Seyahat kısıtlaması: Şehirler arası yolculuklara ilişkin sınırlamalar 1 Haziran’da kalkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle getirilen ve halen bazı iller için devam eden şehirler arası seyahat kısıtlamalarının 1 Haziran itibarıyla kaldırılacağını açıkladı.

Kabine toplantısının ardından bir açıklama yapan Erdoğan, “Şehirler arası seyahat kısıtlaması 1 Haziran’dan itibaren kaldırılmıştır. Olumsuz bir durum görmememiz halinde yeniden getirebiliriz” dedi.

Hükümet, 30 Nisan’da koronavirüs salgınıyla mücadele için aldığı önlemler kapsamında 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının sıkça görüldüğü Zonguldak’a giriş-çıkışları yasaklamıştı.

Yasak kapsamındaki ilk sayısı ilk etapta 24’e, son olarak da 15’e indirilmişti.

Daha önce alınan kararlar uyarınca, kısıtlamalar kapsamında kalmaya devam eden büyükşehirler Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Van ile Zonguldak’a giriş-çıkış yasağının 3 Haziran’a kadar devam etmesi öngörülüyordu.

Bakanlık valiliklere gönderdiği genelgede, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerileri ve Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, koronavirüs tedbirleri kapsamında büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak başta olmak üzere 81 İl valiliğine “Şehir Giriş/ Çıkış Tedbirleri ve Yaş Sınırlaması” ile ilgili bir genelge gönderildiğini hatırlattı.

Söz konusu genelgede, yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta kara, hava ve deniz yoluyla yapılacak tüm giriş/çıkışlar ile 01.01.2000 tarihinden sonra doğan vatandaşların sokağa çıkmalarının sınırlandırıldığı belirtildi.

Yasakların ihlal edilmesi halinde ise aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılması talimatı verildi.

Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek.

AA