Sahte raporlu gurbetçi işçileri Türk dedektifler yakalıyor.

Türkiye’de, eşlerin birbirinden şüphelenmeleri sonucu ihtiyaç duyulan özel dedektifliğin alanı artık yurt dışındaki şirket araştırmalarını da kapsıyor.

İzmirli özel dedektif Mesut Öztürk, sahte sağlık raporu alarak Türkiye’ye gelen gurbetçi işçilerin elinde kazma kürekle inşaat işi yaptığını, o işçileri yurt dışından tutulan Türk dedektiflerin yakaladığını belirtti.

Türkiye’de eşlerin birbirinden şüphelenmeleri sonucu ihtiyaç duyulan ancak zaman ilerledikçe şirket araştırmaları, kayıp şahıs araştırmaları ile ofislere yerleştirilen böcek ve gizli mikrofonların tespit edilmesi için de tutulan özel dedektiflerin büyüteci yurt dışına kadar uzandı. İzmir’de özel dedektiflik yapan Mesut Öztürk, gurbetçi işçilerin sahte sağlık raporu nedeniyle mercek altına alınma hikayelerini şöyle anlattı: “Dedektiflik sadece eş takibi alanlarında kalmadı, ağırlıklı olarak şirketlere yöneldi. Almanya ve Belçika’dan sağlık raporu olayıyla karşılaştık. Örneğin Almanya’daki işçi ‘ayağım kırıldı’ diye sahte bir rapor almış. Şahıs Türkiye’ye geliyor, aynı raporu burada da uzatmış. Şirket tarafından gönderilen avukatlar bu şahsın raporunun doğru olup olmadığı konusunda bilgi istedi. Biz raporun hangi hastaneden alındığını öğrendik, hastaneye gittiğimizde hasta girişinin olmadığını gördük. Sonra yaptığımız araştırmalarla şahsın adresine gittik. Şahıs kendine villa yaptırıyormuş. Villanın inşaatında şahsı kazma kürek çalışırken ağır şeyler kaldırırken resimleyip şirkete gönderdik.”

RAPORLUYKEN EKSTRA ÜCRET VERİLİYOR
Sahte sağlık raporunun genellikle yurt dışında çalışan işçilerin başvurduğu bir yanlışlık olduğunu belirten Öztürk, “Bir aylık bir izin süreleri var. Bir inşaatı da üç aydan önce bitiremiyorlar. İnşaatlarının başında durmak için rapor alıyorlar. Masumane şekilde yapmaya çalışıyorlar ama şunu hesaplayamıyorlar sanırım; bulundukları ülkenin sigorta birimleri işçinin raporlu olduğu günler ekstra bir ücret veriyor hasta olduğu için. Sonra öğrendiğimize göre normal maaşından daha yüksek maaş veriyorlar. Biraz da onu alabilmek için yapıyorlar herhalde” dedi.
Kaynak : iha