Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik yeni düzenlemelerden oluşan; kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte;

 

• Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın dövizle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girip, tasarruf edip Bireysel Emeklilik Sistemi`nin sunduğu tüm avantajlardan yararlanmasını sağlıyor. Bilindiği üzere yürürlükte olan mevcut uygulamada, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girebiliyorlardı ancak aylık ya da yıllık sisteme ödeyecekleri katkı paylarını sadece Türk Lirası üzerinden yatırabiliyorlardı. Artık yasa teklifimizin 18. ve 19. maddelerinde yer alan düzenleme ile kanun yürürlüğe girdikten sonra “Türkiye’de ikameti bulunmayan T.C. vatandaşı kişilere, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere (mavi kart sahibi olanlar) ve üçüncü dereceye kadar olan alt soylarına döviz cinsinden yapılan ödemelere devlet yine döviz olarak katkı payı verecektir. Bu düzenlemeyle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız dövizle tasarruf yapmanın yanında ikinci bir emeklilik imkânına da kavuşmuş olacaklar.
• Yasa teklifinin 28’nci maddesi yurtdışında gerçekleşen evlilik ve boşanma işlemlerinin tek tarafın tescil ettirmesi ile Türkiye’de tanınabilmesine olanak sağlamaktadır. Çoğu zaman vatandaşlarımızı mağdur eden bu kanunda yaptığımız “taraflardan birisi ölmüşse ya da yabancıysa Türk vatandaşı olan diğer başına taraf veya vekili tek nüfus kütüğüne evlilik ve boşanma işlerini kaydettirebilir” şeklinde değişmiştir.
• Diğer bir düzenleme de yurtdışında doğup büyüyen ve süresiz oturma hakkı bulunan gençlerimizin dövizle askerlik yapması hususudur. Mevcut dövizle askerlik uygulamasına göre, yurtdışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar, en az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları halinde çalışma şartı aranmadan dövizle askerlik hizmetinden yararlanabiliyor. Yasa teklifimizin 38. maddesinde yaptığımız yeni düzenlemeyle “çok vatandaşlık hakkına sahip olmayanlardan, yurtdışında doğup askerlik, ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan vatandaşlarımızın da çalışma şartı aranmadan dövizle uygulamasından yararlanabilecektir.