Bavyera ve Saksonya eyaletleri, Schengen ülkeleri arasında sınır kontrollerinin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti.

Hükümet, “Söz konusu olamaz” dedi

ALMANYA’DA yapılan G7 zirvesi sırasında geçici olarak Schengen ülkeleri arasında yapılan sınır kontrolleri, bunun sürekli olarak yeniden yürürlüğe sokulması tartışmalarını başlattı. Zirve sırasında yapılan kontrollerde binlerce kaçak mülteci ile göçmenin yakalanması, sınır kontrollerini gündeme getirdi. Schengen ülkelerine sınırı olan Bavyera ile Saksonya, kontrollerinin kaldırılmasının bir süre askıya alınmasını istedi.

“MÜLTECİLERİ BİZE YIKIYORLAR”

ALMAN Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder, Schengen anlaşmasının yeniden masaya yatırılmasını talep etti. Söder, Schengen ülkelerinin paylarına düşen mültecileri kabul etmeyip, Almanya’ya gönderdiklerini ileri sürdü. Bu nedenle sınır kontrollerinin yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Saksonya’nın CDU’lu İçişleri Bakanı Markus Ulbig de aynı talepte bulundu.

HÜKÜMETTEN RET

FEDERAL Hükümet’ten sınır kontrollerinin yeniden yürürlüğe girmesi taleplerine ret yanıtı geldi. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin Schengen Anlaşması’nda bir değişiklik niyetinin olmadığını bildirdi. Avrupa Meclisi Başkanı Martin Schulz ile önde gelen AB politikacıları da sınır kontrollerine karşı çıktı. Schulz, “Schengen belki küçük bir yer ama, fikri büyük” dedi.
Sabah