Avrupa’da hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çoğu Avrupa ülkesinin sınırlarını kısmen veya tamamen kapatması, Avrupa Birliği’nin (AB) temelini oluşturan ve serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması’nı tehdit ediyor. 

AVRUPA ÇIKIŞ YOLU ARIYOR

Serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması, koronavirüs salgını nedeniyle çoğu Avrupa ülkesi tarafından askıya alınmıştı. Virüsün yayılması korkusuyla sınırlarını kısmen veya tamamen kapatan ülkeler arasında Almanya, Çekya, Polonya, Slovakya, Danimarka, Norveç ve Malta gibi ülkeler bulunuyor. Avrupa ülkelerinin virüsün yayılmasını önlemek için attığı bu adımlar Schengen Anlaşması’nı sarsabilir. Yaşanan tüm bu gelişmeler önümüzdeki aylarda Schengen ülkelerinde serbest dolaşımın olup olmayacağı yönünde şimdiden kafalarda soruların oluşmasına neden olmaya başladı.

Avrupa’daki bazı ülkeler, virüsün yayılmasının önüne geçmek için sosyal hayatı durma noktasına getiren “tecrit kararları” alırken, önlemleri sınırlarını kapatmaya kadar genişleten ülkeler çıkış yolu arıyor..

Avrupa ülkelerinde küçük de olsa olumlu gelişmeler de yaşanıyor.

Avrupa’da, 85 binden fazla kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede alınan sert önemler, bazı ülkeler tarafından gevşetilmeye başlandı.

Son 5 ayda 2 milyonun üzerinde kişiye bulaşan, dünya genelinde 130 bine yakın can kaybına yol açan Kovid-19, Avrupa’da da hayatı durdurma noktasına getirdi.

Kıtada hükümetler, virüsün yayılma hızını önlemek amacıyla olağanüstü hal (OHAL) ilanından dışarı çıkma yasağına kadar çok çeşitli uygulamaları hayata geçirerek, sağlık sistemlerinin çökmesini önlemek için yoğun çaba sarf etti.

Salgın, Avrupa’da etkisini ciddi şekilde sürdürse de bazı ülkelerdeki günlük ölü ve yeni vaka sayısındaki gerileme, normalleşme sürecine dönülebileceği düşüncesine yol açtı.

Almanya süreyi uzattı

Almanya dün aldığı kararla 5 komşu ülke ile olan sınır geçiş kontrollerini 4 Mayıs’a kadar uzattı. Bu önlemler çerçevesinde sadece Nakliyat sektöründe yük taşıyanlara geçiş izni verilirken, mücbir sebeb veya geçerli bir sebebi olanların  sınırdan geçmelerine izin veriliyor.Almanya Avusturya sınırında çok sıkı kontroller uygulanıyor. Yolculular seyahat nedenlerini açıklamak zorundalar,

SARS-CoV-2 virüsü bütün dünyada yayılmaya ve can almaya devam ederken bazı ülkeler şimdiye kadar aldıkları sıkı tedbirlere her geçen gün bir yenisini ekleniyor. Bugün yine yeni alınan tedbirleri sizlere aktaracağız. Malesef pek fazla ümit veremesekte ‘ Daha önce edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak belli şartlar da seyahat izni verilebileceğini ön gördüğümüzü söylemiştik evet bu öngörülerimizin  doğru çıktığını da söyleyebiliriz

Bir kaç ülke dışında zorunlu olmadıkça seyahat etmek mümkün değil

Avusturya,Slovenya,Hırvatistan, Sırbistan üzeri önümüzdeki günlerde yolculuk yapılması mümkün görülmüyor, Ancak her an her şey değişebilir, bunu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Türkiye’den Bulgaristan’a çıkış yapılabiliniyor.

Türkiye’den yurtdışına karayoluyla yolculuk sadece TIR’lara izin verilirken, ufak araçlara sınır kapılarının normal geçişlere ne zaman açılacağı belli değil. Bu geçişler sadece mücbiri sebeblere bakılarak ve seyahat izni belgenizin olup olmadığına ve sağlık belgenizin olup olmadığına bakılarak istenilen gerekli şartlar yerine getirildiyse ‘Dereköy sınır kapısından ve Hamzabeyli sınır kapısından yurtdışına çıkış yapılabiliniyor.

Sağlık belgesi ve seyahat belgesi isteniyor

Daha önceki canlı yayınlarımızda da belirttiğimiz gibi bazı ülkelerin sınırları seyahatlere açılsa bile yeni uygulamalar devreye girebileceğini bazı şartların getirilebileceğini, sağlık belgesi seyahat belgesi , ön bildirim gibi belgeler istenerek yolculuğun yapılabileceğini öngördüğümüzü söylemiştik.

Macaristan Sırbıstan üzeri hala hazırda seyahat etmek mümkün değil sınırlar kapalı hiç bir yolcuya geçiş verilmiyor. Önümüzdek, haftalarada bu kısıtlamaların biraz daha esnekleşeceğini ümit ediyoruz. Ancak yinede dediğimiz gibi bu yıl sılayolu seyahatleri hiç te rahat olmayacak belli şartlara bağlı olacak ülkeler kendi aralarında görüşmeler yaparak belli seyahat kuralları getirerek yolculuklara izin verileceğini ön görüyoruz. Zaman ne gösterecek hep birlikte göreceğiz.

Yolculuk için hangi belgeler  isteniyor?

Son gelişmede Dün Bulgaristan Büyük elçiliğinden aldığımız bilgide. Bulgaristan kendi ülkesinden karayoluyla yapılacak transit geçişler için ön bildirim şartı getirdi. Bulgaristan Burgaz Türk Başkonsolosluğu, görev bölgesindeki Hamzabeyli ve Dereköy Sınır kapılarından Bulgaristan’a giriş yaparak karayoluyla Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak vatandaşlar için önemli duyuru yaptı. Bunun üzerine SılaYolu Güzergahında Bulunan Elçilikler ve Konsolosluklarımızla istişareler ederek en son bilgileri yine siz değerli SılaYolu.comi takipcilerimize ve gurbetçilerimize vermeye çalıştık.

Bugün Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan Büyük elçiliklerimiz ve konsolosluklarımız ile görüşmeler yaptık, Elçiliklerimiz de ve Konsolosluklarımız da görev yapan yetkililer bize  önemli açıklamalarda bulundular.

Macaristan, Romanya ve Bulgaristan tranzit seyahatler için Seyahat izin belgesi çıkartılması gerekiyor

Alınan bilgide ‘ Yolcuların mücbir sebebler olmadıkca seyahat etmemeleri gerektiği hatırlatılırken ,ancak mücbiri sebeblerde sürücüler geçecekleri ülkelerin T.C Başkonsolosluklarına seyahatleri hakkında ön bildiri yapmaları gerekiyor. Kısaca seyahat edeceğiniz her ülkenin T.C Başkonsolosluğuna seyahatiniz hakkında ön bildiri yapacak ve seyahat nedeninizi bildireceksiniz. Daha sonra bu belge ülkelerin makamlarına iletiliyor ,ilgili makamlar seyahatinizde herhangi bir sorun görmüyorlarsa size seyahat izni veriliyor. Seyahat edeceğiniz ülkelerin makamları vereceği izin belgesiyle yolculuk edebiliyorsunuz,Seyahat izni tamemen seyahat edeceğiniz ülkelerin vereceği izine bağlı yani bu şu demek eğer ortada mücbiri sebebler yok ise seyahat iznide verilmeyebilir. Konsolosluklara seyatinizden en az 5 gün önce müracat ederek , seyahat için geçerli sebebinizi belirtmeniz ve ayrıca 4 günden eski olmayan bir de sağlık belgesi sunmanız gerekiyor.

‘Yetkililer Yolcuların seyahat izin belgesi gelmeden kesinlikle yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz dediler.

Yetkililer ‘Bunun yanında mücbir bir sebeb yok ise kesinlikle yola çıkılmaması gerektiğinide belirtiler.

Önümüzdeki haftalar belirleyici olacak

Uzmanlar ‘ Avrupa’da sınırların tamamen açılabilmesi için Ülkelerde vaka ve ölüm sayılarının belirgin bir şekilde gerilemesi ve salgının yayılma oranın tespit edilmesine bağlı olduğunu söylüyorlar

Ülkelerde seyahatler salgını yeniden başlatabilir endişesi var

Bunlar dışında seyahatler yoluyla salgının ülkelere yeniden girmesi ve yayılmasının söz konusu olduğu belirtilirken en DSÖ Başkanı, bu riski göz önünde bulundurarak hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Haber: SilaYolu.com