Avrupa’da serbest dolaşımın ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor. Koronayla mücadelede ülkeler olumlu adımlar atmış olsa da, vaka ve ölüm sayıları gerilese de ülkeler henüz tam kesin bir tarih vermekte teretdüt ediyorlar.

 

Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan seyahatte her sürücünün geçmesi gereken Sırbistan’da diğer ülkelerin alacakları kararları bekliyor.
Avusturya‘ Slovenya sınırları geçişlere her ne kadar izin verilsede ‚Hırvatistan’a veya Macaristan sınırına geldiğinizde tıkanıp kalıyorsunuz. Sizden gideceğiniz ülkeye ait giriş belgesinin olup olmadığını soruyorlar.Kısacası Hırvatistan’dan Sırbistan’a geçiş izini belgenizin olup olmadığı soruluyor, eğer yola çıkmadan önce Sırbistan Elçiliği üzerinden verilen sırbistan makamları tarafınca verilmiş bir geçiş belgeniz var ise , sizin sırbistana’a geçmenize izin veriliyor. Ancak Sırbistan Sınırına geldiğinizde bu sefer Sırb gümrük memurları nereye gitmek istediğinizi ve gideceğiniz ülkeye ait bir geçiş belgenizin olup olmadığını soruyoyorlar, bu durumda Türkiye ‚ye gitmek ,istediğiniz için size hangi güzergahı kullanacağınızı sorarak seyahat etmek istediğiniz ülke için seyahat izninizin olup olmadığını soruyorlar, bu durumda ‚Bulgaristan üzeri gitmek isterseniz Bulgaristan için geçerli seyahat izni belgesi, veya Makedonya üzeri giderseniz Makedonya ve yunanistan için geçerli seyahat belgenizin olup olmadığını soruyorlar. Geceğiniz ülkeler için geçerli seyahat izin belgeniz var ise sizin geçişinize izin veriyorlar.
Alınan bilgiler göre Haziran sonu kesin olmamakla birlikte sınırların açılağını ön görüyoruz.
Ancak belli kurallar getirileceğini düşünüyoruz. Örneğin 24 saatten eski olmayan bir korona testi istenebilir veya sınırlarda ateşinizin olup olmadığına bakılabilir.
Sılayolu gurbetçilerimizin daha çok yaz aylarından otomobille transit geçiş yaptığı ülkelerde büyük ihtimalle bu kurallara uyacaktır, en azından tranzit geçişlere izin verilebileceğini ön görüyoruz.

SılaYolu Güzergahında bulunan ülkelerdeki T.C Cumhuriyeti Elçilikleri yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Daha önce Macaristan ‚Romanya Bulgaristan üzeri müçbir sebeblere dayalı geçiş izini verilirken, Alınan bilgide ‚Sırbistan’ hükümeti de Mücbir sebeblerle Sırbistan üzerinden kara yoluyla geçişlere izin vermeye başladığı belirtiliyor.. Yolcuların ‚ Gerekli transit geçiş iznini alabilmesi için kişilere ait bilgi ve belgeleri Büyük elçiliğimize göndermeleri gerekmektedir denildi.
Dolayısıyla Karayolu üzerinden gitmek isteyenler gerekli bilgi ve belgeleri T.C Belgrad büyük elçiliğine göndererek ‚Belgrad büyük elçiliğimizden geçiş izni belgesi müracatında bulunmaları gerekiyor. Belgrad elçilği sırb makamları ile irtibata geçerek seyahat edecek kişiler için geçiş izni müracatında bulunuyor, şayet sırb makamlarından olumlu veya olumsuz yanıt geldiğinde , size belgrad elçiliği geri dönüş yapıyor, daha sonra elinize ulaşan geçiş izini belgesiyle seyahat edebiliyorsunuz.
Geçiş izini için neler isteniyor ‚birde onlara bakalım.
• Gidecek kişinin adı, soyadı;
• Seyahat belgesinin (pasaport veya kimlik kartı ) nosu ve seyahat edecek kişinin uyruğu;
• Giriş yapmak istenilen Sırbistan Sınır kapısının ismi;
• Transit geçiş durumunda , çıkış yapılacak sırbistan cumhuriyeti sınır kapısının ismi ve son çıkış noktası;
• Geçici oturum izni taleplerinde ilgilinin Sırbistan Cumhuriyeti’nde lacağı yer ve adres;
• İlgilinin giriş yaparken kullanacağ taşıtın plaka ve türü ( giriş ve transit geçişler için) ;
• Araç sürücüsünün bilgileri ve irtibat için bir telefon numarası.
• Geciş yapılması istenilen tarih (kesinlikle bildirilmesi gerekiyor)

Yukarda belirtilen bilgiler elçiliğe gönderildiğinde gerekli iznin verilmesi için elçilik ‚Sırbistan Dışişleri Bakanlığına başvuruda bulunarak, Sırb makamlarından gelen cevap yolculara bildiriliyor denildi.
Seyahat izin belgeniz elinize ulaştıktan sonra seyahat etmek istediğiniz ülkelerden geçiş yapabiliyorsunuz.
Ancak unutmayınız ‚ Hırvatistan ,Macaristan , Sırbistan ve Bulgaristan için ülkelerin T.C Başkonsolosluklarından ön bildiride bulunarak seyahat izni almanız gerekiyor.

Haber: SilaYolu.com

Kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır