TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Sırbistan’da mevcut yasalara göre binek otomobiller otoyollarda 120 km, birinci sınıf yollarda (Belgrad – Subotica ) 100 km, diğer yollarda ise 80 km’lik azami hız sınırına uymak zorundadırlar.  

2010 yılı başında yürürlüğe giren yeni yasalar uyarınca; Sırbistan’da görevli trafik polisleri trafik cezası tahsilatı yapmayacaklardır. Cezayı gerektiren hallerde, vatandaşlarımız ceza miktarını banka veya PTT şubesi kanalıyla ödeyecekler, ardından görevli polisin geçici olarak el koyduğu pasaport gibi belgelerini alarak yollarına devam edebileceklerdir. Yeni yasalara göre böyle durumlarda görevli polis memuru, cezaya maruz kalan vatandaşlarımızın pasaport ve benzer belgelerine 5 güne kadar el koyabilecektir.
Sırbistan’da 24 saat farları açık bulundurmak, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmak zorunludur. Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak yasaktır. Araçlarda bulunması zorunlu olduğu bilinen gereçler dışında, 3 yaşından küçük çocuklar için bebek/çocuk koltuğu ve sarı fosforlu yelek de bulundurulmalıdır. Otoyolda araçtan inilmesi halinde bu yelekler kullanılmalıdır. Otoyolda yapılan trafik kontrollerinde, görevli polisin izni olmadan araçtan inmek yasaktır.
Görevli polisler 5000 Dinar’a (yaklaşık 50 Avro) kadar para ceza yazabilmektedirler. 5000 Dinar’ı aşan cezalar sözkonusu olduğunda mahkemeler devreye girmektedir.
Yeni yasalar, hız sınırlarına uyulması konusunda da ciddi cezalar öngörmektedir. Buna göre, belirlenen hız sınırını; saatte 20 km arasında aşan sürücülere, 3.000.- Dinar (yaklaşık 30 Avro),
20-40 km arasında aşan sürücülere 5.000 Dinar (yaklaşık 50 Avro) para cezası uygulanmakta, 40 km’den fazla aşan sürücülerle ilgili kararları da mahkemeler vermektedir. Sınırı 40-60 km aşan sürücülere 6.000-20.000 Dinar (60-200 Avro), 60-80 km aşan sürücülere 15.000-30.000 Dinar (150-300 Avro) para cezası, 80km’yi aşan sürücülere ise 15 günden başlayan hapis cezaları uygulanmaktadır.
Öte yandan, Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın şikayetlerine en çok konu olan, araç tamiri, yolda kalma vb. konularında, Sırbistan’da faaliyet gösteren AMCC (Auto Moto Savez Srbija) otomobil klubüne başvurulabilmektedir. AMCC aynı zamanda, Almanya ADAC, Avusturya OAMTC, İsviçre TCS, Fransa ACTA, Hollanda ANWB, İskandinav ülkeleri SOS, Belçika TCB, İngiltere AA otomobil klüplerine ait üyelikleri de kabul etmektedir. AMCC otomobil klübüne “+38111987” numaralı telefondan Sırbistan sınırları içinde her yerden ulaşmak mümkündür. Anılan telefon merkezi Türkçe, Sırpça, Almanca, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet vermektedir. Yukarıda kayıtlı otomobil klüpleri dışında üyelikleri bulunan vatandaşlarımızın da AMCC hizmetlerinden ücret karşılığı yararlanmaları mümkün olabilecektir