İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünde 2019 yılında öğrenci olan Murat Toptaş, Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı ile Orman Bölge Müdürlüğünden de destek alarak 180 kg ağırlığındaki yangın söndürme bombasını icat etmeyi başardı.

Yangını söndüren bu bomba, YSB-82, F-4, F-16 gibi savaş uçakları ve Sikorsky helikopterleri ya da insansız hava uçakları tarafından atılabilecek.

Belirli bir yükseklikte patlayan bomba, yangın bölgesinin hava ile temasını keserek, alevlerin sönmesini sağlayacak. YSB 82’nin birkaç prototipinin üretilmesinin ardından test çalışmalarına başlanacak. 2019’da geliştirilen bu projenin, NATO standartlarında üretildiği bilinmektedir.

Ülkenin dört bir yandan mücadele içinde olduğu yangınları, sona erdirme konusunda ne denli etkili olduğunu gözler önüne seren 2019 yılındaki bu buluşun derhal seri üretime dâhil edilmesi ile birlikte ileri ki günlerde oluşabilecek yangınlarda can ve mal kaybını en aza indireceği düşünülmektedir.

Murat Toptaş şuan da İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak kariyerine devam etmektedir.

Kaynak: İnönüGüncel