160 trilyon liraya yenilenen Kapıkule’de yine hiç bir şey değişmedi.Peron sayıları arttı ama ‚Peronlarda görev yapacak personel sayısı yetersiz kaldığından kuyruklar da değişmedi.

 

SılaYolu Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Koç Yazdı.

ARTIK YETER DİYORUZ 2.

PEKİ SORUN SADE BULGARDAMI ?

Kapıkule , Avrupa’nın en büyük, Dünyanın üçüncü büyük karayolu gümrük kapısı 

1977 den bu yana normal vatandaş olarak SılaYoluna gider gelirim. Basın olarak’ta 2002 yılından bu yana gidip geldim.

Sılayolu’na 2015’den bu yana ‚SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı olarak gidip geldim.

2014’den bu yana Adım Adım SılaYolu TV Programı için her yıl yaz sezonunda en az 8-10 kez gidip gelmişliğim vardır.

Yıllar içersinde neler görmedim ki, SılaYolunda yaşananları, yaşadıklarımı ‚zamanla inş tüm bunları fırsat bulursam kitap haline getirmeyi düşünüyorum.

İlk Almanya’ya gelişim oldukça maceralı geçmişti. Sene 1972 de Eylül ayının başları idi Yeşil köy havaalanında tam 7 gün betonlarda yatmıştık. Almanyanın Düsseldorf kentine uçacaktık, biletimiz vardı, ama uçak ortada yoktu , sürekli rötar yapıyor du ve 7 inci günün sonunda nihayet uçağımız kalktı , bizi bir aileye teslim etmişlerdi ve 1 sene özlemini çektiğimiz hasret kaldığımız Anamıza Babamıza kavuşmuştuk.Rahmetli Babam 1969 da Almanya ya gelmiş , ardından 1971 senesinin ilk yazında Annemi yanına aldırmıştı. 1972 senesinde bizi Almanya ya aldırmışlardı. Hayatın acı yönlerini geride bırakmıştık,Ancak aradan fazla bir zaman geçmemiştiki, Almanya’da Gurbetçi olduğumuzu öğrenmeye başladık. Ama biz Ailelerimiz sezonluk işçi değildik,burada kalıcı idik, yıllar var gurbetçi terimini hiç idrak edemedim. Anavatana İlk araba ile yolculuğumu 1977 senesinde yaptım. O yıllarda 3 gün 3 gece sürerdi yolculuğumuz. 1987 yılında Bulgaristan da Kapten andrevo sınır kapısında yaşadığım bir olay bana SılaYolunda ışık oldu. SılaYolunda Türklerin yanlız olduğunu sahipsiz olduklarını gördüm, vatandaşlarımız vatan özlemini gidermek için çıktıkları o yolda inanılmaz sıkıntılar ve sorunlarla karşılaşıyorlardı. SılaYolu o yıllarda da tamamen bir çile yolu idi. Vatandaş sahipsiz di, vatandaş kimsesiz di, Vatandaş SılaYolunda çektiği çileyi kimselere duyuramıyordu, SılaYolunda yaşananlar bir gün birileri çıkıp mutlaka duyurması gerekiyordu. O gündür bugündür SılaYolunda ömrümü vatandaşa hizmet etmekle adadım.

SILAYOLUNDA YAŞANANLAR

Son yıllarda uçak şirketlerinin yaz sezonunda uyguladıkları yüksek fiyat politikası kalabalık aileleri otomobil ile yolculuk yapmaya zorluyor.

Avrupa’lı Türk işçileri yıllık izinlerini Türkiye’de geçirmek için çıktıkları SılaYolunda bir çok sorunlarla karşılaşmaktalar. Türkler Bulgaristan’da yeni yolun yapılması ile ve yolunda kısalması nedeniyle genelde Kapıkule’yi kullanmayı tercih ediyorlar.

Biz yıllardır Gümrüklerde oluşan Yoğunluk ve kuyruk haberlerini yazıyoruz ve yazmayada devam edeceğiz.

KAPIKULE YENİLENDİ AMA KUYRUKLAR BİTMEDİ.

160 trilyon liraya yenilenen Kapıkule’de yine hiç bir şey değişmedi.

Peron sayıları arttı ama ‚Peronlarda görev yapacak personel sayısı yetersiz kaldığından kuyruklar da değişmedi.

 2012 – 2016 Yıllarında zamanın Gümrük muhafaza bölge müdürü Müslüm Yalçın Bey döneminde Müslüm Bey, Teknolojiyi kullandı. Sınır kapılarına kameralı sistem getirdi.

Kapıkule’den giriş ve çıkış yapan yolcuların geçişlerinde teknoloji kullanılmaya başlandı. Plaka okuma sistemi , Barkot sistemi ,ön beyan sistemi devreye girdi. Kuyrukların önü kesildi.

Tıkır tıkır işleyen sistem 2 senedir işlemez oldu.

Ancak her nedense 2 yıldır Sınır kapılarında dönüşlerde yine zaman zaman 9-10 hatta 25 km ye kadar kuyruklar oluştu , insanlar kavurucu sıcaklarda 10 saat -12 saat beklemek zorunda kaldılar.

Son 3 haftadır dönüşlerin yoğun olduğu bir dönem de Bayramında denk gelmesi ile dönüşlerde yoğunluk arttı. Edirne Kapıkule yolunda 9 -10 km 3 er sıralı kuyruklar da insanlar saatlerce kuyruklarda beklediler.

Kameralı sistemden güzergah belirlemek isteyen gurbetçiler ,kameraların yine geçtiğimiz sene olduğu gibi bir bölümünün çalışmaması veya tam anlık durumu yansıtmaması nedeniyle hüsrana uğradılar.

Kapıkuleye geldiklerinde kilometrelerce kuyrukla karşı karşıya kaldılar. Geçen senede aynı soruyu sormuştuk, Kamera sistemi bu zamanlar çalışmayacakta ne zaman çalışacak.

Kamera sisteminde sorun varsa bu sorun 1 senedir niye giderilmedi. Geçen yılda nedenini sorduğumuzda bakanlığı ilgilendiren bir konu olduğu, arızanın bakanlığa iletildiği belirtilmişti. Peki 1 senedir sınır kapılarını kotrol etmeye hiç bir bakan gelmedimi , neden tekrar tekrar kameraların arızalı olduğu söylenmedi.

Bakanlığın arızayı giderecek kaynağımı yoktu 1 senedir arıza giderilmedi.

Yönetici sorunları çözmek için vardır ‚ Beyler, Peki siz ne yaptınız sorunların cözümlenmesi için ne gibi adımlar attınız.

Geçen seneki sorunlar aynen devam ediyor.

Gümrüklerde yaşanan sıkıntılar nelerdir hep birlikte tekrar bir hatırlayalım

Gümrüklerde Yönlendirme olmayışı veya yetersiz oluşu.Aşırı kalabalık olduğu durumlarda gümrük sahasını organize edecek, yol gösterecek ayrıca görevliler bulundurulmaması.İdare Personel yetersizliğiÖnceki Yıllarda Kapıkule’de 26 bilgisayar çalışıyordu giriş yolcu da şimdi ise 10 bilgisayar çalışıyor. Burdada bilgisayarları kullanacak yeterli personalin olmayışıYeterli Peronların açık olmaması.

İHTİYAÇ GİDERECEK BİR YER YOK

En büyük sıkıntı ise Edirne yolunda gurbetçilerin 35 derece sıcaklıkta kuyruklarda beklerken ihtiyaçlarını giderecek bir yerin olmaması ‘ yaşanan en büyük sıkıntılardan bir tanesi.

Türkiye tarafında beklemek zorunda kalan araçlar, yolcular, bekleme, dinlenme ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamamakta sıcağın altında eziyet çekmektedirler.

UZUN KUYRUKLARDA MOTORLARIN ÇALIŞMASI HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR.

Türkiye tarafında bekletilen araçların, sıcak havada serinlemek için motorların çalışıyor olması, yakıt tüketiminin büyük boyutlara ulaşması ve hava önemli ölçüde kirletilmektedir.

İŞPORTACILAR VATANDAŞI SOYMA PEŞİNDE

Kapıkule”den başlayıp Edirne çıkışına kadar esnafından tutun, yolda , parklarda ve mola yerlerinde birseyler satmak isteyenlerden sebep yolcular hep tedirgin! Benzinliklerde kötü veya eksik akaryakit veriliyor, yollarda işportacılar hep gurbetcileri “soyma” peşindeler, mola yerlerinde soyguncular kol gezmeye devam ediyorlar.

YÖNLENDİRME EKSİK

İstanbuldan Edirne istikametinde Gümrüklerin durumu hakkında Yönlendirme olmayışı gümrüklerde uzun kuyruklara neden oluyor.

Bulgardan 12 Peron varken TC direk bağlama yok?

6 Perondan cıkıldığı zaman 2 TC Giriş Peron var? TC Giriş Kapısına sıkıştırılması ve Şöförlerin birbirine girmesine kadar sinirlerin kopma noktasına getiriyor.

STRESLİ MEMURLAR

Kapıkule Gümrük Kontrollerinde genç veya yorgun stressli memurlar gözlenebiliyor ve bu memurlar tehdit eder gibi konuşabiliyorlar.

MESAİ UYUMSUZLUĞU

Sınır Kapılarındaki Hizmet Veren Kurumlar Arasındaki Mesai Uyumsuzlukları Kuyruklara neden olan etkenlerden bir tanesidir. Mesai saatleri yeniden gözden geçirilmeli, Mesai Saati uyumsuzluğu ortadan kaldırılması kuyrukların azalmasına neden olacaktır, demiştik ama göremedik.

DOLANDIRICILAR KOL GEZİYOR

Kapıkuleden çıkışından istikamet Edirne/İstanbul yolun sag kenarında bulunan Benzinliklerden ve dinlenme tesislerinden çok sayıda Gurbetçilerin şikayetleri var: Benzin, Yankesici, Dolandırıcılar, tesislerde kol geziyor. Sahte HGS kartları satışları yapılıyor ,bunalara karşı bir önlem alınmalı

 

Gümrüklerde Memur Kaynaklı Sorunlar devam ediyor.

Sezon da Memur sayısı yetersiz gelmekte olduğundan bir çok memur uzun mesai yapmaktalar, bu da memurların verimlerinin düşmesine neden olmakta,uzun mesaiden kaynaklanan strese sebeb olmakta ve en ufak bir sorunda sinirler gerilmektedir Sezonda Gümrük işlemlerinde Memur sayısı çoğaltılmalı , mesai saatleri yeniden düzenlenmelidir.

 

YILIN EN İYİ GELİŞMESİ

Bu yıl sınırlarda ki en büyük gelişmePlaka okuma sisteminden’ Taşıt okuma sistemine geçilmesi gelişlerde işlemlerin hızlanması vatandaşın ülkeye hızlı giriş yapmasına vesile oldu bu yıl en büyük gelişme de buydu.

Peki’ Dönüşlerde neye bu kuyruklar oluştu ‘

Evet geçen yazımızda Bulgar memuru keyfi iş yapıyor dedik’ doğru ancak Kapıkule kuyrukları konusunda kimse, ‘Bulgar tarafından kaynaklanıyor’ gerekçesinin arkasına sığınmasın.

Biz bu yıl yaz sezonunda en az 8-10 kez giriş çıkış yaptık.

Kapıkule’de 15 Peron var , Aktif olarak çalışan peron sayısı 3. Diğer peronlar ne iş yapıyor

Hiç farkettinizmi ‚ biz farkettik ‚Bulgaristan tarafında orta bölümde 4 peron var o peronlar istenildiğinde yoğunluğun durumuna göre giriş için kullanılıyor, gerektiğinde çıkış için kullanılıyor.Görevliler yoğunluk durumuna göre ortadaki peronları devreye sokuyor. Kuyruklar kısa sürede eriyor. Bu sezonda 8-9 kez Kapten andrevodan geçtik bizzat kendimiz şahit olduk.

Kapıkule’de O kuyruklar daha çok uzayıp gider. Zira bu zihniyetle bu kuyruklar hiç bitmez. 

Yazımızın sonunda son olarak ta Bakanlığa soralım.

Bu yıl Yabancı Plakalı Araçların Para Cezalarının Tahsilatı Sınır kapılarında

yapılacak denilmişti.

Para Cezalarının Tahsil edildiğini biz görmedik, Birileri gördü ise söylesin.

Kısaca işin özü ‚Malesef yine milyarlarca TL buhar oldu.

BUNDAN SONRA NE OLUR!

Peki ‚ Bundan sonra ne olacak sizce veya bundan sonra ne olur diye soralım.

Sorunun cevabını yine biz cevaplayalım.

Bu zihniyetle hiç bir şey değişmez. Ne mi olur. Birileri çıkar yine bir iki bir şeyler anlatır , işte şöyle yapacaz, böyle yapacaz derler ,bu böyle sürer gider ‚ Vel hasıl bu kuyruklar hiç bitmez , Bu Gurbetçinin çileside hiç bitmez.

Ama biz gurbetçinin bu çilesine dur diyeceğiz. Önümüzdeki sene için SılaYolunda Yol Yardım asistans hizmetleri için gerekli çalışmaları yaptık. Artık o yollarda biz varız ‚SılaYolu Türk Otomobil Kulübü var ,Artık Sılayolunda fırsatçılara göz açtırmayacağız.

Türkün Türk’ten başka dostu yoktur. Sılayolunda Türk’ün Tek ‚Dostu ‚SılaYolu Türk Otomobil Kulübü EuroTürkAssist var.

Yolda olan tüm gurbetçilerimize hayırlı yolculuklar diliyoruz.

Biz Sizinleyiz…

SılaYolu Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı

Sezai Koç