Yaz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler,akın akın Anavatana gidiyor.Bu yıl  2 milyon Türk  aile karayollarını tercih etti..


Avrupalı Türkler daha ekonomik olduğu için karayolunu tercih ediyor.Dört kişilik bir ailenin seyahat giderleri karayolunda 480-680 euro arasında iken, uçakla 1990 Euro arasında değişiyor.

Hava yolu 2.sırada.karayolundan üç kat pahalı olmasına rağmen zaman tasarrufu sağlaması, bazı ülkelerde karşılaşılan bürokrasinin olmaması diğer yandan uçağın cazibesini de arttırıyor.

Tercih Karayolu

İzin sezonunda ‘Avrupa’lı ‘Türkler’in büyük çoğunluğu karayolunu tercih ediyor.Uçak bilet fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olan  ‘Türkler , ailecek otomobille seyahat etmenin daha ekonomik olduğunu söylüyorlar.

İzin için Türkiye’yi tercih eden ‘Almanya’daki Türkler’in büyük çoğunluğu önümüzdeki sene içinde karayolundan yolculuk yapacağını söyledi.

Uçak biletlerini pahalı bulan vatandaşlarımız , ‘Uçak biletlerinde ki pahalılık ‘bizleri karayoluyla gitmeye zorluyor ‘diyorlar.

‘Avrupalı Türkler’ Önümüzdeki sene de ‘ Ailece arabayla Türkiye’ye gideceğiz” diyorlar, ve şimdiden önümüzdeki seneye araba ile seyahat planları yapılmaya başlanmış..

Yüzde 75′ i Karayolu

Türkler’in yoğun olarak yaşadığı NRW eyaletinde  görüştüğümüz vatandaşların yüzde 75’i önümüzdekis sene yazın karayolundan yolculuk yapaçağını söyledi.Geçtiğimiz yıllarda da sürekli   otomobil ile yolculuk yaptıklarını açıklayan Türkler, ” Artık yolları cebimizin içi gibi biliyoruz.üstelik Sıla Yolu üzerindeki ülkeler otabahnlara büyük yatırım yaptılar.yolların durumu her geçen yıl düzeliyor.Paramızı  neden çöpe atalım dediler.

Uçak ikinci sırada

 Türkler arasında, karayolundan sonra uçak yolçuluğunun ikinçi tercih olduğunu vurguladılar.Görüşünü aldığımız Türkler’in yüzde 35′ i  ”Uçak biletleri pahalı olabilir.Fakat 3 saatte vatanımıza varmak varken neden yollarda eziyet çekelim.Üstelik kaza riski, kuyrukta bekleme çilesi, polise ceza ödeme veya gümrük kapılarında rüşvet verme sorunuda yok” dediler. Bu vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu, karayolundan gidildiğinde bazı üleklerde hala ”Çorba parası”istendiğine dikkat çektiler ve ” Yollarda bizi hala soyuyorlar.Türk devleti buna bir çare bulamadı” dediler.

Tren ve gemi son sırada

Geçtiğimiz yıllarda gittikçe dahada önem kazanan oto-tren ile seyahat edenler ve gemiyle yolculuk yapmak isteyen Türkler’in oranı %15  olarak belirlendi.Avusturya’dan yapılan tren seferleriyle rahat bir yolculuk yapmak istediklerini belirten Türkler, ” Trenle yolculuk fıyat bakımndan da bizi tatmin ediyor” dediler.Zaman zaman limanlarda bekleme kuyrukları oluşsa da gemi yolculuğunu tercih edeceklerini acıklayan Türkler ise ” İtalya’dan gemi yolculuğu hem rahat hem de keyifli” dediler.

Haber: SılaYolu.com
Sezai Koç