Türkiye, büyük turnuvalara katılırken her zaman "Biz heyecanlandırmak istiyoruz!" mottosuyla yola çıkar. Milli Takım teknik direktörü Vincenzo Montella yönetiminde, Türkiye umut verici bir izlenim bırakıyor. Avusturya'ya karşı hazırlık maçında alınan 1:6'lık mağlubiyet bir kaza olarak nitelendiriliyor. Peki, taraftarlar gerçekten ne bekleyebilir? Türkiye, bir gizem kutusu gibi görünüyor.

Vincenzo Montella'dan abartılı söylemler beklenmez. O, gerçekçi ve alçakgönüllü birisidir. Süper Lig yöneticilerinin tuhaf davranışları, bir yıl Milli Takım'da ve iki yıl (2021-2023) Adana Demirspor'da görev yaptıktan sonra bile ona sirayet etmemiş. "Elbette başarılı olmak istiyoruz. Sonuçta, sadece orada olmak için Avrupa Şampiyonası'na gitmiyoruz. Öne çıkmak ve maksimumu elde etmek istiyoruz," diyor hırslı sporcu, aynı zamanda uyarıcı bir tonda ekliyor: "Benim için mutlak irade ve tutku önemlidir. Takım kendini parçalıyorsa, işin yarısı tamamdır. Ancak belirli bir hedef koymak doğru olmaz. EURO 2024'te her ulus kendini iyi gösterecek. Heyecan verici olacak."

Türkiye, F Grubu'nda ilk maçını Gürcistan ile oynayacak (18 Haziran), ardından Portekiz (22 Haziran) ve Çekya (26 Haziran) ile karşılaşacak. Hazırlık maçında Avusturya'ya karşı alınan hezimet hariç, Montella yönetiminde Milli Takım etkileyici bir performans sergiledi. Tutku, mücadele gücü ve kompakt savunma anlayışı (Montella yönetimindeki en etkileyici değişim) yeni bir yönü işaret ediyor. "Tamamen hücum futbolu hiçbir zaman akıllıca bir taktik olmadı. Ama eskiden Türkiye, hücum gösterileriyle tanınırdı. Seyirciler için iyi görünüyor, ancak arka tarafta da gol yersen, bu endişe vericidir," diyor eski FIFA hakemi Ahmet Çakar, Montella'nın takıma kattığı yeni donanımlardan memnuniyetle. Montella, "Avusturya'ya karşı oynanan maç bir istisnaydı ve dersler çıkarıldı. Türkiye farklı bir yüz gösterecek. Topa sahip olmak, oyunu kontrol etmek istiyoruz. Ama ne zaman taktiksel olarak beklememiz gerektiğini de biliyoruz," diyerek takımın standartlarının bozulmadığını belirtiyor.

EURO 2024 için taktik net görünüyor. O kadar gösterişli olmasa da modern: Montella, 4-2-3-1 dizilişinde hızlı kanat oyuncularına (Kenan Yıldız, Barış Alper veya Cengiz Ünder) ve savunma merkezinde kaptan Hakan Çalhanoğlu ve sezonun parlayan yıldızı İsmail Yüksek’e güveniyor. Abdülkerim Bardakcı, Zeki Çelik ve Ferdi Kadıoğlu da kilit oyuncular arasında. Kalede ise Mert Günok, önceki tartışmasız bir numara olan Uğurcan Çakır’a göre daha az hata yapıyor. "Bekleyip göreceğiz. Çok spekülasyon yapılıyor. Ama başarılı bir turnuva geçirmek için Gürcistan'a karşı çıkacak ilk 11'den daha fazlasına ihtiyacımız var," diyor Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ekliyor: "Herkes değerli ve önemli olacak."

Beklentiler büyük. Coşku büyük. Türkiye, daha çok bilinçsizce, şu anda iki oyuncu üzerinden genç kitleye hitap ediyor: İlgi odağında iki 19 yaşındaki yetenek: Arda Güler (Real Madrid) ve Kenan Yıldız (Juventus Turin). Bu iki oyuncu, Türk futbolunun yeni neslini temsil ediyor ve ulusun umutlarını omuzlarında taşıyor. Büyükekşi, "Bu iki oyuncunun yarattığı etkiyi görmek mümkün. Onların başardıklarını ve daha fazlasını başarma arzusu genç kategorilere yansıyor. Bu yüzden daha fazla Arda ve Kenan'ın gelmesini umuyoruz," diyor.

Coşku bir yana, asıl soru şu: Türkiye nasıl bir performans sergileyecek? 2008'deki EURO'da "Sürpiz Türkler" gibi etkileyici mi olacaklar? Yoksa Montella yönetimindeki olumlu gelişmeler sadece geçici bir parıltı mıydı ve yıldızlar yerine yıldız kayması mı yaşanacak?

Sonuç olarak: Türkiye mutlaka gizli bir favori değil ve yarı finalist adayı da değil (henüz). Ancak her turnuvada, tüm tarafsız gözlemcileri şaşırtan bir takım vardır. Genç oyuncuların sanatı ile uluslararası deneyimin (Çalhanoğlu, Ünder, Söyüncü) iyi bir birleşimini sağlayan oyuncu materyaliyle, Türkiye Gürcistan ve Çekya gibi uluslardan çekinmemelidir. Portekiz'i grup liderliği için favori kabul edersek, Türkiye - eğer takım Avrupa Şampiyonasının elemelerinin son aşamasında olduğu gibi işlerse - grup aşamasını güvenle geçecektir. Sonrasında, genç oyuncuların cesaretine, Çalhanoğlu'nun liderlik yeteneklerine ve İtalyan Montella'nın yönetim becerisine bağlı olarak Türkiye, eleme turlarında bir havai fişek gösterisi yapabilir. Bunu yapabileceklerini, uluslararası uzmanlar bile biliyor. Ancak, iyi maçlarda kibirli davranırlarsa, kötü bir uyanış yaşayabilirler. Umarız bu "kötü uyanış" Avusturya'ya karşı alınan altı golle zaten geride kalmıştır. Evet, Montella lütfen sıra sizde!

Hakan Uzun