Makedonya’da otoyollar bakımlı. Farlar gündüzleri de yanmak zorunda. Makedon sınır polisleri hala çorba parası istiyorlar.

 

Niş İstikametinden, Makedonya- Skopje istikametine giden yolcularımınız bu yıl oldukca daha dikkat etmeleri gerekiyor. Niş- Skopje(Üsküp) istikameti, Makedonya sınırına kadar olan dağlık bölümde yol inşaatlarına dikkat., Bu yolda zaman zaman trafik akışı tek şeride düşüyor. Özelliklede Vranja istikametinde ki inşaatlar adeta tehlike sacıyor. Bu yolda çok dikkatli olmak gerekiyor.Gece yolculuk yapanlar bu yolda dikkati elden bırakmamaları gerekiyor.

Sıla yolu güzergahında Bulgaristan’a alternatif olan Makedonya, Türk ve AB vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak dikkat, Makedonya, AB kimlik kartlarını seyahat belgesi olarak tanımıyor. Geçerli pasaport istiyor. Pasaportlarda en az 6 aylık daha geçerlilik süresi aranıyor.Sakın süresi geçmiş pasaport, eksik belge ya da kimlik kartıyla seyahat etmeyin! Makedonya sınırından geri çevrilirsiniz. Girişte sınır polisi, pasaportları, aracın ruhsatı ve yeşil sigorta kartını, araç başkasına aitse, vekaleti kontrol ediyor.


Pasaport kontrolünün ardından gümrük kontrolü geliyor. Burada Stop levhası var. Görevli memur bazen bilinçli olarak bir meslektaşıyla sohbet ediyor ve gelen yolcuya hiç bakmıyormuş gibi yapıyor. Bunu sakın geç işareti olarak algılayıp devam etmeyin. Gümrük polisi geç işareti verinceye kadar levhanın önünde bekleyin. Aksi takdirde geri çağırıyor ve bagajı kontrol ediyor. Sınırdan geçen araçların hangilerinin aranacağı konusunda bir kriter yok.

Tabanovce sınır kapısında pasaport ve gümrük kontrolünden hemen sonra  bir banka var. Burda aracınızı park ederek, para bozdurmakta fayda var. Makedonya para birimi Denar (MKD). 1 Euro yaklaşık 62 Denar. Aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Araç camının önüne çanta ya da cüzdan koyarak, hırsızlığa davet çıkarmayın.

ŞİKAYET EDİN
Makedonya sınır kapılarında Makedon Türkler de görevli olarak çalışıyor ve onlar iyi Türkçe konuşuyor. Öteki sınır polisleri de biraz Türkçe biliyor. Sakın, nasıl olsa Türkçe bilmiyorlar deyip sınırda memura küfür etmeyin. Gümrük polisinin araçtaki eşyaları kontrol etmek istemesi halinde karşı gelmeyin. Gayet sakin bagajınızı açın. Gümrük memurları sizin davranışınıza göre hareket ediyor. Karşı gelenin eşyasını didik didik arıyor. Geçtiğimiz yıllarda araçlarının aranmasına itiraz eden Türk yolcularla sınır ve gümrük polisi arasında fiziksel ve sözlü saldırılara varan sorunlar yaşandı. Sınırda sorun yaşanması veya rüşvet istenmesi halinde, Makedonya Gümrük Bakanlığı’nın ücretsiz şikayet hattı olan +389 2 197 numaralı telefonunu arayıp şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Ayrıca şikayetlerinizi Üsküp Büyükelçiliğimize bildirmek de yerinde olacaktır. Büyükelçilik bu şikayetleri Makedonya tarafına iletiyor.

ÜSKÜP SELANİK
Makedonya Yunanistan güzergahı sıla yolunu 272 km, yaklaşık 4 saat uzatıyor. Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce sınır kapısından Yunanistan sınırındaki Bogorodica sınır kapısına kadar yol yaklaşık 244 km. Bunun 216 km’si otoban, 28 km’si ise tek şeritli yol. Otoyolda Atina Selanik istikametini takip etmek gerekiyor. Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija (Demir Kapı), Gevgelija (Gevgeli) yönü izlenerek Bogorodica sınır kapısına varılıyor.

OTOYOL ÜCRETİ
Makedonya’da otoyol ücreti çok cüzi ve gişeye girişte ödeniyor. Gişelere girerken ücret Denar ve Euro karşılığı levhalarda yazıyor.
Makedonya ‘da Otobanlar belediyeye ait olduğu için her belediye kendi otoban ücretini alıyor. Otoban ücretini denar ile ödemek daha karlı. Otoban üzerindeki geçiş ücretleri yaklaşık 1,50 cent tutuyor.

BİNEK OTOMOBİL MİNİBÜS
KUMANOVO – MLADİNOVCİ 60 DENAR VEYA 1,5 EURO 80 DENAR VEYA 2 EURO
SKOPJE-PETROVEC 40 DENAR VEYA 1 EURO 50 DENAR VEYA 1 EURO
PETROVEC -VELES 80 DENAR VEYA 2 EURO 120 DENAR VEYA 2,5 EURO
VELES-GRADSKO 60 DENAR VEYA1,5 EURO 100 DENAR VEYA 2 EURO

HIZLI GİTMEYİN
Trafik polisinin rüşvet tuzağına düşmemek için hız sınırına ve trafik kurallarına uymak gerekiyor. Özellikle yaz aylarında kontroller arttırılıyor. Makedonya’ya girer girmez hemen farlarınızı açmayı unutmayın. Farlar gündüz de yanmak zorunda. Aksi takdirde cezası 3 bin Denar, 45 Euro. Güvenlik kemeri takmamanın cezası 20 Euro, direksiyonda cep telefonuyla konuşmanın cezası 45 Euro, alkollü araç kullanmanın cezası 250 ile 650 Euro arasında. Otobanda hız sınırı 120 km. Hız sınırında 10 km tolerans tanınıyor. Ancak hız sınırını 30 ile 50 km arasında aşmanın cezası 45 Euro, bunun üzerinde aşmanın cezası ise 300 Euro. Polis para tahsil edemez. Sürücü cezayı Denar olarak banka veya postaneye yatırıp makbuzunu polise gösterdikten sonra belgesini alıp yola devam edebiliyor. Eğer geceye denk gelirse, sürücünün sabah banka ya da postanenin açılmasını beklemesi gerekiyor. Sürücü trafik kazası durumunda mahkemeye çıkarılıyor. Ölümcül kazalarda cezalar en az 3 yıldan başlıyor.”

10 BİN EURO SINIR
Gümrük Dairesi yetkilileri Gjorgi Naumovski ve Goran Georgiev, 120 bin Denar’a tekabül eden 10 bin Euro üzeri paranın gümrükte beyan edilmesi gerektiğini vurguladı. İki yetkili gümrük mevzuatına göre her yolcunun bir karton sigara, bir litre alkol, 2 litre şarap, 50 ml parfüm hakkı bulunduğunu kaydetti.

İTİRAZ ETMEYİN
Üsküp Büyükelçimiz Gürol Sökmensüer, vatandaşların sınırda veya otoyolda polisle tartışmaya girmemelerini, sınır polisinin aracı kontrol etmek istemesi halinde itiraz etmemelerini tavsiye etti. Büyükelçi Gürol Sökmensüer, ayrıca vatandaşlara “pasaport sürelerini kontrol etmeden yola çıkmayın! Süresi bitmiş veya bitmeye az kalmış olan pasaportları yeniletin” çağrısında bulundu ve güzel, mutlu bir tatil geçirmelerini diledi.
 

BENZİN ÜÇRETLERİ

DİSEL : 57,50 DENAR   0,94 EURO

BLEİFREİ SUPER BENZİN:  72.00 DENAR    1,18 EURO

 BLEİFREİ SUPER PLUS :   74.00 DENER      1,21 EURO
 


ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Üsküp Büyükelçiliği; Slavey Planina-B 1000 Üsküp
Telefon: 00389 2 311 32 70
Polis: 192
İlkyardım: 194
Gümrük şikayet: 197
Makedonya Otomobil Kulübü (AMCM): 00389 23 181 181
Çekici: 196
Yol şikayet: 199

MAKEDONCA SÖZLÜK (Türkçe okunuşuyla)
Dobar den: İyi günler
Dogledanye: Hoşçakalın
Blagodaram: Teşekkürler
Somun: Ekmek
Pomagay: İmdat
İma povreden: yaralı var
Voda: Su
Kafe: Kahve
Kolku pari: Ne kadar?
Meso: Et
Govedsko meso: sığır eti
Yağneşko meso: Kuzu eti
Pleşko meso: Piliç eti