Yabancı plakalı araçlarıyla Türkiye'ye giriş yapmak isteyen veya giriş yapan gurbetçi vatandaşlarımız bilgi eksikliği nedeniyle bir takım sorunlarla karşılaşabiliyor.

 

Bu sorunlardan birisi ' 185 gün şartı ' bir diğeri ise ' vekâlet belgesi ile yabancı plakalı aracı Türkiye'ye giriş yapma veya ülke içerisinde sürme' sorunudur. Bizlerde Silayolu.com olarak bu sorunların tekerrür etmemesi adına Kapıkule Gümrük Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız reportajımızda verilen cevapları siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

 

185 gün şartı nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız arasında '185 gün şartı' diye adlandırılan yurtdışında yerleşik olma şartını, yabancı plakalı aracı gerek vekâleten gerekse asaleten Türkiye'ye giriş yapmak isteyen kişinin ikâmet şartı ile birlikte her seferinde yeniden sağlaması gerekmektedir. 

185 gün şartı yani yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye araç girişi yapmak istediği gün baz alınarak geriye doğru son 1 yıl içerisinde toplamda en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunması demektir. Bu şartları sağlayan T.C. Vatandaşı ve Mavi Kart sahibi kişiler 730 güne kadar, yabancı vatandaşlar her 180 günde bir 90 güne kadar, yurt dışından emekli olan kişiler ise gereken şartları sağladıkları taktirde 730+730 güne kadar Turistik Kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı bir aracı geçici olarak Türkiye'ye ithal etmesine imkân sağlamaktadır.

Ülkeye girişte, 185 gün şartını sağlamayan kişilerin mağdur olmamaları için ise yılda 1 defaya mahsus olmak üzere 30 güne kadar araç girişi yapmalarına izin verilmektedir.

 

 

 

Yabancı plakalı taşıtı vekâlet ile Türkiye'ye kimler giriş yapabilir ve sürebilir?

Öncelikle vekâlet alan ve veren kişilerin yurt dışında ikâmet etmeleri gerekmetedir. Bununla birlikte hem kendilerinin hemde yurda giriş yapılması planlanan yabancı plakalı aracın, yurt dışında son bir yıl içerisinde toplamda en az 185 gün yurt dışında bulunma şartlarının aynı anda yerine getirilmesi gerekmektedir. 

Bu şartlar sağlandığı taktirde bu aracı, araç girişi yapan kişinin ülkede bulunması şartıyla bu kişinin yurt dışında ikâmeti olan ve ve aracın ülkeye giriş yapıldığı tarihten itibaren geriye doğru son 1 yılda toplamda en az 185 gün yurt dışında bulma şartını sağlayan birinci derece akrabaları( anne,baba,eş ve çocuklar) kullanabilirler. Bu şartları sağlan kişiler dışında bu aracı hiç kimse Türkiye'de kullanamaz. Bu durum tespit edildiğinde hem sürücüye hemde araç girişi yapan kişiye ayrı ayrı ceza uygulanmaktadır.

Türkiye'ye giriş yapılan yabancı plakalı bir aracı, giriş yapan kişi Türkiye'den yurt dışına araçsız çıktıktan sonra bu aracı hiç kimse kullanamaz ve yurt dışı edemez. 

Eğer bu araç vekâlet ile Türkiye'de kullanılmak istenirse veya yurt dışı edilmek istenirse bu aracı yurda giriş yapan kişi, yurt dışına çıkmadan önce şartları sağlayan kişiye Noter üzerinden veya Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler ile vekâlet vermeli ve aynı zaman bu aracı en yakın gümrükte vekâlet alan kişinin üzerine devir etmelidir. Bunun dışında ki tüm işlemler tespit edildiğinde aracın trafikten geçici olarak men edilmesine ve yüklü miktarlarda ceza ödenmesine sebep olmaktadır.

Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.