Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini anavatanda geçirmek için karayolu ile Türkiye’ye gelen gurbetçiler, Edirne ekonomisini canlandırdı…

 

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini anavatanda geçirmek için karayolu ile Türkiye’ye gelen gurbetçiler, Edirne ekonomisini canlandırdı. Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, son 20 yılın en kalabalık gurbetçi sezonu olduğunu belirterek,  “Bu Edirne’mize bir piyangodur ve esnaflarımızın en iyi şekilde değerlendirmesini istiyorum” dedi.

Türkiye’ye tatilini geçirmek için gelen gurbetçilerin, son 20 yılın en kalabalık gurbetçi sezonu olduğu belirtildi. Her yıl yaz sezonunda bir çok ülkeden Türkiye’ye giriş yapan gurbetçiler, bu sene de gümrük kapılarında aşırı yoğunluğa sebep oldu. Binlerce kilometre yol kat eden ve gümrüklerdeki uzun bekleyişin ardından Edirne’de dinlenerek, şehrin ekonomisini canlandıran  gurbetçiler esnafında yüzünü güldürdü.

Kurban Bayramına kadar şehrin ekonomisinin durgun beklerken, gurbetçi akınına uğradıklarını ve esnafın gurbetçilerle çok iyi geçinmesi gerektiğini belirten Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Son 20 yılın en kalabalık gurbetçi sezonu. Bu Edirne’mize bir piyangodur ve esnaflarımızın en iyi şekilde değerlendirmesini istiyorum” şeklinde ifade etti.

Başkan Sanış ” Malum son 1 aydan beri Kapıkule’de yurt dışından gelen Türk vatandaşlarının yoğunluğu var. Yaklaşık olarak 15-20 seneden beri gurbetçiler geliyor ama bu sene bayağı beklentinin üstünde gelen gurbetçi vatandaşlarımız var. Edirne ekonomisini de şu durgun geçen aylarda hareketlendirdiler. Beklenmedik bir şeydi bu olay. Gurbetçilerimizin girişleri hala devam diyor. 1 hafta 10 gün sonra ilk girenlerin dönüşü başlayacak. Burada biz esnafların üzerine düşen görevler var. Buradaki esnaflarımıza rica ediyorum, bu insanlar bizim misafirlerimiz. Bu misafirlerimizi evimize geldiği gibi kabul edelim. Ne kadar iyi davranırsak seneye bu her zaman artarak devam edecektir. Gözden kaçırılmaması gereken bir nokta var. Burada konaklayan yurt dışından gelen misafirlerimiz, gittikleri memleketlerinde Edirne’yi anlatıyorlar. Oradan da yerli turist olarak bize geri dönüyor. Bunları en iyi şekilde ağırlamamız gerekiyor. Yıllar önce yapılan bir yanlışlar var. Bu yanlışlardan dolayı uzun süre Edirne gurbetçilerin girişinden faydalanamamıştı.

“SON 20 YILIN EN YOĞUN GURBETÇİ SEZONU”

Malum çevre yolu şehrin dışından geçiyor. Bu sene şehrin içine girerek, şehirde alışveriş yapıyorlar, yemek yiyorlar, hediyelik eşya alıyorlar. Ne ihtiyaçları varsa bunları temin ediyorlar. Bu durgun geçen sezonda bir nebze olsun bize nefes aldırdı. Bunun inşallah seneye de devam etmesi gerekiyor. Seneye devam etmesi için bu sene doğru hareketler doğru yatırımlar yapmamız gerekiyor. Son 15-20 yılın en yoğun gurbetçi akınını yaşıyoruz. Giriş çoğaldıkça Edirne’ye bunun yansıması da daha fazla oluyor.

“GURBETÇİ YOĞUNLUĞU EDİRNE ESNAFINI CANLANDIRDI”

Edirne’nin öğrenci kitlesi şehir dışında. Herkes deniz turizmi ile ilgileniyor. Kültür turizmi dediğimiz turist sezonu da bayağı bir yavaş geçiyor. Şuan da Edirne ekonomisinin hakikaten yurt dışından gelen gurbetçi vatandaşlarımız ayakta tutuyorlar. Otellerin çoğunda boş yer yok. Akşam üstleri, hafta içi, hafta sonu lokantaların önünde bir yoğunluk gözüküyor. Buda Edirne ekonomisinde gurbetçilerin sıcak ekonomiyi canlandırdığını ortaya çıkarıyor.

“BU YOĞUNLUK PİYANGODAN ÇIKTI”

Edirne’nin, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük festivali Kırkpınar’dan sonra Kurban Bayramı’na kadar bir durgunluk bekliyorduk. Böyle bir yoğunluk hakikaten bize büyük bir şans oldu, piyangodan çıktı diyebiliriz. İnşallah bunun devam etmesini diliyoruz. Esnafımız Edirne ekonomisinin gelişmesi için elinden geleni yapıyor, ancak şehrimizin yetkililerininde turist akınının sağlanması için sağlam tanıtımları yapmaya devam etmeleri gerek. Gurbetçilerimize esnafımızın en iyi hizmeti sağlamasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Erkan Ekşi