Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da yaşayan gurbetçiler Türkiye’ye girişte yoğunluk oluşturmuştu, bugün ise tatilini tamamlayıp Avrupa’ya geri dönemeye çalışan gurbetçilerimiz yoğunluğa neden oluyor.

 

Ana vatana karayolu ile gelen gurbetçiler sılada tatillerini geçirmelerinin ardından şimdi de yaşadıkları ülkelere geri dönüyor.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları, izinlerinin bitmesinin ardından dönüş yoluna geçti. Birçok vatandaşın aynı anda dönüşe geçmesi, Kapıkule Sınır Kapısı’ndai yoğunluğa neden oldu.

Bazı vatandaşlar, araçlarından çıkarak yol kenarında vakit geçirirken, bazı sürücüler de araçlarının içinde sıranın kendilerine gelmesini bekledi.

Geçtiğimiz günlerde Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Edirne’ye gelmiş ve Kapıkule Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunmuştu. Bakan Tüfenkçi plaka sistemini yakın zamanda hayata geçireceklerini ve kuyruk oluşmasını önlemeye çalışacakları müjdesini vermişti.

Ancak sistem henüz devrede olmadığı için gurbetçiler yine kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor.

Trakya Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 1 Temmuz – 31 Temmuz arasında Bulgaristan’a açılan Dereköy ve Kapıkule Sınır kapılarından toplam 176 bin 268 adet araç ülkeye giriş yaptı. Yunanistan’a Açılan İpsala Sınır Kapısı’nda ise 51 bin 81 adet aracın yurda giriş yaptığı belirtildi.

Öte yandan edinilen bilgiye göre geri dönüş yolculuğunun yoğun olarak başladığı 1 Ağustos’tan itibaren Kapıkule’den 14 bin 660 yolcu aracı ile toplam 70 bin 713 kişi yurtdışına çıkış yaptı. Gurbetçi vatandaşların geri dönüş yolcuklarının Eylül başına kadar sürmesi bekleniyor.