Schengen’e dahil AB ülkelerinde geçici veya sürekli ikametle yaşayan vatandaşlarımıza Slovenya tarafından tanınan kolaylıklar mevcuttur.

 

Slovenya 21 Aralık 2007 itibariyle Schengen Sistemine dahil olmuştur.

Slovenya’ya gelecek vatandaşlarımız vize alma yükümlülüğü altında olup sınır kapılarında vize verilmesi uygulaması mevcut değildir. [Yalnızca olağanüstü durumlarda (ölüm v.s.) sınırda Slovenya için giriş vizesi verilmesi mümkündür.]

Slovenya’nın vize ile ilgili uygulamalarına, Slovenya Dışişleri Bakanlığı’nın, aşağıda adresi kayıtlı internet sitesinden ulaşılabilmektedir:

“http://www.mzz.gov.si/en/visa_information/”

Schengen’e dahil AB ülkelerinde geçici veya sürekli ikametle yaşayan vatandaşlarımıza Slovenya tarafından tanınan kolaylıklar mevcuttur. Bu çerçevede, Slovenya’dan transit geçen yukarıda kayıtlı niteliklere sahip vatandaşlarımıza Slovenya’da 90 güne kadar ikamet etme hakkı tanınmıştır.

Schengen alanında olmayan AB ülkelerinde geçici veya sürekli ikameti bulunan vatandaşlarımız ise ayrıca vize almadan Slovenya’dan 5 gün içerisinde transit geçme hakkına sahiptir.
Şoförler yük indirme/bindirme açısından hedef ülkenin vizesini almak durumundadır, Slovenya’dan transit geçecek şoförlerimizin Slovenya’nın Ankara’daki Büyükelçiliğine başvurması gerekmemektedir. Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Almanya Federal Cumhuriyeti arasindaki anlasmaya istinaden belirli turdeki vizeler (Almanya’ya gidecek olan kamyon şoförleri için) 6 Aralik 2012 tarihinden itibaren Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiligi yetkili kilinmistir.
Slovenya Büyükelçiliği Slovenya ile iş yapan nakliye firmalarımızın şoförlerine bir yıl geçerli 90 gün ikamet süreli vize tatbik etmektedir.

Ankara’daki Slovenya Büyükelçiliğinin irtibat bilgileri aşağıdadır:

Adres : Kırlangıç sok. No: 36 06700 GOP/Ankara
Telefon : 00 90 312 405 42 21/22
Faks : 00 090 312 426 02 16
E-posta : van@gov.si
İnternet sayfası : http://www.ankara.embassy.si/

Öte yandan, Slovenya ile sınırı bulunan Hırvatistan 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren vatandaşlarımıza vize uygulamaya başlamıştır. Ancak, Schengen’e dahil AB ülkelerinde (geçici veya sürekli ikametle) yaşayan vatandaşlarımız ile çok girişli geçerli Schengen vizesi hamili vatandaşlarımız bu konudaki belgelerini ibraz etmeleri kaydıyla vizeden muaf tutulmaktadır. Tek girişli Schengen vizesine haiz vatandaşlarımız bu vizeyi kullandıklarında (Schengen ülkelerinden birine giriş-çıkış yaptıklarında) bu muafiyetten yararlanamamakta ve Hırvatistan sınırından Slovenya’ya geri dönmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durumdaki vatandaşlarımızın Hırvatistan veya Schengen vizesi almaları gerekli bulunmaktadır.