EdirneHaber’de yer alan habere göre: Edirne’de 4 kara sınır kapısı olduğunu belirten Canalp, Enez Deniz Gümrük Kapısı ile birlikte bu sayının 5’e ulaşacağını ifade etti. Bu 4 sınır kapısından 3’ünde yenileme çalışmaları yapıldığını belirten Canalp, Hamzabeyli, İpsala ve Kapıkule’nin yeni hali ile hizmete girdiğini hatırlattı. Komşu ülkelerin de kendi kapılarını yenilemeye başladığını aktaran Canalp, Pazarkule Sınır Kapısı ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini müjdeledi.

Pazarkule Sınır Kapısı’nda yapılacak modernizasyon çalışması sonrası Kapıkule’de yaşanan gurbetçi yoğunluğu döneminde alışverişe gelen Bulgar ve Yunan vatandaşların endişesinin ortadan kalkması ve bu durumun Edirne esnasına da katkı sağlaması bekleniyor.

“Edirne 2 damardan daha beslenme imkânına kavuşacak”

Yunanistan’ın İpsala Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan gümrük kapısını yenilediğini ifade eden Canalp; “Pazarkule Edirne açısından, ticari ve ekonomik açıdan çok kritik bir noktadır. Orada tek giriş ve çıkış yapmak zorunda kalıyorduk çünkü tek peron vardı. Kuyruk oluşuyordu ve insanlar da bu kuyruğa bakarak gelmiyordu. Şuanda Pazarkule Sınır Kapısı yenileme çalışmaları ihalesi yapıldı. Çalışma tamamlandığında Pazarkule’de 1 olan peron sayısı 3’e çıkacak. Kapasite artışı olacak. Yüzde 200’lük bir kapasite artışı ile beraber giriş çıkış sayısı da artacaktır.  Bulgarlardan Edirne ekonomisi çok faydalanıyor. Kapıkule’nin kapasitesi büyük olduğu için çok insan gelebiliyor. Ama aynı şey kapasite artışıyla beraber Pazarkule Sınır Kapısı için de olacak. Edirne’nin ekonomisine, ticaretine, esnafına ilave 2 damardan daha kan akmaya başlayacak. Edirne 2 damardan daha beslenme imkânına kavuşacak. Bu da muazzam bir katkı olacak” şeklinde açıklamada bulundu.

“Tır kuyrukları tarih olacak”     

 İpsala Sınır Kapısı’nda tır kuyrukları sorununun çözülmesi için tır parkı yapımına devam edildiğini belirten Vali Canalp, çalışma bittiği zaman yine tır kuyruklarının tarih olacağını aktardı.

Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndaki tır parkının kapasitesini büyüttüklerini vurgulayan Canalp; “Burada kapasiteyi büyütmüş olmamıza rağmen şu anda ihtiyaç devam ediyor. Türkiye’nin ihracatı her gün, her hafta, her ay artıyor. Artan kapasiteyi karşılayacak yeni alanlara ihtiyacımız var. Bu anlamda ilave yeni bir alan ekleyerek Hamzabeyli’de de tır kuyruklarını sonlandıracağız” ifadelerine yer verdi.

Edirne’deki projelerle ilgili Ankara’da çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu söyleyen Vali Canalp, 3 Nehir 1 Şehir Projesi ve Enez Limanı çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Nehrin kum ve alüvyonlarla beslenmiş yumuşak tabana sahip olduğunu aktaran Vali Canalp; “Yaklaşık 5 katlı bir bina kadar birikmiş alüvyon var. Kuracağımız baraj için şu anda o 5 katlı binanın en sağlam tabakasına kadar iniyoruz ve sağlam zemini buluyoruz. Sağlam zeminden yukarıya doğru inşa ederek çalışma devam ediyor. Edirne’deki en büyük üçüncü şantiye alanı diyebilirim. Sadece gündüz değil gece sabahlara kadar ekiplerimiz çalışıyor” dedi.

“Meriç Nehri uluslararası su sporlarının merkezi olacak”

3 Nehir 1 Şehir Projesi’ndeki en önemli noktalardan birisinin sporla ve turizmle bağlantılı bir alanda bulunması olduğunu belirten Vali Canalp, burasının uluslararası su sporlarının merkezi olacağını vurguladı.

Su sporlarında Kürek Federasyonu ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Vali Canalp; “Bunun Türkiye’de bir örneği yok. Meriç Nehri’nde yapacağımız alan da aslında kürek yarışlarının yapılacağı uluslararası su sporları merkezi olarak Türkiye’de tek olacak. Bu da uluslararası standartları yakalayacak bir proje olarak faaliyete geçecek. Proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. 3 Nehir 1 Şehir Projesi Edirne’nin Boğaziçi olacak” ifadelerine yer verdi.

Makedon Kulesi ile ilgili de açıklamada bulunan Canalp, temelinden zirvesine kadar yapılacak çalışmalarla müze ve teras alanı ile birlikte Edirne’nin Galata Kulesi olacağını aktardı.

Kaynak: Edirnehaber.org Haber: Özlem Ceylan