Alınan karar’da Akaryakıt ve Süt, un, ayçiçeği yağı gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını donduran Orban, şeker, tavuk ve domuz eti gibi ürünlere de bir tavan fiyat getirilmişti

Orban ‘Akaryakıt ve gıda ürünlerine zam yapılmasını yasakladı’

Alınan karar mayıs ayında sona erecekti ancak alınan bilgiye göre  Başbakan Orban’nın kararı 1 Temmuz ayına kadar uzattığı belirtiliyor.
Macaristan Hükemetin’den yapılan açıklamaya göre ise, ‘’Macaristan'da hükümet aileleri fiyat artışlarının sonuçlarından korumak için elinden geleni yapıyor. Bu yüzden akaryakıt ve bazı temel gıdalarda fiyat kısıtlaması ve fiyat sınırlaması uyguluyoruz. Fiyat kısıtlama tedbirleri 1 Temmuz'a kadar uzatılmasına karar verdik. deniliyor.

Yapılan açıklamada fiyatların sabitlenmesi ile hem akaryakıt fiyatları hem de seçili gıda ürünleri fiyatları 1 Temmuz'a dek değişmeyeceği vurgulanıyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada‘ Akaryakıt fiyatlarının dondurulması kararı 1 Temmuz 2022 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir deniliyor.

MACAR HALKI SABİT FİYATTAN AKARYAKIT ALMAYA BAŞLAYACAK

27.05.2022 Cuma gününden itibaren ise Akaryakıt fiyatları macar halkına sabit fiyat üzerinden satılmaya başlanacak.

Macaristan’da benzin ve motorini 480 Forint’ten yüksek satan Petrol istasyonlarına 40 Bin Euro’ya kadar ceza
 kesileceği belirtiliyor.

Yabancı plakalı araçlar bu uygulamada etkilenmeyecek yabancı plakalı araçlara benzin ve diesel  günlük kur üzerinden satılmaya devam edecek. Dolayısıyla macar halkına yönelik alınan bu karardan yabancı palakalı araçları ve macar güzergahını kullanan gurbetçileri etkilemeyecek. Macar güzergahını kullanan lar günlük kur üzerinden benzin ve mazot alabilecekler.

Hükümete ve MOL'ye göre, Macaristan'da yakıt arzı krizi yok, sadece lojistik bir zorluğa neden olan aşırı talep artışı var.Geçtiğimiz ay fiyatların dondurulması (akaryakıt turizmi) ve panik körüklenmesi nedeniyle günlük talebin üç katına çıkması neden olduğu belirtiliyor.

GURBETÇİLERİ ETKİLEMİYOR

Alınan karar ülkeyi transit geçenleri bağlamıyor. Yabancı plakalı araçlargünlük  kur üzerinden benzin ve mazot alabilecekler.

SLOVANYADA FİYATLARI SABİTLEMİŞTİ

Slovenya da Mart ayında Akaryakıt fiyatlarındaki keskin artışların önüne geçmek için  benzin istasyonlarında benzin ve mazot fiyatlarını sabitlemişti

Kaynak: SilaYolu.com

Haber: Sezai KOÇ

Resim: Silayolu.com

Kaynak kullanılmadan yayınlanması yasaktır