Sırbistan’da 2010 yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunu oldukça ağır cezalar içermektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri süresince trafik kurallarına uymaları, hız sınırlarına dikkat etmeleri ve hatalı solama yapmamaları tavsiye edilmektedir.

• Sırbistan’da farların 24 saat açık tutulması, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunludur.
• Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasaktır.
• Trafik işaretleriyle özel bir ikaz yapılmamış olması halinde, yolda öncelik her zaman sağ taraftan seyreden araca aittir.
• Trafik polisinin nakit para alması, trafik cezası tahsil etmesi kesin olarak yasaktır.
• 5.000 Dinar’a kadar olan trafik cezalarının, trafik polisi tarafından düzenlenecek makbuz ile en yakın postane veya bankaya yatırılması gerekmektedir.
• 5.000 Dinar’ın üzerinde para cezası kesilmesini gerektiren trafik suçlarında ise sürücü nöbetçi mahkemeye çıkartılmakta ve cezanın miktarı mahkeme heyetince belirlenmektedir.
• Mahkeme kararıyla belirlenecek olan para cezasının da aynı şekilde postane veya banka yatırılması gerekmektedir.
• Trafik ekiplerinin otoyollarda sivil araçlarla kontrol yapması mümkündür. Bu araçlar radar ve kamera sistemiyle donatılmıştır.
• Sivil araçlarda görev yapan polis memurları yolda seyreden araçları durdurmak istediklerinde, şüpheli aracın önüne geçerek ve ekip aracının arka kısmında bulunan LED erkândan yazılı olarak, Sırpça, İngilizce ve Almanca “Takip Et, Polis veya Dur” gibi ihtarlarda bulunacaklardır.
• Böyle bir durumda sürücülerin önlerinde seyreden polis ekibinin ihtarına riayet ederek,en uygun yerde durmaları gerekmektedir.
• Vatandaşlarımızın sözkonusu sivil aracın polis ekibi olduğundan tereddüt etmeleri halinde ise, ihtarı anladıklarını göstermek maksadıyla 4’lü sinyal yakmaları ve güvenli olduğunu düşündükleri (benzin istasyonu gibi) en yakın noktada önde seyreden polis ekibinin sürücünün duracağını anlayacağı şekilde işaret verdikten sonra durmaları gerekmektedir.
• Trafik kontrolünün otoyollarda bulunan kameralar aracılığıyla da yapılabilmektedir. Trafik kurallarını ihlal eden sürücüler, otoban çıkışlarındaki yol ayrımlarında veya benzin istasyonlarının girişinde durdurulacaklardır.
• Trafik polisinin rüşvet talep etmesi durumunda, sürücülerin otoyol kenarlarında bulunan ilan panolarında yeralan ihbar hattı telefon numarasını aramaları gerekmektedir.
• İhbar hattı Sırpça, Türkçe, İngilizce ve Almanca hizmet vermektedir.
• Otoyol kenarlarında bulunan servis/acil durum şeritlerini gereksiz yere ihlal ederek trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülere 1.000 Avro para cezası kesilmektedir. Bu itibarla, konvoy halinde seyahat eden vatandaşlarımızın, konvoydaki araçlardan birinin polis tarafından durdurulması halinde, yollarına devam ederek en yakın park alanında beklemeleri tavsiye edilmektedir.
• Müsaade edilen alkol oranı 0,3 promil’dir. Bu oranın üzerinde alkollü olan sürücüler tutuklanmaktadır.
• Sürücüler kırmızı ışıkta geçmesi veya yaya önceliğine riayet etmemesi durumunda, 15.000 ila 30.000 Dinar para, 30 güne kadar hapis ve 3 ay süreyle trafikten men cezasına çarptırılmaktadırlar.
• Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur.
• Otoyollarda durulması ve araçtan inilmesi kesin olarak yasaktır. Araçtan inilmesi gereken durumlarda reflektörlü yelek giyilmesi gerekmektedir.
• Hız sınırı, mesken mahalde 50, tali yollarda 80, otoyollarda ise 120 km/h’dir.
Öte yandan, görevli trafik polisleri 5.000 Dinar’a kadar trafik cezası yazabilmekte ancak tahsil edememektedir. Cezanın postane veya ilgili banka şubesine yatırılması gerekmektedir. Bu tür durumlarda, görevli polis memuru ilgili kişinin pasaport ve benzeri belgelerine el koyabilmekte ve sözkonusu cezanın ödendiğini belgeleyen evrakın ibraz edilmesinin ardından, sürücüye belgelerini iade edilmektedir.
Diğer taraftan, 5.000 Dinar’ın üzerindeki para cezalarında ise sürücü mahkemeye sevk edilmektedir. Sürücüler, hatalı solama ve hız sınırının aşılması gibi küçük sayılabilecek trafik suçlarında dâhil para cezasına dönüştürülmeyen ve 8 günden başlayan hapis cezasına çarptırılmaktadır. Örneğin hız sınırının 41-60 km/h aşılması durumunda sürücüler 60 ila 200 Euro para cezasına ve 15 günden başlayan hapis cezasına çarptırılmaktadır.
Sırbistan’da trafik kazası yapılması durumunda, sürücülerin en yakın polis karakoluna başvurması gerekmektedir. Kazanın hemen ardından polis, daha sonra da sorgu hâkimi ile savcı olay yerine gelerek durumu tespit eder ve kaza hakkında tutanak düzenler. Sözkonusu kazaya sebebiyet veren kişi, savcının talimatı ile tutuklanır ve ilk ifadesi alınır. Tutukluya yanında avukat bulundurması tavsiye edilmektedir. Sorgu hâkimi, savcının talebi üzerine, dosyayı tamamladıktan sonra savcılığa iade eder. Savcılık ise ana duruşmanın yapılabilmesini teminen dosyayı mahkemeye iletir. Mahkeme Başkanı’nın ana duruşmayı yürütecek hâkimi tayininden sonra duruşmanın günü tespit edilir. Tutuklanan yabancılara Sırbistan Mahkemelerince avukat ve tercüman tayin edilmektedir. Yabancının polise vereceği ilk ifadesi ile tetkik hâkimine verdiği ifadesinde bahsekonu avukat ve yeminli tercüman ücretleri mahkeme tarafından ödenmektedir.
Ölümlü trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ise 1-10 yıl arasında değişen hapis cezası kararı alınmaktadır. Trafik suçlarından kaynaklanan hapis cezaları kefalete veya başka tür cezaya (ülkede araba kullanma yasağı, para cezası, vb…) dönüştürülmemektedir.
Diğer taraftan, vatandaşlarımız, araç tamiri ve yolda kalma gibi konularında da AMCC otomobil kulübünün +3811987 numaralı çağrı merkezine başvurulabilmektedir. Anılan çağrı merkezi Sırpça ve İngilizce hizmet vermektedir. AMCC aynı zamanda, Almanya ADAC, Avusturya OAMTC, İsviçre TCS, Fransa ACTA, Hollanda ANWB, İskandinav ülkeleri SOS, Belçika TCB, İngiltere AA otomobil kulüplerine ait üyelikleri de kabul etmektedir. Yukarıda kayıtlı otomobil kulüpleri dışında üyelikleri bulunan vatandaşlarımızın da AMCC hizmetlerinden ücret karşılığı yararlanmaları mümkün olabilecektir.