ADIM ADIM SILAYOLU EKİBİ OLARAK ÇIKTIĞIMIZ SILAYOLUNDA ÜÇÜNCÜ DURAĞIMIZ OLAN HIRVATİSTAN’ DA YOLCULUĞUMUZ DEVAM EDİYOR…

 

ADIM ADIM SILAYOLU EKİBİ OLARAK ÇIKTIĞIMIZ SILAYOLUNDA ÜÇÜNCÜ DURAĞIMIZ OLAN HIRVATİSTAN’ DA YOLCULUĞUMUZ DEVAM EDİYOR…

HIRVATİSTAN

Hırvatistan boydan boya 306 km dümdüz otoban. Virajı bile olmayan bu otobanda gözünüz dalabilir. Hırvatistan’da kısa bir mola verdikten sonra yola devam edin. Yolda sivil araçlı trafik polislerinin hızlı giden sürücüleri arkadan takip ederek radar kontrolü yaptığını unutmayın.

HIRVATİSTAN bir turizm ülkesi. Yaz sezonunda Avrupa Ülkelerinden çok sayıda turist tatil yapmak için araçlarıyla Hırvatistan’a gidiyor.Buna hafta sonları Hırvat tatilciler de katılınca, otoyollarda oldukça yoğun bir trafik akışı yaşanıyor. Bu durumda sürücülerin çok sabırlı ve dikkatli

olması gerekiyor. Hırvatistan’dan geçişi hafta sonuna denk getirmemek en doğrusu.

 

YOLLAR GÜVENLİ

Otoyolda hemen her 5 km’de İNA benzin istasyonlarının geniş otoparklı dinlenme tesisleri var. Bu tesislerden birinde kısa bir mola verin. Mola esnasında aracınızın kapı ve camlarının kapalı olduğunu kontrol edin. Hırvatistan güzergahı güvenli. Ancak yine de aracınızı gözden uzak bırakmayın. Araç içinde görünür bir şekilde çanta veya değerli eşya bırakmayın. Pasaportlarınızı sürekli yanınızda taşıyın. Yolda iyi niyetli görünse bile, polis haricinde hiç kimsenin dur uyarısına uymayın.

Yollarda Sivil polis aracları geziyor

Hırvatistan’da yolun dümdüz olması sürücüleri aşırı hıza davet ediyor. Otobanda azami hız 130 km. Hırvatistan’a girişte tabelalar azami hız sınırını gösteriyor. Özellikle yaz sezonunda trafik kontrolleri çok sıkı. Sivil araçlı trafik polisleri otobanlarda devriye geziyor. İçinde radar sistemi bulunan bu araçların trafik polis aracı olduğunu kimse farketmiyor.İçinde iki trafik polisi oturuyor. Sivil trafik polisleri hızlı giden araçları bir süre arkadan takip ederek, hızını kaydediyor.Eğer sürücü hızlı gitmeye devam ederse, bir dinlenme tesisine yaklaşırken, sivil polis aracı öne geçerek, arka camında ‘Policija’yazılı kırmızı ışığı açıyor ve sürücüyü otoparka çekip para cezası yazıyor.

 

Cezalar ağır

Hırvatistan’da trafik cezaları ağır.

– Hız sınırları ile ilgili para cezalarında alt sınır 500 Kuna (yaklaşık 65 Euro), üst sınır 7.000 Kuna’dır (yaklaşık 920 Euro).

Hız sınırını 50 km aşan sürücülere Hırvatistan’da 12 ay araç kullanma yasağı konuluyor. Arka koltukta herkesin emniyet kemerinin bağlı olması gerekiyor.

5 yaşına kadar olan çocukların araçta çocuk koltuğunda oturması gerekiyor.”

Hırvat trafik yasalarına göre araçlarda ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulundurmak mecburiyeti var. Hırvat trafik polisi araçta bu donanımın tam olup olmadığını kontrol edebiliyor ve eksik olması durumunda para cezası kesiyor. Aracınızda ilk yardım çantasıyla birlikte çekme halatı ve yedek ampul bulundurmayı unutmayın. 1 Ekim 1 Nisan tarihleri arasında seyir halindeki araçların farları gündüz de açık tutulmak zorunda.

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Vatandaşlarımızın Hırvatistan içinde kullanabilecekleri üç yol güzergahı bulunmaktadır:

a) Avusturya üzerinden Slovenya’ya giden vatandaşlarımızın Maribor’dan sonra Hırvatistan’a Macelj sınır kapısından giriş yapmaları ve Macelj-Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo (Sırbistan sınırı) güzergahını izlemeleri gerekmektedir. Macelj sınır kapısı ile Zagreb arasındaki yolun bir bölümü ücretli otoyol olup, otomobiller için halen 48 Hırvat Kunası (yaklaşık 6,4 Euro), minibüsler için 72 Hırvat Kunası (yaklaşık 9,6 Euro) tutarında ücret alınmaktadır. Krapina’dan sonra Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo yolu izlenecektir.

b) Slovenya’ya Kuzey İtalya ve Avrupa’nın güneybatısından gelen vatandaşlarımızın Ljubljana’dan sonra Bregana sınır kapısından Hırvatistan’a giriş yapmaları gerekmektedir. Sınırdan geçer geçmez, otoyol için, arabayla yolculuk eden vatandaşlarımızın 6 Hırvat Kunası (yaklaşık 1 Euro), minibüsle yolculuk eden vatandaşlarımızın 8 Hırvat Kunası (yaklaşık 1,5 Euro) ödemesi gerekmektedir. Otoyoldan hiç çıkılmadan Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo (Sırbistan sınırı) yolu takip edilecektir.

c) Hırvatistan’a Macaristan üzerinden giren vatandaşlarımızın yaklaşık 91,5 km uzunluğundaki Goriçan-Zagreb otoyolunu kullanmaları halinde otomobiller için 42 Hırvat Kunası (yaklaşık 6 Euro), minibüsler için 62 Hırvat Kunası (yaklaşık 8 Euro) ödemeleri gerekmektedir.

Vatandaşlarımız, her üç güzergahın kesiştiği Zagreb’den sonra, Slavonski Brod yönünde ilerleyerek Bajakovo’da Sırbistan’a ulaşmaktadırlar. Zagreb-Lipovac bölümündeki 260 kilometrelik otoyol için otomobillerden 122 Hırvat Kunası (yaklaşık 16 Euro), minibüslerden 184 Hırvat Kunası (yaklaşık 25 Euro) talep edilmektedir (1 Euro = yaklaşık 7,5 Hırvat Kunası).

Ülkeye beyan etmeden girişine izin verilen yabancı para miktarı 10.000 Euro’dur. Bu meblağı aşan nakit para miktarı gümrükte form doldurularak beyan edilmelidir. Ayrıca vatandaşlarımızın şahsi kullanımları dışındaki altın, mücevher v.b. ticari eşya sayıldığından Hırvatistan’a girişte gümrük memuruna mutlaka yazılı olarak beyan etmeleri gerekmektedir.

Geçmiş yıllarda, Hırvatistan’dan transit geçişleri sırasında yanlarında taşıdıkları dikkat çekici miktardaki ziynet eşyasına el konulan vatandaşlarımız olmuştur. Büyükelçiliğimiz aracılığıyla yapılan itirazlara rağmen, vatandaşlarımız altınlarını geri alamamışlardır.

vatandaşlarımızın, konaklama yerlerinde ve benzin istasyonlarında, kısa süreli duraklamalarda dahi, araçlarını mutlaka kilitlemeye, araç içerisinde görünür bir şekilde çanta veya değerli eşyalarını bırakmamaya ve pasaportlarını mutlaka sürekli yanlarında bulundurmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Yolcu beraberinde kişi başına en fazla 1 karton sigara hakkı bulunmaktadır.

Herhangi bir kaza olması halinde, mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmemektedir.

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

T.C. Büyükelçiliği

Masarykova 3, Kat 2 ZAGREB

Tel : (385-1) 4864660

Acil durumlar için Konsolosluk Nöb. Tel: 00 385 99 4396520

Faks : (385-1) 4864670

e-mail : turkishemb@zg.t-com.hr

web: www.zagreb.emb.mfa.gov.tr

Polis: 192    İlk Yardım: 112     Karayolu SOS: 987     İtfaiye: 193

BENZİN ÜÇRETLERİ

Bleifrei Super / Eurosuper 95  Oktan : 9.40 Hırvat Kunası   /   1.26 ,- EURO     

Bleifrei Super Plus /  Eurosuper Plus 98 Oktan :   9.99 Hırvat Kunası  /    1.34 ,- Euro.       Diesel  / Eurodiesel     8.58 Hırvat Kunası  /   1.15 ,- Euro

Kaynak: SılaYolu.com Gösterilmeden yayınlanması yasaktır.