Fransa’ya çalışmak için giden gurbetçi, Türkiye’ye ata yadigarları ile döndü ve müze kurdu.

Uzun yıllar Fransa’da yaşayan gurbetçi İsmail Ünat, köyde komşunun evini satın alarak ata yadigarı eserlerden müze yaptı. Tarihe yolculuk yapmak isteyen vatandaşları bekleyen binlerce eser, Nikfer Kültür Evi’nde sergileniyor. Denizli Tavas ilçesine bağlı Nikfer Mahallesi’nde yaşayan gurbetçi Ünat, yurtdışında eski evleri satın alıp, onarmasının ve gerekli tadilat işlemlerini yapmasının ardından  satarak geçimi sağlamaktaydı.

Türkiye’ye kesin dönüş yapması ile köyde bulunan eski eşyaları çevreden toplamaya başladığını dile getirdi. Bir süre sonra komşusunun evini satın alarak, topladığı eserleri içinde sergilemeye başlayan Ünat, müzeyi gezenlerin yüzlerce yıllık geçmişe yolculuk yapacağını söylüyor.

Gurbetçi İsmail Ünat, ‘’ Müzemde Bini Aşkın Eser ve Parçalar Var’’

Asıl amacının torunlarına miras bırakmak olduğunu söyleyen Ünat, 1972 yılında Fransa’ya gittiğini ve ormancı olarak 2004 yılına kadar eski evlerin alım satımını gerçekleştirdiğini, bu tarz işler ile uğraştığı için bunlara hevesinin olduğunu ve bir eserinin olmasını istediğini ifade etti. Türkiye’ye gelmesi ile de köyde marangozluk yapan eski bir komşusunun evini aldığını, bu elverişli binayı müzeye çevirme kararı aldığını söyledi. Ünat, ‘’ Bu müzemde bini aşkın eser ve parçalar vardır. Bunları ben köyden ve çevre köylerden topladım.  Ben bunları topladıkça değere bindi ve fiyat olarak herkesin elinde değerlendi. Elimden geldiği kadarı ile toparladım ve bir eser yaptım. Çocuklarıma torunlarıma bir eser kalırsa ne mutlu bana’’ dedi.

Kaynak: Haberler.com

Görsel: İHA