Geçtiğimiz yıl Avrupalı Türkler Sırbistan’ı yine zengin etti. Deklare edilmediği için el konulan paranın miktarı insanın dudaklarını uçuklatıyor.

Beyanda bulunmayarak Sırbistan’a 10 bin Euro’nun üzerinde para sokmaya çalışanlar hakkında kaçakçılık suçundan soruşturma açılıyor. Üzerindeki 10 bin euronun üzerinde bulunan parayı deklare etmeyip,  gözaltına alınıp nöbetçi mahkemeye tutuklanma talebiyle çıkarılanlar var.

O kadar uyarılamıza rağmen deklare edilmeyen paralara Sırbistan tarafından el konuluyor.Siz siz olun 10 bin euro üzerindeki paranızı beyan edin.

Sırp gümrüğü ve polisi Türk vatandaşlarından her yıl artan oranda para yakalıyor. Yakalanan paralara el konuluyor, parayı yakalatan kişilerin araçlarınıda el konuluyor. Parayı yakalatanlar hakkında suç duyurusunda bulunuluyor.

 

Yüksek oranda para yakalattıysanız ne yapmalısınız ?
Beyan edilmeden yakalatılan para sonrası yapmanız gereken ilk şey bir tercüman istemektir. 

Gümrüğün bağlı olduğu ülkenin bunu sağlaması gerekir. Size verilen hiçbir belgeyi bu tercümanı 

beklemeden imzalamayın.

 

Gümrük memurlarının kötü davranışlarıyla karşılaştığınızda bile sakin olun. Tutukluysanız 

direnmenin bir anlamı yok. "İmzala ve kurtul" yaklaşımı sonucunda tüm paranızı kaybedersiniz.
Tutanakta "Bu para yasalara aykırı kara paradır ve bu paraya el konulmasını kabul ediyorum.

" ifadeleri yer alıyor. İmzaladığınız anda zaten tüm iş bitmiş oluyor.Hem kaçakcılıkla suçlanıyor hemde paranızı bir daha almanız mümkün olmuyor. Şimdiye kadar yakalatılan paraların bir çoğuda geri alınamadı.

Metinde katılmadığınız bir nokta varsa çevirmene bilgi verip o kısımla ilgili not almasını istemelisiniz. Uzmanlara göre bu fonlara öyle ya da böyle el konulacak ancak belgelerde doğru 

yazıldığı sürece büyük bir kısmı avukatlar ve mahkemeler aracılığıyla geri alma şansınız da artar
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus son başvuru tarihini kaçırmamak ve hukuki 

süreci zamanında başlatmaktır. Aksi halde paranızı geri alamazsınız.

TRAFİK KURALLARINA UYUN

Trafik kazalarının en çok yoğun olduğu ülkede de Sırbistan. Geçtiğimiz yıl meydana gelen kazalarda yine bir çok vatandaşımız hayatını kaybetti.

Sırbistan yolun yarısı mutlaka dinlenin en 2 -3 saatinizi Tuna ile Sava nehirlerinin birleştiği noktada bulunan ve Osmanlı’dan izler de taşıyan Sırbistan’daki Belgrad Kalesi’ni gezmeye ayırın Belgrad kentini gezin. Tatiliniz yolda başlasın. Uzun bir yolculuktan sonra dinlenmek ve kısada olsa Osmanlı’dan iz taşıyan tarihi Kale meydan kalesini gezmek  bütün yol yorgunluğunuzu alacaktır.

SIRBİSTAN, Sıla Yolu’nun ortası.Belgrad ile Niş kentleri arasında otoyol üstünde çok sayıda tesis Türklere özel hizmetler veriyor. Buralarda dinlenebilir, yorgunluğunuzu üstünüzden atabilirsiniz. Güvenli ve kalabalık yerleri tercih edin. Ülke genelinde az sayıda da olsa hırsızlık, kapkaç ve dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Yorgun ve uykusuz araç kullanmayın. Geç olsun, ama güç olmasın.
Hırvatistan yönünden, Sırbistan’a girenler 117 km, Macaristan üzerinden Sırbistan’a girenler ise 211 km sonra Belgrad’a ulaşıyor. Belgrad-Niş arası 230 km. Niş’de yol ikiye ayrılıyor. Bulgaristan üzerinden Niş-Kapıkule arası 467 km. Bu güzergahta Pirot tüneller bölgesi artık tamamen otoyol. Sırbistan’da yollar otoban ve paralı. Niş-Bulgaristan arasında ki otoban yolculuğu 50 km daha kısalttı.

Makedonya- Yunanistan üzerinden gidecekler Niş–İpsala arası ise 730 km.

Sırbistan otoyollar ücretli. Otobanlara girişte otoban kartı veriliyor, ödemeler otoban çıkışında yapılıyor. Ödemeleri, Sırbistan para birimi Dinar, Euro veya kredi kartıyla da yapabiliyorsunuz. Ancak Sırbistan’a girişte para bozdurmanız en doğrusu. 1 Euro 117 Dinar. Akaryakıtınızı dinarla veya banka kartınızla ödemek en doğru tercih olur. Benzin istasyonları Euro’yu çok düşük kurdan hesaplıyor.

SIRP OTOBANLAR İÇİN OTOMATİK GEÇİŞ SİSTEMİ ENP CİHAZI

Biz bu yılda vatandaşlarımızın en çok tercih ettiği Sırbistan’a Batovçi sınır kapısından giriş yapıyoruz. Belgrad’a kadar olan yol ücreti otomobiller için 420 dinar, minibüsler için 650 dinar. Macaristan – Belgrad güzergahında ise  Subotica – Belgrad arası 640 dinar. Minibüsler için 960 dinar.

Sırbistan otobanlarını kullanırken geçiş yapmak için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki nakit olarak ödeyerek, ikincisi ise Sırbistan ENP otomatik geçiş sistemiyle geçiş yapmaktır. Özellikle bazı gurbetçilerin Sırbistan vignette var mı? gibi sorular çok sık geldiği için bir daha analatalım.. Sırbistan otoban otomatik geçiş ENP sistemi ise sıla yolu sezonunun yoğun sezonlarında geçiş gişelerinde oluşan uzun araç kuyruklarını beklemeden geçiş yapmanıza imkan sağlıyor. Sistem Türkiye’deki HGS sistemine benziyor. ENP cihazınızın içine belirli bir ücret yüklemesi yaparak, Sırbistan’da otoban üzerinde bulunan ödeme gişelerinde ENP sistemi için ayrılan gişelerden hiç beklemeden geçiş yapabiliniyor.

Sırbistan ENP Nasıl Alınır? Sırbistan Otoban Otomatik Geçiş Nasıl Yapılır?

Sırbistan ENP cihazı kullanan sürücüler otoban üzerindeki ödeme gişelerinde bu cihaza sahip olan araçlar için özel ayrılmış gişelerde otomatik öderler. Sırbistan ENP cihazını ödeme gişesinde bulunan anten ile ödeme gişesine yaklaştığınızda aracınızın ön camının iç kısmına yerleştirdiğiniz ENP cihazını algılar ve ilgili otoyol ücretini cihazınızın içindeki bakiyeden otomatik olarak tahsil eder.

Sırbistan Otoban Otomatik Geçiş Sistemi Gerekli Belgeler Nelerdir?

ENP satın alma sözleşmesini ve cihaz ücretini ödeyen her tüzel ve gerçek kişiler ENP cihazını kullanabilir. Sırbistan otoban otomatik geçiş cihazı ENP satın almak için gerekli evraklar şunlardır;

Başvuran kişiye ait kimlik kartı veya Pasaport

Aracınızın ruhsatı

Cihazın kendisi 20 euro içine en az 40-50 euro yüklediğinizde sizi rahat götürür getirir içinde kalan bakiye yide bir dahaki sefere gittiğinizde kullanabilirsiniz. Yetersiz bakiyede olsa gişelerde yükleme yapabiliyorsunuz. Gişede ki memura e kadar yüklemek istediğinizi söyleyince memur enp cihazınıza istediğiniz miktarı yükleme yapabiliyor. Bir dahaki sene geldiğinizde arac değişikliği yaptı iseniz plaka numaranız değişti ise gişediki kişiye aracınızın ruhsatını veriyorsunuz gişede çalışan memur aracınızın plakasınıda güncelliyor istediğiniz yüklemeyi yapıyor ve yolunuza devam ediyorsunuz. 

KURALLARA UYUN
Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 130 kmh. Polis, özellikle Belgrad-Niş arasında sivil plakalı araçlarla seyir halinde hız kontrolü yapıyor. Arkanızdan bir süre sizi takip eden polis, videolu radar ile hız ölçümü yapıyor. Daha sonra da en yakın park yerinde sizi durdurarak ceza yazıyor. Otoyolda hız kontrolü yapan sivil plakalı polis araçları genelde beyaz Audi veya siyah BMW marka. Sırbistan’da gişeler arası mesafe ve süre kontrolü uygulaması var. Gişeler arası ölçüm yapan radar sistemleri ortalama hızınızı tespit ediyor. Hız ihlali yaptıysanız, polis mutlaka sizi gişelerde bekleyecektir. Hız limitini 70 km aşarsanız 30 gün hapis cezası sizi bekleyebilir. Otoyollarda 24 saat farlarınız açık olsun.

SIRBİSTAN’NIN NİŞ KENTİNDE TÜRK KONSOLOSLUĞU AÇILDI.

Türkiye, Sırbistan'da Yeni Pazar'ın ardından gurbetçilerin sıla yolu üzerinde bulunan Niş kentinde konsolosluk açıldı.

Ülkenin güneyindeki Niş kentinde Sılayolu güzergahı üzerinde açılan konsolosluk hem Türkiye'ye giden gurbetçilere hizmet vermeye hem de ticari, ekonomi ve kültürel ilişkilerin gelişmesine de önemli katkı sağlıyor.

SIRBİSTAN YOLUN YARISI

Sırbistan yolun yarısı olması itibarı ile vatandaşlarımızın dinlenmelerini, yorgun ve uykusuz araç kullanmamalarını öneriyoruz. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola vermek vatandaşların yararına olacaktır. Hız sınırlarına ve trafik kurallarına mutlaka uyun.Sırbistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın geçerli sağlık seyahat sigortasıda yaptırmalarında fayda var.

Sırbistan’da otoyollar ve diğer şehirlerarası yollar genel olarak güvenlidir. Yollarda soygun ve gasp gibi olaylara nadir de olsa rastlanıyor. Özellikle oto yollarda güvenlik güçleri düzenli olarak denetim yapmaktadır. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın araçlarının veya araç içerisinde bıraktıkları çanta, cüzdan, vb. eşyaların çalınması olaylarının çoğunlukla benzin istasyonlarında meydana gelmekte.

Bu itibarla, vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bu tür değerli eşyalarını ve pasaportlarını, araçlarının kapalı bölmelerinde muhafaza etmeleri ve beraberlerindeki paralarını tek bir yer yerine farklı yerlerde bulundurmalarında fayda görülmektedir. Öte yandan vatandaşlarımızın hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşmaları durumunda en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunundan kaynaklanan yanlış anlaşılmaları engellemek için acilen Büyükelçiliğimizle veya konsoloslklarla  temas kurmaları uygun olur.

Son dönemde bazı benzin istasyonları ve mola yerlerinde araçlara müdahale edilerek, geçici arıza çıkarıldığı ve tamirci olduklarını ifadeyle vatandaşlarımızı oto tamirhanelerine götürüp, yardım etme vaadiyle yüklü meblağlar istendiği konusunda şikayetler alınmaktadır. Bu nedenle, araçların uzun süreli boş bırakılmamasında yarar görülmektedir.

TRAFİK KURALLARINA UYUN

Yolcuların mutlaka Trafik kurallarına ve hız sınırlarına uymalarında fayda var.Trafik kurallarının ihlalinden kaynaklanan hapis cezaları para cezasına dönüştürülmemekte ve sürücüler kefaletle serbest bırakılmamaktadır.

Sırbistan’da her ne sebepten olursa olsun tutuklanan veya gözaltına alınan vatandaşlarımıza gerek Büyükelçiliğimizce vatandaşlarımızın kendilerinin belirlemeleri gereken  avukat ve yeminli tercüman listesi sunulmaktadır. Bununla birlikte gerek  mahkeme sürecine, mahkeme kararına veya Sırbistan’daki hukuki sürece müdahalede bulunulması, hukukun bağımsızlığı ilkesi nedeniyle kesinlikle mümkün değildir.

Sırbistan’da yere çöp atılması, mesire alanlarında ve dinlenme tesislerinde çöp bırakılması halinde, bölge polisi tarafından 50 Avro’dan başlayan para cezası uygulanmaktadır.

 

HIZ SINIRLAMALARINA DİKKAT

Sırbistan Yol Güvenlik Kurulu tarafından ortalama hız kontrolü uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulamayla Sırbistan Cumhuriyeti içindeki uluslararası güzergahı kullanacak olan araçların hızı, Belgrad – Subotica, Belgrad – Niş ve Belgrad – Şid otobanlarında yapacakları ortalama hızlar baz alınarak ölçülmektedir.

Bu şekilde yapılan hız kontrolünde, aracın hızının karayolu bilet gişesinden geçtiği esnada kaydedilerek, hız sınırının hafif aşımlarında bile 3000 Dinar’dan (yaklaşık 26 Avro) başlayan para cezası kesileceği, hız sınırının saatte 100 km üzerinde (örneğin hız sınırı 80 km/h ise 180 km/h ile gidildiği takdirde) olduğu durumlarda ise 30 - 60 gün süreli hapis cezasına varabilecek cezaların uygulanabileceği kaydedilmektedir. Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 130 km/h. Sivil plakalı polis arabaları siz seyir halindeyken arkanızdan hız kontrolü yapıyor. Otoyolda hız kontrolü yapan sivil plakalı polis araçları genelde beyaz Audi veya siyah BMW. Hız sınırını 70 km aşarsanız 30 gün hapis cezası sizi bekleyebilir. Gişeler arası mesafe-süre kontrolü var. Hırvatistan sınırı ile Belgrad arası 120 km. Bu mesafe için hesaplanan süre 1 saat. Belgrad-Niş arası ise 230 km. Bu mesafe için ise hesaplanan zaman 2 saat. Macaristan güzergâhında ise Subotica gişeleri ve Belgrad arası 190 km. Bu mesafe için hesaplanan süre ise 1 saat 40 dakika.

KALEMEYDANI GEZİN

Belgrad’ın Sırpçada anlamı beyaz şehir. Gezilip görülmesi gereken bir şehir. Özellikle, Kalemegdan yani Belgrad Kalesi bütün yol yorgunluğunuzu alacak kadar güzel. Otoyolda Belgrad şehir merkezini gösteren tabelaları takip edin. Şehir merkezinden sonra ‘Kalemegdan’ yazılı kahverengi tabelalar sizi hemen kaleye ulaştıracak. Tuna ve Sava nehirlerinin buluştuğu noktaya hâkim bir tepede kurulan kale, Romalılardan başlayarak Osmanlı’ya kadar birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış durumda. Zindan Kapısı’ndan girdikten sonra sizi hemen Damat Ali Paşa türbesi karşılıyor. Türbenin yanı başındaki seyir teraslarından veya kafelerden şehrin siluetini ve iki coşkulu nehrin birleşmesini seyretmek sizler için unutulmaz bir anı olacak. Bizde Kalemeydanı ziyaret ediyoruz.Damat Ali paşanın ruhuna fatiha okuyor.Niş Aleksinaç mevkide bulunan Bosphorus hoteline doğru yolumuza devam ediyoruz. Bir gece Bosphorushotelde konakladıktan sonra yolumuza Bulgaristan üzeri devam ediyoruz. Sırbistan’ın Niş kentinde, Bulgaristan ve Yunanistan yol ayrımı var. Yunanistan güzergâhını kullanacaklar Thessaloniki–Skopje, Bulgaristan güzergâhını kullanacaklar ise Sofia–Nis istikâmetini takip etmeli.

 

BUNLARA DİKKAT!

* Para birimi dinar (1 euro = 117 dinar)
* Vinyet yok. Otoyol parasını gişelerde ödüyorsunuz.
* Otoyol gişelerinde ödeyeceğiniz miktar euro olarak yazıyor.
* Akaryakıt ödemelerinizi kredi kartı ile yapın.
* Sivil plakalı polis araçları otoyolda radar kontrolü yapıyor.
* Farlarınız 24 saat açık olsun.
* Gişeler arası hız ve mesafe kontrolü var.
* Güvenli yerlerde mola verin.
* Bütün SIRBİSTAN sınır kapılarında Türk polisleri görev yapıyor.
* Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Sırbistan sınır kapılarında bu yılda bilgilendirme noktaları kuracak.

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Belgrad Büyükelçiliği
Krunska 1 - 11000 Belgrade, Serbie
Telefon: + 381 11 333 24 00
Acil durum telefonu: +381 69 66 99 48
E-mail: embassy.belgrade@mfa.gov.tr

T.C. Niş Konsolosluğu

Zitkovacki put bb 18220 Aleksinac ( Otel Bosphorus)

Acil durum telefonu: + 381 62 12 50 912

Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 194
Yol yardım: 1987
Sırbistan Otomobil Kulübü (AMCC): +381 11 987
ADAC Belgrad: + 381 11 333 1111

Akaryakıt fiyatları

Dizel: 1.55 euro
Süper Benzin: 1.65 euro

Haber: Hazırlayan Sezai Koç - (Silayolu.com) - Maribor

Foto: Silayolu.com

Kaynak: Gösterilmeden yayınlanması yasaktır

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.