Türkiye’de araçınız ile uzun süre kalmayı düşünüyorsanız, bu haberi mutlaka okuyun.

 

Avrupalı Türkler’in Karayolculuğunda dikkat etmeleri gereken hususlardan bir taneside Türkiye’de araçları ile kalma sürelerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Türkiye ve hem de yurt dışında çalışan, ikamet eden yolcuların yabancı plakalı bir araçla Türkiye’ye giriş yapmak istediklerinde, bu tür bir aracı turistik kolaylıklarından faydalanarak muafen geçiçi ithal etmenin şartı olan – son bir yıl içinde yurt dışında 185 gün ve üzeri kalma şartını taşımadıklarından – aracın gümrükçe Türkiye’ye girişine izin verilmemesi, sıkca karşılaşılan sorunlardan biri olduğu belirtiliyor.

 

Gümrük Mevzuatına göre; Kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı aracın Türkiye’ye geçici olarak ve muafen ithal edilebilmesi için yerleşim yerinin yurt dışında olması gerektiği belirtiliyor. Bu durumda Yolcuların mutlaka Türkiye’de araçlarının kalma sürelerine dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor.

 

SÜREYİ GEÇİRMEYİN

 

Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda’Gümrükte yapılan incelemede, aracınızla Türkiye’de son bir yıl içinde 185 günden daha fazla kaldığınız anlaşılırsa,aracınızla birlikte Türkiye’ye girişinize izin verilmez.Bu durumda aracınızı yurt dışına çıkartmak ya da aracınızı gümrüğe teslim etmek suretiyle yurda giriş yapabilirsiniz.

 

Şayet Gümrük idaresince aracınızla Türkiye’ye giremeyeceğinize dair bir karar alındıysa,alınan idari karara; Gümrük Kanununda öngörülen 15 günlük süre içinde Başmüdürlüğe itiraz edebilirsiniz.

 

Ancak giriş ve çıkışlarda yapılan incelemede,Türkiye’de kalma sürenizi gecirdiğiniz ve aynı araçla tekrar Türkiye’ye giriş yapamayacağınız size bildirildiği halde; aynı kapıdan veya başka bir gümrük kapısından yabancı yabancı plakalı araçla Türkiye’ye girmeye teşebbüs ettiğinizde, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri saklı olmak kaydıyla, Gümrük Kanununun 238. Maddesine göre ceza uygulanacağının dikkate alınması gerekiyor.

 

Konu hakkında daha detaylı bilgiyi www.trakyagumruk.gov.tr  adresinde ‘yolcu işlemleri’ bölümünden edinebilirsiniz.

 

Haber: SilaYolu.com

 

 

Sitemizde yer alan haberlerin kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır