T.C. Sofya Büyükelçiliğimizin Web sayfasında yapılan açıklamaya göre,dün www.silayolu.com da yayınlamıştık;

On Yıldan Eski Pasaport Sahiplerinin Bulgaristan’a Giriş ve Transit Geçişlerine Izin Verilmemektedir. Bulgaristan makamları, ilgili AB mevzuat ve direktifleri doğrultusunda, pasaportları on yıldan eski olan üçüncü ülke vatandaşlarının Bulgaristan’a girişlerine 19 Temmuz 2013 tarihinden itibaren izin vermemektedir. Transit geçişler de bu kısıtlama kapsamındadır.On yıldan eski pasaporta sahip vatandaşlarımızın, Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarında güçlükle karşılaşmamaları için, Bulgaristan’a gelmeden önce pasaportlarını yenilemiş olmaları önemle rica olunur. denilmekte.

Ayrıca; yeni pasaportlarla (Bordo) seyahat eden vatandaşlarımız eski pasaportlarla (Lacivert) seyahat eden vatandaşlarımıza göre daha kolay bir şekilde Bulgaristan sınır kapılarından geçebilmekte olduğu bildirilmekte.

Peki bu durumda eski pasaport sahibi olanlar ne yapmalı.Biz konuyu sizler için ‘Güzergah üzerinde bulunan Konsolosluklarla görüştük. İşte Konsolosluk Yetkililerin Tavsiyeleri.

1) Pasaportunun veriliş tarihi 10 yıldan eski olanlar Bulgaristan’dan gitmesinler.Diğer Alternatif olan Makedonya ve Yunanistan Güzergahını Kullanmaları tavsiyesinde bulunuyorlar.

2) Eğer illa ki Bulgaristan’dan gideceğim veya gitmek zorundayım diyorsanız en yakın ikamet ettiğiniz ülkenin T.C.Konsolosluğundan ”ACİL PASAPORT’ alabilirler, tavsiyesinde bulundular. Acil pasaportların ÜCRETSİZ olduğu belirtildi..

Acil Pasaport için gerekli evraklar şunlar; -Pasaport, nüfus cüzdanı ve 1 adet fotograf yeterli.

Yetkililer ‘Acil pasaportlar sadece Türkiye’ye giriş yapana kadar ve 1 yıl süre ile geçerli olduğunu ‘belirtiler.

Acil pasaportların hemen verildiğini, başka bir belge istenilmediğini söylediler.

Yetkililer ‘Bu pasaportların Türkiye’ye giriş yapıldıktan sonra iptal edildiğini.Şahısların ikamet ettiği yerden hemen kendisine normal 10 yıllık pasaport alabilir .dediler.

Güzergah üzerinde bulunan Konsolosluklarda yoğun mesai

Haberimizin dün yayınlanmasından sonra 10 yılı aşmış eski pasaport sahipleri bugün konsolosluklara akın etmeye başladı.

T.C Yunanistan Büyük elciliğinden görüştüğümüz bir yetkili ‘ Yunanistan’da böyle bir sorun olmadığı, 10 yılı aşmış eski pasaport sahiblerinin yunanistan üzerinden geçiş yapabildiğini.söyledi

Sırbistan’da Sorun Yok

Alınan bilgide ‘Acil pasaport 1 yıl süre ile verildiğinden Sırbistan’ üzeri gidenler için her hangi bir sorun olmadğı kaydedildi.

Bulgaristan’da Türkçe Hizmet Hattı

Bulgaristan Polis İmdat Hattından Türkçe Hizmet Verilmeye başlandı.

Bulgaristan sınırları içerisinde ücretsiz aranabilmekte olan 112 – Bulgaristan Polis İmdat hattı, tatil dönemlerinde Türkçe olarak da hizmet sunmaya başladı.

Acil Durumda Sofya Büyükelçiliğimizi arayın.

Acil durumda Sofya Büyükelçiliğimizi arayabileceğiniz Telefon numarası: 00359- 2 935 55 00

Silayolu.com Haber . Sezai Koç

Bu haberi kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz.