Alman kamu televizyonu ARD’e için çekilen ve yapımcılığını spor gazetecisi Phillip Awounou’nun yaptığı Beraberlik ve Hak ve Çeşitlilik (EINIGKEIT und  RECHT und VIELFALT) adlı televizyon haber programı sosyal medyada gündem oldu.

Yapımcı Phillip Awounou, programının bir yerinde Alman Milli Takımı için şu ifadeyi kullanarak durumun ciddiyetine vurgu yapıyor:

‘’Almanya için futbol oyanamaktan gurur duyan futbolcular ama Alman halkının gurur duymadığı bir futbol takımı.’’

Bu TV programında yer alan görüşlerden yola çıkan ARD’nin bağlı olduğu WDR Televizyonu, İnfratest Dimap anket şirketine konuyla ilgili yaptırdığı ankette daha da sarsıcı sonuçlar çıktığını açıkladı.

Yaptırılan ankete göre, Almanların %17’si kaptan İlkay Gündoğan’ın Türk kökenli olmasını kabul edemedikleri ve yine Almanların % 21’i  Alman Milli Takım’nda daha fazla beyaz tenli oyuncunun yer almasını arzuladıkları ortaya çıkıyor.

Anketi yaptıran WDR televizyonu Spordan sorumlu şefi Karl Valks WDR internet sayfası üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, ‘’TV programında yer alan görüşlerin, doğru olup olmadığı saptamak için bu anket yaptırdık. Anket sonuçları bizim için de şaşırtıcı oldu, anket şu anki Alman toplumunun görüşlerini yansıtmaktadır.’’