Almanya'dan memleketlerine tatile giden gurbetçi çifte ait yabancı plakalı aracın HGS cezası bulunduğu için Kapıkule'den çıkışına izin verilmedi.

 

Olay, 23 Eylül 2024 Pazartesi günü Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşandı. 

 

Yaşadıklarını Silayolu.com'a anlatan S.A.; "Türkiye'de tatil süresi boyunca aracımızın plakasına kayıtlı HGS hesabımızda yeterli bakiye vardı fakat yine de ülkeden çıkış yapmadan önce internetten kontrol ettim. Kontrol neticesinde sadece iki ayrı yerde bakiye yetersizliği nedeniyle usulsüz geçiş yapmışım. Bu durumun karşılığında 44 ve 58 lira olmak üzere toplam 102 lira borcumuz olduğunu öğrendim ve 5 Eylül tarihinde bu cezayı HGS sistemi üzerinden ödedim fakat buna rağmen dönüş yolunda Türkiye'den çıkışımıza izin verilmedi." diye belirtti.

 

Sisteme Düşmemiş!

Gurbetçi vatandaş, "Türkiye'de eşimle birlikte yıllık iznimizi bitirdikten sonra 23 Eylül tarihinde geldiğimiz gibi karayolu ile dönüş yoluna koyulduk. Kapıkule Sınır Kapısı'na geldiğimizde memur bey bize; 'HGS cezamız olduğunu ve ödeme yapmadan çıkış yapamayacağımızı' söyledi. Biz de kendisine 5 Eylül tarihinde bu cezayı ödediğimizi söyleyerek ödeme dekontunu gösterdik fakat günler geçmesine rağmen sisteme düşmediği için gümrük sisteminde hâlâ ceza olduğu görülüyordu." Bu duruma itiraz ettik, memur bey bizi müdür beye yönlendirdi. O da bize 'bir şey yapamayacağını, sistemin sorunu olduğunu, bu cezayı ödemeden çıkışımıza izin verilemeyeceğini' söyledi.

 

'Yetkililer bu soruna bir çözüm üretmeli'

S.A., HGS cezasını mecburen iki defa ödemek zorunda kaldık. Mevzunun rakamın kendisi olmadığını, her yıl binlerce avro döviz bıraktığımız vatanımıza 100 lira fazla vermişiz, 1000 lira fazla bırakmışız... Lafı bile edilmez ama kurumlar arası sistemin birbirine entegre olma konusunda hâlâ sorunlar yaşanıyor. Yetkili makamlar, daha önce örneğine defalarca kez şahit olduğumuz bu gibi sorunlara çözüm bulmalıdırlar diyerek sözlerine son verdi.

 

Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.