Almanya’daki başörtüsü kararı Müslümanları sevindirdi.

 

Alman Federal Anayasa Mahkemesi’nin “genel başörtüsü yasağını” anayasaya aykırı bulması ülkede yaşayan Müslümanları sevindirdi. DİTİB Dış İlişkiler Başkanı Zekeriya Altuğ, “(Karar) Hatadan dönüldüğünü gösteriyor” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslâm Birliği (DİTİB) Dış İlişkiler Başkanı Zekeriya Altuğ, Alman Federal Anayasa Mahkemesi’nin “genel başörtüsü yasağını” anayasaya aykırı bulmasına ilişkin, “Bu karar mağduriyetlere yol açan, Müslümanları toplumdan dışlayan ve başka alanlarda da dışlamalara sebep olan bir hatadan dönüldüğünü gösteriyor” dedi. Altuğ, kararın “olumlu bir adım” olduğunu ve kararın muhtevasında başörtüsü ile ilgili “genel bir tehlikeden bahsedilemeyeceğinin” güzel bir tesbit olduğunu belirtti. Zekeriya Altuğ, “Bu karar mağduriyetlere yol açan, Müslümanları toplumdan dışlayan ve başka alanlarda da dışlamalara sebep olan bir hatadan dönüldüğünü gösteriyor” ifadelerini kullandı. Karar içerisinde bulunan “somut tehlikeler” ifadesinin arzu edilen ortamın henüz oluşmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Altuğ, “Kanun koyucu bu tip durumlarda herhangi bir yoruma sebebiyet vermeden kanun yapmalıdır” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin “somut tehlikeden” bahsederken “bu sınırlamaları gerektirir” demediğini belirten Altuğ, böyle durumlarda mahkemenin “sınırlandırmalar anayasaya aykırı olmayabilir” dediğine işaret etti.

TOP ŞİMDİ SİYASETTE

Zekeriya Altuğ kararda yer alan “somut tehlikeler” ifadesinin oluşturabileceği sorunlara ilişkin ise, şöyle konuştu: “Pratikte sorun oluşturacağını varsayıyoruz. Çünkü kararda bunun nasıl olacağına dair net ifadeler net kriterler getirilmiş. Ancak burada top şimdi siyasettedir. Bu eksikliği gidermek de siyasetin görevi. Eyalet hükümetleri çok net bir şekilde başörtüsünü sınırlayan kanunları şartsız bir şekilde kaldırarak toplumsal barış ve huzur ortamına katkı yapmalılar. Alman toplumu da buna hazır” dedi. Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik de, “Birilerini küstürmemek adına yapılıyor. Bu kararın, net anlaşılır vaziyette verilmesi lâzım. İnsanların önünü görmesi lâzım” dedi.

AA