Avrupa'da tatil sezonun başlaması ile birlikte Avrupalı Türkler'in vatana girişleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kapıkule Sınır Kapısı'nda 9628 araç ve 40 bin 593 yolcu ile tarihi rekor giriş yapıldı.

Her yıl olduğu gibi bazı Avrupalı Türkler için Sıla yolu çile yoluna dönüşebiliyor. Sınır kapılarında saatlerce beklemekerine ek olaran bazende prosedür ile ilgili sorunlar yaşanabiliyor.

 

Daha önce Fransa'da yaşayan ve WW geçici araç plakası ile Sırbistan'da sorun yaşayanların yanına bu seferde Almanya'nın Heidelberg kentinden Türkiye'ye doğru yola çıkan Cumhur Karabıyık eklendi

 

Olay, 13 Temmuz Cumartesi günü öğle saatletinde Macaristan Röszke 1 Sınır Kapısı'ndan Sırbistan'a açılan Horgos Sınır Kapısı'nda yaşandı.Heidelberg'ten yalnız olarak olarak Sıla Yoluna çıkan Karabıyık, aracına taktığı geçici sınır plakası (Ausfuhrkennzeichen) ile Sırbistan ve Bulgaristan'da sorun yaşadı.

 

Karabıyık, başından geçen olayı Silayolu.com editörü İbrahim Yırtmaz'a anlattı.

Karabıyık, Sıla Yolu güzergâhında bulunan Almanya,Avusturya ve Macaristan ülkelerinde, karayolunda Schengen bölgesine dahil oldukları ve herhangi bir sınır kontrolü olmadığından dolayı sorun yaşamadığını fakat Sırbistan hem EU ülkesi olmadığı hemde Schengen bölgesine dahil olmadığı için ve Bulgaristan'da da benzer sorunu yaşadığını ifade etti.

 

Refakatçi İle Birlikte 280 Avro Transit Geçiş Ücreti Talep Edildi.

Sırbistan gümrük memuru Karabıyık'a; " geçici araç plakası ile Sırbistan üzerinden transit seyahat edecek kişilerin yanına, Sırbistan çıkışına kadar bir kişiyi refakatçi olarak vermek zorunda olduklarını; bu işlem karşılığında ise transit geçiş ücreti ve refakatçi ücreti olarak 280 Avro talep edildiğini" söyledi.

Mecburen bu istekleri yerine getirdiğini söyleyen gurbetçi vatandaş; " Yolculuk süresince sürekli tedirgin olduğunu çünkü hiç tanımadığı biriyle 600 kilometreye yakın yolda yaptığını ve yolculuk süresince refakatçi ile sadece işaret diliyle bazende internet üzerinden anlaştığını hatta refakatçinin devamlı olarak 'ben kestirme yol biliyorum başka gümrüğe gidelim' diyerek sürekli telefonla konuşmasından tedirgin olduğu için bu isteği kesinlikle kabul etmeyerek Sırbistan Ana Sınır Kapı'sı Gradinje'ye sürdüğünü" söyledi.

 

Bulgaristan'da da Benzer Durum Devam Etti

Sırbistan'dan çıkış yapan Cumhur Karabıyık, Bulgaristan girişinde de gümrük memurunun kendisine; Romanya üzerinden gelseydin sorun olmazdı ama Sırbistan'dan geldiğin için transit geçiş belgesi alması geretiği için kendisini bir büroya yönlendirdiğini fakat büronun kapalı olduğundan dolayı başka bir görevlinin kendisine; 'bu işler burda farklı yürür' dediğini ve sonrasında bu görevlinin yardımıyla geçtiğini ifade etti.

 

Bulgaristan'da Aracı Sattı.

Türkiye'den Avrupa'ya dönüştede aynı sorunla karaşılaşabileceğini tahmin eden Karabıyık, aracı Bulgaristan'da bir tanıdığına sattığını ve vekalet ile Türkiye'ye giriş yaparak dönüşte aracı Bulgaristan'da bırakacağını; yaşadıklarını Avrupa'da yaşayan vatandaşlara tecrübe olması niyetiyle dikkatli olmaları konusunda Silayolu.com'a anlattığını söyledi.

 

Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.