Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan ve yaz tatili için ana vatanları Türkiye’ye kara yolu ile gidecek Türklerin en yoğun kullandığı Avusturya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan güzergahı transit geçişlere açıldı.

 

Almanya’da yaz tatiline 4 haftadan kısa bir süre kalmış olmasına karşın bazı belirsizliklerin giderilmemiş olması tatillerini Türkiye’de geçirmeyi planlayan yüzbinlerce kişiyi tedirgin ediyor

SılaYolu güzergahında bulunan ülkelere Transit geçiş lere ilişkin olarak

Covid-19 dan dolayı kısıtlamalar her gün biraz daha azalıyor ve her gün her dakika her saat bir haber çıkıyor ve bazıları hatta çelişkili, bunun sebebi de, her hangi bir ülkede alinan kararların dışında bazı sayfalar bazı kişiler tahminler yürütüyor ve maalesef bir çok yürütülen tahminlerde insanları yanıltıyor..

SilaYolu.com olarak biz haberleri SılaYolu güzergahında bulunan 1500 üzerinde işpartnerlerimiz den anlık gelişmeleri ve birlikte çalıştığımız güvenilir haber kaynaklarından alıyoruz konsolosluklarımızlada sürekli, istişareler ederek , en son bilgileri sizler için aktarmaya devam ediyoruz.

HİZMETTE SINIR YOK

 

 

3 Aydır ‘ Vatandaşlarımızı en doğru şekilde bilgilendirmeye çalışıyoruz. 

3 Aydır devam eden günlük ve haftalık bilgilendirmelerimizde gurbetçilerimizi bilgilendirmek için  gelen telefonlara ve whatsapp üzeri gelen sorulara’da 7/24 cevap vermeye çalıştık, Hizmette sınır tanımadık.

25 YILDIR SİZİNLEYİZ

Malum Dünya genelinde bu Korona krizi insanları ülke sınırları içine hapsetti. Şimdi herkes yaz tatili yaklaşırken, ‘Türkiye’ye tatile gidebilecek miyiz’ diye soruyor.

25 Yıldır SılaYolu Güzergahında hizmet veren yaptığı çalışmalar ile Doğru Dürüst ve Saygınlığı ile Avrupalı Türklerin gönlünde taht kuran SılaYolu.com olarak hizmette sınır tanımadık , her daim gurbeçilerimizin her konuda yanlarında olmaya çalıştık, Her konuda ‘Gurbetçilerimizi Sıla Yolu’nda yanlız bırakmadık

SilaYolu.com Ailesi olarak ‘Avrupada yaşayan vatandaşlarımız en güncel bilgileri haber portalımız SılaYolu.com üzerinden vermeye devam ediyoruz ‘ Gurbetçilerimize karayolunda en son güncel durumları aktarıyoruz.

Öncelikle Vatandaşlarımız . Yola çıkmadan önce her zaman ki gibi bir kaç uyarımızı yapalım daha sonra ülkeler hakkındaki son gelişmelere geçelim.

Türkiye’ye karayolu yolculuğu da şu anda çok zor ve belirli şartlar altında sadece transit geçişler mümkün. Güzergâh üzerindeki ülkelerde birlikte çalıştığımız haber ajanslarından ve Büyükelçiliklerimizden aldığımız bilgilere göre en son durumu aktarmaya çalışalım: Önce Avusturyada başlayalım ve sırasıyla geçilecek ülkeler ile devam edelim

KURALLARA DİKKAT.

Seyahatlerin başlaması ile birlikte enfeksiyon tehlikesinin daha çok artabileceğini seyahat trafiğinin ikinci bir koronavirüs dalgasını tetikleyebileceğini ve olası bir ikinci dalgada insanların birincide olduğu kadar dikkatli olmayacaklardır buda ikinci bir dalga nın daha sert gelmesine neden olabilir. Bu nedenle geçeceğiniz ülkelerde Riskli bölge olsun olmasın şu kurallara mutlaka dikkat edin

Yolculuk boyunca mecbur kalmadıkça araçtan inip kalabalık ortamlara girmeyin

Güzergah boyunca belirlenen konaklama noktaları dışında durmayın.Yolda her zamankinden daha fazla ‘Hijyen kurallarına uyun ve yemekten önce mutlaka ellerinizi iyi yıkayın.

Yemek yiyeceğiniz yerleri iyi seçin,

Mola verdiğiniz yerlerde mümkün olduğunca başka kişilerle temas halindeyken mutlaka sosyal mesafe 1,5 m. Kuralına dikkat edin

Benzin istasyonlarında mecbur kalmadıkça araçtan inmemeye bakın.

Hasta belirtisi olan kişilere yaklaşmayın

Dezenfektan ve Hijenik malzemelerini yanınızda bol şekilde bulundurun. Her fırsatta dezenfekte ilacı kullanın ve ellerinizi yıkayın

Sınır kapılarında mecbur olmadıkca araçtan inmeyin

Mola verdiğiniz yerlerde aracın dışında uyumayın

Evraklarınızı ve süreleri kontrol edin

Yola çıkmadan önce her zaman ki gibi bir kaç uyarımızı yapalım daha sonra ülkeler hakkındaki son gelişmelere geçelim.

Pasaport konusunda her yıl aynı sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Dolayısyla vatandaşlarımızın yola çıkmadna önce mutlaka pasaportların geçerlilik sürelerinin kontrol edilmesinin ve yola çıkılmadan önce süresi biten pasaportların yenilenmesinin gerekiğini tekrar buradan hatırlatmış olalım.

Hem kendi, hem de sizinle birlikte yolculuk yapacakların kimlik ve pasaportlarını yanınıza alın.

Bu belgelerin geçerlilik sürelerini teker teker kontrol edin. Süresi geçen pasaportlarla bazı ülkelerden geçiş yapamıyorsunuz.

Pasaport süreleriniz zamanında yetkili makamlara başvurup pasaport sürelerin, uzattırılmasında fayda var.

Yine sizler için Ülkeler le ilgili son surumu araştırdık.

Şu an için bugün itibariyle Sınırlardaki durum ne?

Avusturya kapılarında 16 Mayıs tarihinden itibaren sınır kontrollerini gevşetmeye başlamıştı. Şu an Avusturya Almanya Avusturya sınırda kontroller devam ediyor, Bu kontrollerin bu ayın 15 inden itibaren Kaldırılması bekleniyor,

Slovakya sınırları: açılması planlanıyor. Ama ne zaman açılacağı belirsiz! Slovakyanında AB kararlarını bekliyor

Macaristan sınırları: Macaristanda geçişler için özel izin gerektiriyordu bu izin kalktı vatandaşlarımız aynı eski düzende olduğu gibi macaristandan geçebiliyorlar. Ancak araçlara transit geçiş etiketi yapıştırılıyor ve Geçecekleri güzergah için bir harita veriliyor, verilen haritadaki güzergahı takip etmeleri isteniyor.

Ve sadece belirlenen noktalarda konaklamaları tavsiye ediliyor.

Sırbistan sınırlarında herhangi bir uygulama yok, 1 Hazirandan itibaren makedonya tarafı açıldı.

Romanya sınırları: Romanya da olagan üstü hal 15.05 da bitti ancak oradan seyaht etmek istiyorsanız romanya içinde özel geçiş izni gerektiriyor

İŞTE ÜLKELERDEKİ SON DURUM

Slovenya

Avusturya-Slovenya arasında geçişler de açık olup Türk vatandaşlarına aynı gün içinde ülkenin terkedilmesi şartıyla transit olarak geçiş izni veriliyor. Geçişlerde herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu istenmiyor

Fransa

Fransa-Almanya arasındaki geçişlerde gevşetilmiş sınır kontrolleri yapılıyor. Bu kontroller bu ay içerisinde kaldırılacak. Geçişlerde ise herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.

Belçika

Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi, 15 Haziran’dan itibaren Schengen Bölgesi ülkeleri ve İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa Birliği’nden seyahat edenler için giriş izni vermeye karar verdi.

Belçika-Almanya arasındaki sınır kontrolleri de 8 Haziran 2020 tarihine kadar devam edecek.Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu istenmiyor.

Hollanda

Hollanda-Almanya arasındaki geçişler açık olup dönem dönem yapılan kontrollerde seyahat nedeni soruluyor. Vatandaşlardan burada da herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu ise talep edilmiyor.

Schengen ülkeleri ile sınırları açan Hollan’daya geri dönüşlerde 14 günlük karantina uygulaması zorunlu.

Almanya

Almanya’nın komşu ülkeleri olan Danimarka, Avusturya, Hollanda, İsviçre ve Fransa ile Mayıs ayında gevşetilen geçiş kontrolleri, 15 Haziran 2020 tarihinde tamamen kaldırılacak. Ayrıca 02 Haziran 2020 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda 26 Avrupa Birliği üyesi ülkenin yanı sıra İngiltere, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein’a yönelik seyahat uyarıları da kaldırılmış bulunuyor. Bu ülkelerin yanında Lüksemburg’dan geçecek olan vatandaşlar için de herhangi bir sınır kontrolü bulunmuyor.

BULGARİSTAN

Bulgaristan’da hükümete bağlı kriz masası, 1 Haziran’dan itibaren ülkeye giriş yapacaklara 14 günlük karantina zorunluğunun kaldırıldığını açıkladı.

Sırbistan-Bulgaristan arasında da geçişler acık bulunuyor. Fakat Bulgaristan’a girişte vatandaşların transit geçiş yapılacağına, Bulgaristan’daki salgın durumuyla ilgili bilgi sahibi olunduğuna ve bütün sorumluluğun üstlenildiğine dair bir belgeyi doldurmaları gerekiyor. Vatandaşlar bu belgeye www.ytb.gov.tr adresinden ulaşabilirler. Bulgaristan’a girişlerde vatandaşlardan herhangi bir test sonucu talep edilmiyor.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan, 28 Mayıs’tan itibaren 10 Avrupa ülkesinin vatandaşları için sınırlarını yeniden açtı: Slovenya, Macaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Almanya sınırları açıldı. Slovenya-Hırvatistan arasında da geçişler açık olup geçişlerde herhangi bir izin, belge ve kovid-19 test sonucu istenmiyor.

ÇEKYA

15 Haziran’da Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan ile koşulsuz olarak kapıları açıyor. 1 Temmuz’da diğer ülkelere kapıları açması bekleniyor. 

MACARİSTAN

Avusturya-Macaristan arasındaki geçişlere ise belirli saatlerde izin veriliyor. Hegyeshalom (Avusturya), Rajka (Slovakya) ve Tornyiszentmiklós (Slovenya) sınır kapılarından her gün saat 20:00-12:00 arasında geçiş yapılıyor.

Transit geçiş sırasında en kısa sürede Macaristan sınırlarının terk edilmesi istenirken, belirlenmiş rotada seyahat edilmesi zorunlu tutuluyor. Mazeret belirtilen hallerde ise belirlenmiş olan benzin istasyonları (bu benzin istasyonlarında “Transit Only” tabelası bulunmaktadır) ve dinlenme tesislerinde durulması mümkün oluyor. Bu kurallara uymayanlara ise cezai işlem uygulanıyor. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.

KARADAĞ

Avrupa’da virüsün en son ulaştığı ülke olan ve aktif vakanın kalmadığı Karadağ, 1 Haziran’dan itibaren Arnavutluk, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, Almanya, Çekya, Polonya, Macaristan ve Yunanistan’a sınırları açacaklarını duyurdu.

SIRBİSTAN

1 Haziran’dan itibaren transit geçişlere izin verildiği belirtilirken, 15 Haziran itibariyle uçuşlar da başlıyor.

Macaristan-Sırbistan arasında da geçişler açık olup belge, izin ve kovid-19 test sonucu talep edilmiyor. Transit geçiş sırasında en kısa sürede Sırbistan sınırlarının terk edilmesi istenirken zorunlu olması halinde belirli benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde duraklama yapılıyor. Bu konuda sınırlarda bilgilendirici broşür dağıtılıyor.

İSVEÇ

İsveç, Schengen bölgesi ülkeleri ve İngiltere’de ikamet edenler için sınırlarını açmış durumda.

İSVİÇRE

15 Haziran itibariyle Schengen bölgesi ülkeleri sınırlar kademeli olarak açılacak, en geç 6 Temmuz’dan itibaren tüm Schengen bölgesi serbest dolaşımı yeniden tesis edilecek. 

İTALYA

Sınırları için çift yön giriş çıkış planlanıyor ama şimdilik italyadan herkes korkuyor!

YUNANİSTAN

15 Haziran’da Atina ve Selanik sınırlarını birçok ülke için açıyor. 1 Temmuz’da Yunan Adaları seyahate açılıyor. Türkiye bu ülkeler arasında yer almıyor.

TÜRKİYE

Tüm bu güzergâhların sonunda Kapıkule sınır kapısında ‘Türk vatandaşları ve Alman vatandaşlığı olan ve çifte vatandaş olan mavi kartlarını yanında bulundurmaları gerekiyor. Annesi babası Alman vatandaşı oluptu çocukları Türk vatandaşı olan Aileler Cocuklarının Doğum belgesini ( Yani Almanca da Gebursturkunde dedimiz belgeyi) mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Mevcut durum itibariyle ‘Vatandaşlarımız ülkeye 1 defa ya mahsus giriş çıkış hakkına sahiptirler.

Bu durumun 15 hazirandan itibaren kalkacağını düşünüyoruz.

Önümüzdeki hafta yapılacak bakanlar kurulu toplantısından sonrada kalkabilir.

Tüm bu bilgiler sadece mevcut durumu içeriyor. Sınırlardaki uygulamalar koronavirüsle gelişmelere göre hızlı değişebiliyor. Yeni güncel gelişmeler üzerine de gurbetçilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Ancak bizim tavsiyemiz vatandaşlarımızın biraz daha sabırlı olmaları 15 Haziranda AB tarafından yapılacak açıklamaları beklemeli ve ondan sonra yola çıkmak için karar vermeli.

Unutmamayın ki’ Bu gidişin birde dönüşü olacak, Hollanda ve Belçika ülkeleri Türkiye’ye gidenlerin dönüşte 15 gün karantinaya alınacaklarını açıkladılar, Bu durum Almanya içinde geçerli. Almanya’ya döndüğünüzde karantinaya alınabileceğinizi göz önünde bulundurmakta fayda var ‘İşinizden bile olabilirsiniz. Zira ‘Almanya henüz Türkiye yi hala turuncu listede tutuyor.

Sezai Koc

SılaYolu.com / Sezai Koç

 Kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır