Yeni tip koronavirüs, 1 milyondan  fazla insana bulaştı, 50 bin kişiyi den fazla insanıda canından etti. Bu ölümcül hastalık yüzünden bütün dünya panik hâlinde…

 

Sosyal hayat durdu, insanlar evden çıkamaz oldu. Birçok şehir karantina altına alındı, devletler dış dünyaya kapandı. SılaYolu Güzergahı üzerinde bulunan tüm ülkeler sınırlarını geçişlere kapattı. SılaYolu Güzergahı üzerinde bulunan ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek için aldığı tedbirler şu şekilde:

TÜRKİYE: 17 Mart’tan itibaren uçuşlar durduruldu. Kara sınırları kapandı. Ülkeye girişte testi pozitif çıkanlar 14 gün boyunca bir devlet tesisinde karantinaya alınıyor. Diğerleri 14 gün içinde kendi kendine karantinada kalacak. 65 yaş üstü ve kronik hastalara sokağa çıkmak yasak.. Genclere de sokağa çıkma yasağı geldi.

AVRUPA

Almanya,Avusturya, Çek Cumhuriyeti, lovakya ,Slovenya,Hırvatistan, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan,  Kuzey Makedonya ve Yunanistan transit geşiçlere ve turistlere giriş yasağı konuldu.Bu ülkelere Uçuşlar,  kara ve deniz sınırları kapalı. Ülkeler genelinde zorunlu olmayan hareketler kısıtlandı.

BELÇİKA: AB dışından uçuşlar askıya alındı. Gerekli olmayan hareket kısıtlamaları (örn. gıda alışverişi, tıbbi bakım hariç). Kültürel ve sportif faaliyetler yasak; büyük toplantılar kısıtlandı; restoranlar ve barlar kapalı; belirli saatlerde açık olması muhtemel dükkânlar; toplu taşıma sınırlı. Bazı uçuşlar askıya alındı.

BOSNA-HERSEK: 14 gün boyunca otomatik karantina. Bazı sınırlar kapalı ve bazı uçuşlar askıya alındı. 18 yaş altı ve 65 yaş üstüne 31 ​​Mart’a kadar kendini izole etme şartı getirildi

Çekya, Polonya, Slovakya

Avrupa’da her geçen gün büyüyen Kovid-19 korkusu, Çekya’nın 15 ülkeye sınırlarını kapatmasına neden oldu.

Çin, Güney Kore, İran, İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Hollanda, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Fransa’dan ülkeye girişler ile Çekya vatandaşlarının bu ülkelere seyahat etmeleri yasaklandı.

Ülkede genel seyahat yasağı uygulamaya girerken, AB üyesi olmayan ancak Schengen sistemine dahil olan İsviçre ve Norveç vatandaşları da Çekya’ya giremiyor.

Slovakya’da da genel seyahat yasağı yönünde bir uygulamaya karar verildi ancak bazı istisnalar sıralandı.

Polonya ise yabancıların ülkeye girişini yasaklarken, uluslararası hava ve tren seferlerini durdurdu, sınır kontrollerine yeniden başladı. Polonya-Litvanya sınırında 60 kilometrelik araç kuyruğu oluştuğu belirtiliyor.

Danimarka, Norveç, Hollanda

Sınır kontrollerine başladığını duyuran Norveç, Oslo Havalimanı’na gelen İskandinav ülkeleri dışındaki yolcuların kabul edilmeyeceğini duyurdu.

Danimarka, 13 Nisan’a kadar kapılarını tüm turistlere kapatırken, Danimarka vatandaşları ve oturum izni bulunmayan yabancılar istisna tutuldu. Bu kişiler dışındaki herkesin ise sınırdan geri çevrileceği açıklandı.

Hollanda da İtalya’dan tüm uçuşları durdurdu.

FRANSA: Bazı uçuşlar askıya alındı. Kanallar arası tren ve feribot seferleri azaldı. 17 Mart’tan itibaren zorunlu olmayan hareketle ilgili kısıtlamalar. Kültürel ve sportif faaliyetler, büyük toplantılar yasak. Restoranlar ve barlar kapalı; mağazaların sınırlı saatlerde açık olması ve toplu taşıma araçlarının kullanımı sınırlı.

KARADAĞ: Japonya, Fransa, Almanya, İsviçre, Danimarka, Avusturya, İtalya, İspanya, Güney Kore, İran ve Çin’in Hubei eyaletinde bulunan yolculara giriş yasağı.

PORTEKİZ: İspanya ile kara sınırlamaları. AB dışından uçuşlar askıya alındı ​​(İngiltere,

ROMANYA: İtalya’dan uçuşlar, otobüs ve tren rotaları askıya alındı. Büyük toplantılar kısıtlandı ve bazı toplu taşıma araçları askıya alındı.Sınırlar kapatıldı

SLOVAKYA: Uçuşlar kısıtlandı kara/deniz sınırları kapalı. Zorunlu olmayan faaliyetler yasak.

İSPANYA: Bütün sınırlar 23 Mart tarihinden itibaren 30 gün boyunca giriş için kapatıldı. Bazı uçuşlar askıya alındı. Kara sınırları kısıtlandı. Gıda alışverişi, tıbbi bakım hariç sokağa çıkma yasağı getirildi.

İSVEÇ: İskandinav Hava Yolları uçuşlarının hepsi askıya alındı. Diğer seyahat seçenekleri sınırlı.

İSVİÇRE: Kara sınırları kısmen kapalı, bazı uçuşlar kısıtlı. Zorunlu ihtiyaçlar hariç sokağa çıkma yasağı. Restoranlar ve barlar kapalı; marketlerin sınırlı saatlerde açık ve toplu taşıma araçları sınırlı.

SılaYolu Güzergahında COVİD 19 salgının yayılması beraberinde  yeni seyahat kısıtlamaları getiriyor.

ALMANYA: Sokağa çıkma yasağı sınırlı  uygulanıyor. Uçuşlar durduruldu. Sınırlar kapalı. Fransa, Lüksemburg, Danimarka, Avusturya ve İsviçre ile sınırlarını kapattı.  Sadece Alman vatandaşlarının ve Almanya da ikamet edenlere ülkeye giriş izini veriliyor.

AVUSTURYA: İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya veya İsviçre’ye uçuşlar iptal. İtalya’dan kara yolu ile gelen yolcular sınırda koronavirüsten etkilenmediklerini belirten bir sağlık sertifikası ibraz etmeli. 15 Mart’ta Tirol tamamiyle, Salzburg ve Vorarlberg’in belirli bölgeleri kapandı. Vorarlberg’te yavaş yavaş kısıtlamalar kaldırılıyor. Önümüzdeki hafta Avsuturya’nın bazı kısımları nda yavaş yavaş hayatın normale girmesi planlanıyor.

Arnavutluk

15.03.2020 tarihi 00:00 saatten itibaren Arnavutluk,  Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonda ve Yunanistan olmak üzere, ikinci bir emre kadar her türlü toplu taşıma ve özel ulaşım için komşu ülkeleriyle olan kara sınır kapılarını kapattı. Tedbir, mal taşımacılığı için geçerli değil.

HIRVATİSTAN: Sınırlar 19 Mart’tan itibaren 30 gün boyunca kapatıldı.

Macaristan

BUDAPEŞTE – Macaristan polisi ve Ulusal Kurtarma Servisi (OMSZ) tarafından ‘Macaristana giriş yapacak yolcuların pasaport kontrolü öncesinde sağlık kontrolunden geçiriyor.

Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan seyahat eden bir çok vatandaşımızın transit geçtiği güzergah üzerinde bulunan ülkelerin Macaristan ve Sırbistan sınır kapılarında virüse karşı önlem alındığı belirtiliyor.  Macaristan ve Sırbistan arasında  yolcuların sağlık kontrolünden geçirildiği ve  ateşleri ölçüldüğü belirtiliyor. Sırbistan’ın yolcuları geri çevirdiği belirtiliyor.

Sırbistan

Sırbistan, 15 Mart 2020 tarihi itibarıyle Ohal ilan etti.  Fransa, Almanya, Slovenya, Avusturya, İspanya, Yunanistan ve İsviçre, İtalya, İran ve Romanya ve aynı zamanda Çin’in ve Güney Kore Cumhuriyetinin bazı şehir ve bölgelerinden gelenlerin girişine izin vermeyecek.

Romanya

14 Mart günü saat 16.00 itibariyle Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Ukrayna ve Moldova ile bazı sınır kapıları 30 günlüğüne kapatıldı

Bulgaristan

20 Mart saat 00:00 ‘dan 17 Nisan 2020’ye kadar AB dışındaki ülkelerden vatandaşların Bulgaristan’a girişlerini yasakladı.

İtalya, İspanya, Fransa, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Almanya, Hollanda ve İsviçre’den kişilerin girişine yasak yürürlükte kalıyor. Sadece Bulgaristan vatandaşları ve aile fertleri ile ülkede daimi ve sürekli ikametgah statüsü olan kişilerin girişine izin verilecek.

YUNANİSTAN: 14 gün boyunca otomatik karantina. Kültürel ve sportif faaliyetler, toplantılar kısıtlandı; restoranlar ve barlar kapalı; dükkânlar ve toplu taşıma araçları sınırlı; İngiltere İtalya, İspanya ve Türkiye’ye yapılan uçuşlar askıya alındı. İtalya ve İspanya’dan uçuşları durduran Yunanistan, İtalya’dan feribot seferlerini askıya aldı.

Makedonya ‘ Yunanistan

Makedonya ve Yunanistan Avrupa ülkelerinden gelen yolcuları almıyorlar

Türkiye

Kapitan Andreevo ve Lesovo sınır kapılarından sadece Türkiye vatandaşları ve yük araçlarının geçmesine izin veriliyor

 Almanya, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, Avusturya, Belçika, Hollanda, Çin, İran, Irak, Güney Kore, Japonya, İtalya, Tayland, Honkong, Singapur uyruklu olanların Türk topraklarına girişlerine izin verilmiyor.

Haber :SilaYolu.com