MACARİSTAN / RÖEZKE– Almanya, Fransa, Belçika gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde okulların tatile girmesiyle Türkiye’ye gidişleri devam ediyor.

Yıllık izinlerini geçirmek üzere yaşadıkları ülkelerden yola çıkan Türk vatandaşlarının özellikle Avrupa ülkeleri sınırlarında kuyruklar oluşturmaya devam ediyor..

Sıla özlemini gidermek memleketleri Türkiye'de senelik izinlerini sevdikleriyle birlikte geçirmek için Uçak biletlerinin yüksek fiyatlardan satılması nedeniyle Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler  karayolunu tercih etmeye devam ediyor. Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türk yaşadıkları Ülkelerde Okulların tatile girmesinin ardından Sılayoluna revan oldular.Türkiye'ye gitmenin sevincini yaşan izincilerin karayolculuğuda zorlu ve meşakatli oluyor.

Macaristan’ın Sırbistan’a açılan Röezke sınır kapısında ve diğer sınır kapılarında uzun araç kuyrukları oluşmaya devam ediyor.

Senelik izinlerini Anavatanda geçirmek için Almanya’dan yola çıkan Esat Zengin ailesi Uçak bilet fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak mecburen karayolunu tercih etmek zorunda kaldıklarını söyleyerek ,Hükümetin bu konuya el atmasını Uçak bilet fiyatların makul düzeye çekilmesini istedi. Zengin ‚Avrupalı Türkler sınır kapılarında uzun kuyruklarda saatlerce beklemeleri hak etmiyor dedi.

Memleketleri Zonguldakta senelik izinlerini geçirmek için Almanya’nın Coesfeld şehrinden yola çıkan Mehmet Özpoyraz ise Türkiyemiz büyük ve güclü bir Ülke Hükümetimizin Avrupalı Türklerin her yıl yaşadığı bu sorunlara  cözüm üretmesinin vakti çoktan geldi de geçiyor. Bizler her yıl bu güzergahta Vatanımzda tatil yapabilmek Sılahasretini gidermek için iki arada göç ediyoruz.  63 yılı aşkın bu yaşanan göz hikayesi zaman zaman dramlara dönüşüyor. Bu yolda malesef üzücü olaylarla da karşılaşıyoruz bir çok vatandaşımızıda trafik kazalarında kaybediyoruz. Nice ocaklar sünüyor. Hükümetimiz Avrupa’da yaşayan Vatandaşına sahip çıkmalı.

Avrupalı Türkler her yıl milyarlarca ülkesine döviz bırakıyor. Ancak malesef son yıllarda bazı kesimler tarafından Avrupalı Türkler bilincli bir şekilde katledilmeye çalışılıyor. Bu bizleri çok üzüyor.dedi.

Özellikle de bu sınır kapılarında Sıçak havalarda beklemeler bizleri perişan ediyor dedi.

Mehmet Özpoyraz ‚ Memleket sevdası büyük bir sevda bu duygu gerçekten anlatılmaz, yaşamak lazım. Yaşadığınız ülkede ezan sesini duymamak ve sosyal hayatının olmaması, anneyi, babayı, vatanı özlemek yani anlatılmaz çok zor. Vatan özlemini kelimeler tarif edemez.

Yüksek Uçak bilet fiyatlarına mutlaka bir cözüm getirilmeli.  Avrupalı Türklerin yıllardır istediği bir şey var: Yaz izinlerinde ailecek geldikleri uçak tarifelerinde bir iyileştirme. Küçük de olsa bir kolaylık getirilmesi herkesin Uçakla memleketine uçmasına vesile olacaktır. Memlekete daha çok döviz girdisi sağlanacaktır.dedi

Diğer yandan Sırbistan’ın Bulgaristan'a açılan sınır kapılarında da uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor.

Röezke Sınır Kapısı 18.07.2024

Foto@Silayolu.com

Haber: Sezai Koç  Macaristan Röezke 18.07.2024