Artık Türkiye’de sağlık sigortasından yararlanmak çok kolay. Türkiye’de 1 Nisan’da devereye giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) Türkiye’de sigortası olmayan gurbetçiler de faydalanabiliyor.

 

Konuyla ilgili Yurtdışı Türkler Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Genel Sağlık Sigortası’ndan kimlerin faydalanabileceğine açıklık getirildi. Yapılan açıklamada Türkiye’de 5510 sayılı Kanun ile bütün Türk vatandaşlarının sağlık sigortası kapsamına alınmasın hedeflendiğine dikkat çekildi. Bu haktan yurtdışında oturup da Türkiye’de kullanabilecekleri bir sağlık güvencesi olmayan gurbetçi vatandaşlar da yararlanabiliyor.

Gurbetçilerin ikamet adresini güncellemeleri gerekiyor

Bunun için atılması gereken adımlar ile ilgili yapılan bildiride, gurbetçilerin kendilerine en yakın Nüfus Müdürlüklerine başvurarak ikamet adreslerini Türkiye olarak güncellemeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Bu adımdan sonra gurbetçi vatandaşlar Sosyal Güvenlik Merkez veya İl Müdür lüklerine başvurarak sağlık sigortası hakkından yararlanabiliyorlar.

53 TL’ye tüm sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı!

Bunu yapan gurbetçiler, 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe giren yasaya göre GSS’ye tabi olup, asgari ücretin yüzde 3’ü olan 53 TL ödeyerek özel hastaneler dahil tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

Emekli ve işsizlere büyük kolaylık sağlayacak

Yeni kanunun özellikle yurtdışında emekli olup Türkiye’de ise herhangi bir sağlık güvencesi olmayan gurbetçiler ile herhangi bir işte çalışmayıp işsizlik maaşını alırken izine giden gurbetçilere büyük kolaylık getirmesi bekleniyor.