Dövizli askerlikten yararlanmayan kalmayacak! Dövizli askerliğin bin euroya düşürülmesinin ardından getirilen şartlarla ilgili yürütülen çalışmalar yavaş yavaş belli olmaya başladı.

 Askerlik Kanununda son dakika gelişmesi. Askerlikten herkes faydalanabilecek

Avrupalı Türklerin yıllardır dile getirdiği, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde söz verdiği üzere, yurtdışında yaşayan Türk gençleri için askerlik bedeli 6 bin Avro’dan bin Avro’ya düştü.

Bu müjdeli haberi ilk duyuranlardan olan Avrupaaktuelhaber.com/  konu ile ilgili haberinin başlığını “Askerlik bin Avro ama şartları var” diye vermişti.

Askerlik kanunuyla ilgili ‘TBMM’ye sunulan yasa tasarısında yer alan şartlar şu şekilde belirtilmişti:
– Yurtdışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye giderek oturma ya da çalışma izni ile yurtdışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak.
– Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak.
– Kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak.
– Başvuru tarihi itibarıyla halen yurtdışında yaşıyor olmak.

Yurt dışında yaşayan Türkleri yakından tanıyan ve onların TBMM’de sesi olan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifte Bin avrodan yararlanamayacak olanların dertlerini dile getirmiş ve yurt dışında kalma süresinin 10 yıla düşürülmesini istemişti.

Bu süreyi de çok bulan Avrupalı Türklerin sesine kulak veren Külünk, geçtiğimiz hafta Almanya’ya yaptığı ziyaretin ardından girişimlere ve görüşmelere başlayarak sürenin 5 yıla düşürülmesinin sinyallerini verdi.
Daha önce Külünk Dözvili askerlikten yararlanmak isteyenleri ilgilendirenleren iki maddelik yasa teklifi şöyle idi:
A) İkinci bir ülke vatandaşlığı bulunan veya eklilik, eğitim, çalışma sebebiyle ve oturma izniyle yurt dışında yaşıyor olmak ve başvuru yaptığı tarihten önce en az 10 yıl yurtdışında ikamet etmiş olmak.
B) Başvuru tarihi itibarı ile hala yurt dışında yaşıyor olmak

Askerlik kanunuyla ilgili ‘TBMM’ye sunulan yasa tasarısında yer alan şartlar Avrupalı türklerin aşırı tepkisine neden olmuştu.

Külünk’ Gelen tepkiler üzerine yaptığı araştırmalardan ve bir dizi görüşmelerden yola çıkarak A madessindeki 10 yılın 5 yıla düşürülmesi için çalışıldığını belirtti.