Sıla Yolu Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Koç, Bulgaristan sınırında rüşvet olaylarının hala devam ettiğini, araçları bozulan vatandaşların özellikle Sırbistan’da fırsatçı tamirhaneler tarafından mağdur edildiğini bildirdi.

 

 

Sıla Yolu Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Koç, Bulgaristan sınırında rüşvet olaylarının hala devam ettiğini, araçları bozulan vatandaşların özellikle Sırbistan’da fırsatçı tamirhaneler tarafından mağdur edildiğini bildirdi.

Tatillerini Türkiye’de geçirdikten sonra çalıştıkları ülkelere dönmek için yola çıkan gurbetçiler sınır kapılarında yoğunluk oluşturmaya devam ederken, bir süre önce Edirne’ye gelen Sıla Yolu Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Koç, özellikle izin sezonu döneminde uçak şirketlerinin fahiş fiyatlar talep ettiğini bu nedenle gurbetçinin Sıla yolunu tercih ettiğini belirtti. Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkelerden anavatana araçları ile gitmek zorunda kalan gurbetçilere bu yıl İngiltere’deki gurbetçilerinde eklendiğini kaydetti.

Sezai Koç‚ “Bu sene, yine yaz tatili sezonunun dönüş yolunda gümrük kapılarında, çok büyük sıkışıklar yaşanmakta, gurbetçilerimiz perişan olmaktadırlar. Büyük umutlarla geldikleri anavatanlarında, hasret gideren, eğlenen, dinlenen vatandaşlarımız, ülkemize de ekonomik katkıda bulundular. İzin süresince yaşanan bu güzellikler, sınır kapılarında yurttaşlarımızı bekleyen olumsuz koşullar, saatlerce bekleme, uykusuzluk ve yorgunlukla yine kâbusa dönüşmüştür.

 

Bilindiği üzere en büyük sıkıntı, sınır kapılarında oluşan kilometrelerce araç kuyruğu, Bulgaristan gümrüğünün yavaş çalışması ve bekleyen yolcuların zaruri ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır. Birinci sırada tercih edilen ‘Kapıkule’ sınır kapısı, yığılmanın ve beklemenin de en yoğun olduğu kapı konumundadır” dedi.

Yemek, su ve özellikle kadın ve çocukların tuvalet ihtiyaçları için bir önlem alınmadığını üzülerek gözlemlediklerini belirten’ Sıla Yolu Türk Otomobil Kulübü yöneticilerinden Koç, yaz sezonu dolayısıyla

gümrük kapılarında aşırı kuyrukların oluştuğuna dikkat çekerken, gümrük kapılarının “çile kapıları” olmaması konusunda yetkililere seslendi

Edirne’de Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural ile görüşerek, vatandaşların yaşadıkları sorunları kendisine aktardığını belirten Koç, geçtiğimiz Mayıs ayında da Edirne Valisi Günay Özdemir’e vatandaşların yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri raporunu ilettiğini söyledi. Sezai Koç, Kapıkule Gümrük Müdürlüğü ve Bakanlığı da gümrüklerde yaşanan sorunları aktardığını belirtti.

SILAYOLU GÜZERGAHINDA SORUNLAR BÜYÜK

Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’da yaşanan sıkıntılarda yaşanan sorunların başka bir boyutu olduğunu anlatan Koç, şöyle devam etti:

“Türkiye sınır kapılarından çıkış yapan izinciler bu seferde diğer güzergah üzerinde bulunan sınır kapılarında aynı güzergahı kullanan başka ülke vatandaşları ile uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyorlar. Bulgaristan – Sırbistan sınırından yıllardır değişmeyen manzaralar devam ediyor. Sırbistan – Macaristan sınırında da özellikle dönüşlerde yığılmalar meydana geliyor. Gümrük memurlarının inanılmaz tavırları insanları çileden çıkartıyor.

Bulgaristan sınırında rüşvet olayları hala devam etmekte olup, memurlar alenen yolculardan rüşvet istemekteler verilmediği taktirde bagajı boşaltma tehdidinde bulunmaktadırlar. Bu konuda da Avrupa Birliği’ni, Parlamentoyu göreve davet ediyoruz. Bu sıkıntılara ve yaşanan sorunlara çözüm getirmelerini talep ediyoruz. Artık gurbetçilerin bu çilesi bitmelidir.

FIRSATÇI TAMİRHANELERE SAVAŞ AÇTIK

Bu yıl yaz sezonunda Sıla Yolu Türk Otomobil Kulübü Olarak Sıla Yolu’nda vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık, Sırbistan’da fırsatçı tamirhanelere savaş açtık.

Vatandaşlarımız sıla yolunda özellikle Sırbistan’da mağdur olmaktalar. Araçları bozulan vatandaşlarımız fırsatçı tamirhaneler tarafından mağdur edilmekteler. Fırsatçı tamirhaneler vatandaşlarımızdan fahiş fiyatlar istemekteler.

ADAC’ınn anlaşmalı olduğu bir çok tamirhane maalesef gereğinin dışında vatandaşlarımızdan ücret talep etmekteler.Fırsatçı tamirhaneler tarafından mağdur edilen vatandaşlarımız bizi arayarak yardım isteğinde bulunmaktalar. Sıla Yolu Türk Otomobil Derneği olarak bir çok vatandaşımıza bu konuda yardımcı olduk ve kendi imkanlarımızla vatandaşlarımızı bu fırsatçı tamirhanelerden kurtararak araçlarını tamir ettirerek yollarına devam etmesini sağladık.

Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz. Biz Sıla Yolunda tek başımıza mücadele vermeye, vatandaşlarımızın mağdur olmamalarına çalışıyoruz. Artık bu mağduriyetlerin son bulmasını istiyoruz. Elimizi taşın altına koyduk, çözüme katkı sağlamak için gayret sarf edip, projeler üreterek sorunları kökünden çözmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.Artık bu işkencelere yeter diyoruz.”

Haber : SiaYolu.com