Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yaklaşan izin sezonu dolayısı ile en çok sordukları sorulardan bir taneside yabancı plakalı Ticari araçların Türkiye’de kalma süresine ilişkin müjdeli haber geldi.

 

29.05.2018 Tarihinden itibaren Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlülüleğe giren yeni Kanuna göre: Tüzel kişiliklere (Şirket’e) ait Araçların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) vekaletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde 30 (otuz) güne kadar kalmasına müsade ediliyor.

Alınan bilgide ‚ Bu Kanuna ilişkin yazılar Mayıs ayından itibaren Gümrük kapılarında Gurbetçilerimizin bilgisine sunulmuştur. Deniliyor

Turistik Amaçla Türkiyeye Şirket Aracıyla gidenler, Türkiyede aynı araçla herhangi bir ticaret yapıldığı tespit edildiği durumda kalma süresi 30 (otuz) gün ile sınırlandırılmıştır.

Şirkete ait Araçla Türkiye’ye giriş şartları;

-Şirket veya Kuruluş kendinize ait olsa dahiAraç Ruhsatında adınız yazmıyorsa Türkçe açıklamalı Vekaletname veya Şirket yetki belgesi gerekmektedir.

-Taşıtın vekaletname veya kiralama yoluyla Türkiye’ye getirilmesi halinde duruma uygun olarak aşağıdaki belgelerden birinin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir:

· Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı bir vekaletname (ADAC/ÖAMTC onaylı) ya da taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idaresinde hazır bulunmaları halinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrüğün onaylayacağı bir vekaletname,

-Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet veya mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belge,

-Kiralanmak suretiyle (Rent A Car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi.

-Şirketlere ait taşıtların vekaletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde ise aşağıda yer alan belgeler gümrük idaresine sunulur.

-Firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekaletname,

-Şirkete ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir belge,

*Yukarıda sayılan belgelerin noter veya konsolosluk onaylı tercümelerinin de gümrüğe sunulması gerekir.

-Taşıtınızı sizden başka, yurtdışında yerleşik (taşıt getirilmek istenilen tarihten geriye doğru son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmiş) eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. İzin hak sahibi taşıt içinde bulunsa dahi belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün bulunmamaktadır.

– Taşıtınızı Türkiye’de bırakıp yurtdışına çıkmak istediğinizde (örneğin uçakla), en yakın gümrük idaresine taşıtı kimsenin kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz ya da taşıtınızı gümrük idaresinin gözetimine bırakmanız gerekir. Pasaport işlemleri sırasında söz konusu işlemlerin gerçekleştirilmediğinin tespit edilmesi halinde izin hak sahibi, Pasaport işlemlerinden önce gümrük idaresine yönlendirilir.

-Siz yurtdışındayken taşıtı hiç kimse kullanamaz.

**Trakya Bölge Gümrük Müdürlüğü: ADAC/ÖAMTC/ACE gibi Kuruluşlardan alınan Vekaletler Türkçe açıklaması ve veren Kuruluşun onayı olduğu sürece geçerlidir.

UYARI!!!: www.silayolu.com‘a ait olan haberlerin başlıkları veya resimleri değiştirilip başka yerlerde kendi haberiymiş gibi İzinsiz Kopyalanıp dağıtılması yasaktır!

“Sadece kaynağı belirtilerek bilgi amaçlı dağıtılabilir”