gösterilmeden yayınlanması yasaktır

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.