Belgrad ELÇİSİ vatandaşları UYARDI

 

Belgrad  Büyükelçisi  Mehmet Kemal Bozay, sıla yolunda Sırbistan üzerinden geçecek olan vatandaşlarımıza uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin Sırbistan Belgrad  Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, yaz tatilinde Türkiye’ye araçlarıyla seyahat edecek olan Avrupalı Türklerin, Sırbistan’dan geçişleri sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.

Sırbistan’da trafik cezalarının yüksek olduğunu belirten Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, trafik kurallarına azami dikkat gösterilmesini istedi. Kemal Bozay, yanlarında 10 bin Euro’dan fazla para bulunduranların bunu sınırdan girişte beyan etmemeleri durumunda cezai müeyyide ile karşılaşabileceklerini dile getirdi.

PASAPORTUN GEÇERLİLİK SÜRESİNE DİKKAT EDİN

Belgrad  Büyükelçisi  Mehmet Kemal Bozay ‘Sıla yolunda Sırbistan’dan geçeceklere şu uyarılarda bulundu:

Belgrad  Büyükelçisi  Bozay“Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın Sırbistan’dan transit geçişlerde vize almasına gerek yok. Ancak pasaportlarının geçerlilik süresine önem verilmektedir. Pasaportun ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay geçerlilik süresi bulunmalıdır. Birde malum biyometrik pasaportlara geçtik. Eski pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerli.  24 kasım tarihinden itibaren eski pasaportlar sınır geçişlerinde kabul görmeyecek. Sırbistan’da AB Biometrik kimlik kartlarıyla seyahat edilebilir, Ancak Sırbistanda hala bu sistem tam oturmuş değil, bu nedenle zaman zaman sorunlar yaşanıyor, Biz AB kimliği ile yola çıkan vatandaşlarımıza mutlaka seyahat pasaportu (Reisepass) ile yola çıkmalrını tavsiye ediyoruz. Eski AB kimlik kartlarıda geçerli  değil.

Ayrıca 10 bin Euro’nun üzerindeki paraların sınır kapılarında ibraz edilmesi önemli. Yüksek miktarda altını olanlar da beyanda bulunmalı. Hayvansal ve bitkisel ürünlerin sınırdan geçişinde bir takım özel mevzuatlar var. Ürünün menşeni gösteren belgenin ibraz edilmesinde fayda var.dedi.

FARLAR AÇIK OLMALI

Sırbistan Avrupa Birliği (AB) üyesi değil ama trafik cezalarının miktarı  oldukca ağır. Ülkeye girişten itibaren gündüz bile farların açık olması lazım. Aksi taktirde  3 bin Dinar (30 Euro).cezası var.

Ön ve arka koltukta oturan her yolcu kemer takması gerekiyor. Kemer takmamanın cezası 5 bin Dinar (50 Euro). Emniyet şeridinde giderek, araç sollamanın ya da şehir içinde belediye otobüslerine ait tercihli yolda gitmenin cezası 120 bin ile 150 bin Dinar (bin 200 Euro ile bin 500 Euro) değişiyor. Veya 15 gün hapis cezası veriliyor. Otobanda hız sınırını 20 km aşmanın cezası 5 bin Dinar (50 Euro), 20 ile 50 km arasında aşmanın cezası 6 bin Dinar (60 Euro). 51 km’den 70 km’ye kadar aşılması 15 bin Dinar (1500 Euro) ile 20 bin Dinar (2 bin Euro) arasında değişen cezalarla birlikte mahkemeye çıkar. Mahkeme, hız sınırının 70 km’den daha fazla aşılmasına 150 bin Dinar’a (bin 500 Euro) kadar ceza kesebilir veya hapis cezası verir. Ayrıca sürücüye 6 ay Sırbistan’da araç kullanma yasağı koyar. Bu konuda geçen yaz döneminde bir çok sürücü otobanlarda radar donanımlı sivil polis araçlarının yaptığı kontrollerde yakalanmış ve ceza almıştı. Ayrıca geçtiğimiz yıl otobanların bir çok yerinde seyyar donanımlı radarlar sürücülere göz açtırmadı. Özellikle de Belgrad – Niş istimatinin 225.km’sinde kurulan seyyar radar, bir çok sürücünün mahkemeye çıkmasına neden oldu. Vatandaşlarımızı buradan mutlaka hız sınırlarına uymalarını tavsiye ediyoruz..dedi.

Belgrad  Büyükelçisi  Mehmet Kemal Bozay ‘Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasak. Kırmızı ışıkta geçen veya yaya önceliğine riayet etmeyen sürücüler, 15 bin Dinar (150 Euro) ile 30 bin Dinar (300 Euro) arasında para cezası veya 30 güne kadar hapis ve 3 ay süreyle trafikten men cezası alır. Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur. Otoyollarda mecburi kalınmadıkça durulması ve araçtan inilmesi kesinlikle yasaktır. Otoyollarda yapılan trafik kontrollerinde de polisin izni olmadan kesinlikle araçtan inmesinler. Araçtan inilmesi gereken durumlarda reflektörlü yelek giyilmesi şart. Hız sınırı mesken yerlerde 50 km, tali yollarda 80 km, otobanlarda ise 120 km’dir.

Hatalı sollama ve hız sınırının aşılması gibi trafik suçları para cezasına çevrilmiyor ve 8 günden başlayan hapis cezası verilebiliyor. Hız sınırının 41-90 km aşılması durumunda sürücüler 60 ile bin 500 Euro arasında değişen para cezasına ve 15 günden başlayan hapis cezasına çarptırılıyor.

Sırbistan’da otobanlar ücretli. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız 24 saat boyunca bizi arayabilirler. Büyükelçiliğimizin telefon numarası Tel: +381 11 333 24 00.” vatandaşlarımız  7//24 arayabilirler dedi.Vatandaşlar bir sorunla karşılaştıklarında, Büyükelçiliği arasınlar. Tercümede yardımcı oluruz. Sakın geçersiz pasaportla ve eksik belgelerle yola çıkmasınlar.” diye tavisyelerde bulundu.

SilaYolu.com

Sırbistan / Belgrad