Bulgaristan Karayolları Kanunu’nda son yıllarda yapılan değişikliklerle bazı trafik ihlallerine aynı anda para cezası ile birlikte geçtiğimiz yıl da sürücünün ehliyetine belirli süreyle el koyma ve aracın trafikten men edilmesi uygulaması başlatılıldı. Sözkonusu Kanunda bazı trafik ihlalleriyle ilgili gurbetçileride ilgilendiren ve öngörülen cezalardan bir taneside ehliyetsiz ve ruhsatsız araç kullanmak.

Bulgaristan oto yollarında ‘Sürücü belgesi olmadan veya geçersiz sürücü belgeyle araç kullanıldığı veya ruhsatsız araç kullanıldığı  tespit edildiğinde para cezasının yanında kullanılan araç (kime ait olduğu bakılmaksızın) 6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmektedir. Uygulama geçtiğimiz yıl yaz aylarında başlatılmış olup , uygulamadan habersiz olan ve ehliyetsiz ve ruhsatsız yola çıkan bir çok vatandaşlarımızın trafik kontrolleri esnasında araclarının plakaları sökülerek araçları bağlanmıştır.

Bu yılda malesef ehliyetsiz ve ruhsatsız yola çıkan  86 Gurbetçimizin ehliyetsiz ve ruhsatsız araç kullanmaktan araçlarının plakaları sökülerek araçları 6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmiştir.

Önceki gün Bulgaristan’da yaşanan olayda bir Gurbetçi vatandaşımız ‘Türkiye’de izinlerini tamamlayarak geri dönüşe geçer. Bulgaristan’a girdiklerinde birlikte seyahat ettiği arkadaşı direksiyona geçerek sofya istikametinde seyir halinde iken trafik kontrolüne takılırlar. Polis aracın ruhsatını ve aracı kullanan kişinin ehliyetini ister. Ancak aracı kullanan kişinin ehliyetinin yanında olmadığı ortaya çıkınca ‘Polis memuru 300 levha ceza yazar ve aracın plakaları sökülerek aracın trafikten men edildiği belirtildi.

Siz siz olun yola çıkmadan önce mutlaka evraklarınızı kotrol edin. Aksi taktirde kontrol esnasına ehliyetiniz ve ruhsatınızın yanında olmadığı tespit edilirse ağır ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Vekaletsiz araç kullanılmasıda yasak
Bulgaristan üzerinden özel araçları ile seyahat edecek vatandaşlarımız, otomobilin kendilerine ait olduğunu belgelemek zorundadırlar. Başkası adına kayıtlı araç kullanan vatandaşlarımızın sürücü vekâletnamesini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Vekalet göstermeyen sürüceler de ağır cezalarla karşılaşabilmekte hatta araclarına el konulabilmektedir.

Vinyet pulu olmadan otoyolları kullanmanın cezası ağır

Bulgaristan oto yollarında vinyet pulu olmadan otoyolları kullanmanın cezası ağır.Bulgaristan oto yollarında Vinyetsiz araç kullanmanın cezası yaklaşık 300 Levha.

Ancak ‘Vinyet pulu olmadan yol kullanmanın cezasının, alkol, uyuşturucu almış veya ehliyetsiz biri tarafından kullanıldığı takdirde sahibinin kim olduğu fark etmeksizin aracın trafikten men edildiğini tekrar hatırlatmak isteriz

Haber: SilaYolu.com / Sofya