Avrupa’da Bazı ülkeler yabancı turist kabul etmeye başlayacağı tarihleri belirtti. Buna göre Tüm Ülkeler herhangi bir gelişme olmaz ise 31 Mayıs ile 1 Temmuz arasında sınırlarından Yabancı Turistlerin geçebileceğini belirtti.

 

Avrupa Birliği

13 Mayıs’ta Avrupa Komisyonu milyonlarca Avrupalı turistin tatil yapabilmesi ve salgından dolayı en büyük darbelerden birini alan turizm sektörünün hayata geri dönmesi için 27 birlik üyesine sınırlarını açması tavsiyesinde bulundu.

AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager 2020 yazının normal olmayacağının altını çizdi. “Turizm sektörü için kayıp bir yazın yaşanmaması ve insanların evlerinde kapalı kalmaması için tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Vestager, Avrupa Komisyonu’nun “ayrımcılık yapılmadan” ve “eş güdümlü olarak” ülkelerin sınırlarını açmaları çağrısında bulunduğunu belirtti.

Almanya

Avrupa’da salgından dolayı en düşük can kaybı sayılarından birine sahip Almanya; Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas 15 Haziranda Tüm Avrupa ülkelerinin Kapılarını açması gerektiğini söyledi, Almanya´nın 15 Haziran’da tüm sınırlarının açılacağını ve Schengen normlarına geri dönüleceğini açıkladı.

Avusturya

İtalya ile sınırını neredeyse tam olarak kapatan ülke Almanya gibi sıkı sınır kontrolleri uygulamaya başladı. Bu çerçevede sağlık belgesi olmayan sürücülerin ülkeye girişlerine izin verilmiyor.

Avusturya-Almanya sınırı 15 Haziran’dan itibaren tamamen açılacak. Kovid-19 nedeniyle yoğun kontrollerin yapıldığı sınırda 15 Mayıs Cuma gününden itibaren de kontroller seyrekleştirilecek. 

Slovenya

 Slovenya Avrupa’da salgın durumunu kaldıran ilk ülke olurken, Başbakan Janey Jansa ‘sağlık krizinin ardından ekonomik krizin geleceği’ uyarısında bulundu. İlk etapta Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarına sınırlarını açma kararı alan Slovenya’da, ülkeye girecekler sınırlarda belli kontrollerden geçirilecek. Ülke medyasında çıkan haberlere göre, Avusturya sınırına 19, İtalya sınırına 9 ve Macaristan sınırına ise 5 kontrol noktası kurulacak. AB vatandaşları için sınırlardaki zorunlu karantina uygulamasını kaldıran Slovenya, üçüncü ülkelerden gelenler için 14 günlük zorunlu karantinayı devam ettirecek.

Macaristan

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avusturya makamlarıyla yapılan uzun görüşmeler sonucu, iki ülke arasındaki iki sınır kapısının açılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Hegyeshalom (Avusturya), Rajka (Slovakya) ve Tornyiszentmiklós(Slovenya) sınır kapılarından her gün saat 20:00 ve ertesi gün 12:00 arasında, Sırbistan’dan Macaristan’a geçişte Röszke otoban sınır kapısından her gün 10:00–22.00 saatleri arasında geçişlere izin verildiğini ve Covid-19 testi yaptırma zorunluluğu olmadığını açıkladı. Yolcuların Schengen vizesi bulunması gerekmektedir. Transit geçiş sırasında en kısa sürede Macaristan sınırlarının terk edilmesi, sadece zorunlu olması halinde belirli benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde durulması gerekmektedir.

Sirbistan

22 Mayıs´tan itibaren Sırbistan’a açılan tüm sınır kapılarının yeniden açıldığı belirtiliyor. Açıklamada ‘Sırbistana girişte Covid-19 taşınmadığına dair test istenmeyeceği ve karantinaya alınma uygulamasın da kaldırıldığı bildirildi.

Ülkeye girişte yolcular sınırda herhangi bir ek belge göstermeden giriş yapabilecek. Yapılan açıklamaya göre ülkeye giriş yapanlara sadece virüs ile ilgili bilgi dağıtılacak. Ülkeye giriş yapan yolculardan Test istenmeyeceği gibi yabancıların karantina altında tutulmayacağı da bildirildi. Sırbistan’a giriş yapanlar Ülkede hala Korona virus salgını riskinin olduğu hakkında bilgilendirilerek seyahat esnasında oluşabilecek olumsuzluklardan kişilerin kendi sorumlulukları dahilinde seyahat edebilecekleri konusunda bilgi broşürleri dağıtılacak.

Hırvatistan

Hırvatistan Sağlık Bakanı Gari Cappelli ülkenin devlet kanalı HRT’ye yaptığı açıklamada Turistlerin de ülkeye girişine en geç 15 Haziran’dan itibaren izin verileceğini söyledi. Slovenya ile Hırvatistan’ın vardığı anlaşma gereği Slovenya’dan gidecek turistler 14 günlük kişisel karantina uygulamasından muaf tutulacak.

Danimarka

Avusturya gibi Danimarka da 13 Mart’ta sınırlarını kapatma kararı aldı. Okulların eğitime başladığı ülkede 1 Haziran´dan itibaren sınırlarda bir normalleşme bekleniyor.

Fransa

Kural olarak sınırlarını kapalı tutma kararı alan Paris yönetimi, AB, Schengen ülkeleri ve İngiltere ile arasındaki sınır kısıtlamalarının en azından 15 Haziran’a kadar süreceğini açıkladı. Fransız İçişleri Bakanlığı ayrıca 7 Mayıs’ta Avrupa dışından gelecek kişilere sınırların yeni bir karara dek kapalı kalacağını duyurdu.

Yurt dışından ülkeye giriş yapmak isteyen Fransızların ise 20 Mayıs’tan itibaren 14 günlük karantinaya alınıp alınmamasına kendilerinin karar vereceği açıklandı.

İngiltere

Salgına karşı uyguladığı ‘başarısız’ strateji nedeni ile eleştirilen Londra yönetimi, alınan tedbirlerin kademeli bir şekilde hafifletileceğini 11 Mayıs’ta açıkladı. Yurt dışından gelenlerin 14 gün boyunca karantinada kalmasını zorunlu kılan Başbakan Boris Johnson yönetimi, İrlanda ve Fransa vatandaşlarının bu kuralın dışında tutulacağını belirtti. Fakat sınırların ne zaman tam olarak açılacağı konusunda bir detay verilmedi.

İspanya

Salgından Avrupa’da en ağır etkilenen ülkelerden İspanya’da 16 Mart’ta sınırların kapatılması kararı alınmıştı. 15 Mayıs’ta ise yurt dışından gelişlere kapılarını açan ülke, kişilerin 14 gün boyunca karantinada kalmasını zorunlu kıldı. Yabancı turistlerin girişinin ise temmuz ayında mümkün olacağı öngörülüyor.

İsviçre

18 Mart’ta komşu İtalya, Almanya, Fransa ve Austurya ile hava trafiğinde kısıtlamalara gidildi. Üçüncü ülke vatandaşlarının vizeleri ise askıya alındı. 25 Mart’tan beri sınır kısıtlamaları tüm Schengen ülkelerine genişletilmiş durumda. Bu tarihten itiabren İsviçre’nin hava ve kara kapıları kendi vatandaşları ve Liechtensteinlılar ve geçme izni bulunan kişiler dışındaki herkese kapalı durumda. Bununla birlikte ülkeye giriş yapan vatandaşlardan karantinada kalmaları istenmiyor.

İtalya

İspanya’nın ardından salgının en fazla can aldığı ülkede Roma yönetimi sınırların 3 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’nden gelen turistlere açılacağını açıkladı. İtalya’da bugüne kadar zorunlu olan karantina da yabancı ziyaretçilere artık uygulanmayacak. Bununla birlikte salgının seyrine göre alınan kararlarda değişikliklere gidilebilecek.

Çekya-Slovakya

Almanya Başbakanı Merkel beşli toplantının ardından, Çekya Başbakanı Andrej Babis ile ayrıca bir ikili görüşmede bulunduğunu ve burada da iki liderin Almanya-Çekya sınır hattındaki iş birliğini ele aldıklarını bildirdi. Her iki liderin, şahıslar ve firmalara yönelik olarak sınır hattında uygulanan kısıtlamaların kaldırılması konusunda hemfikir olduğunu ve salgının gidişatına göre burada da gerekli adımların atılacağını ifade etti. Sınırlar en erken 15 Haziran’da açılacak.

Yunanistan

Bu sezon turistler Yunanistan’a Covid-19 testi olmadan veya karantina altında kalmadan gidebilecek.

Yunan yetkililer uluslararası uçuşların 1 Temmuz itibarı ile başlamasıyla dünyanın her yerinden turistleri kademeli şekilde kabul edeceklerini ve ülkeye girişlerde herhangi bir karantina ya da test uygulanmayacağını duyurdu.

Bulgaristan

22.05.2020 Tarihinden itibaren AB ve Schengen Bölgesi üyesi ülkelerin Bulgaristan’a serbest girişine izin verildi. Özel beyanname formu dolduracaklar

Bulgaristan’a giriş yapanlar özel beyanname formu dolduracak, Bulgaristan’daki salgın durumuyla ilgili bilgi sahibi oldukları ve bütün sorumluluğun kendileri üstünde olduğuna dair belge imzalayacak. Seyahat amacı ve iletişim adresi yazılacak. Karantina altında olmayan ve Covid-19 belirtisi bulunmayan kişilerin girişine izin verilecek. Seyahat eden kişilerin koronavirüs taşımadıklarını beyan etmek zorunda olacağı belirtildi.

Bulgaristan Sınırında Doldurulacak Belge

Türkiye

Cumhurbaşkanlığı Normalleşme Planına göre, 15 Haziran 2020’de salgının kontrol altına alındığı ülkelerle olan sınır kapılarının yolcu giriş-çıkışına açılması planlanıyor. Ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarının açılma tarihinin salgının seyrine göre 1 Haziran 2020’ye çekilebileceği belirtiliyor. Bu plan, salgının yayılım göstermemesi ve korona virüs vaka sayılarında bir artış yaşanmaması durumunda geçerli olacak.

 

Haber SılaYolu.com

Kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.