Schengen bölgesine dahil olan Macaristan’a, yabancıların girişleri ve uzun dönemli ikametleri konusundaki düzenlemeler aşağıda sunulmuştur.

 

Macaristan tarafından verilmiş oturma izni bulunan kişilerin, diğer Schengen ülkelerinde veya Schengen bölgesine dahil diğer ülkeler tarafından verilen oturma iznine sahip kişilerin Macaristan’da, 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz kalabilme hakları vardır.

AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.

AB üyesi olmayan İsviçre, 15 Aralık 2008 tarihinden itibaren Schengen bölgesine dahil olmuş ve Schengen vizesi vermeye başlamıştır. Bu bağlamda, İsviçre’de çalışan vatandaşlarımız da diğer Schengen ülkelerinde çalışan vatandaşlarımız gibi, 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz olarak Schengen ülkelerinde kalabilme hakkına sahip olmuşlardır.

Lihtenştayn tarafından verilmiş vize ile transit geçiş mümkün değildir. Ancak, bu ülkede oturma izni bulunan vatandaşlarımız vizesiz transit geçiş imkanından yararlanabilmektedirler.

İngiltere ve İrlanda tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile transit geçiş mümkün değildir.

Avrupa Birliğine 01 Ocak 2007 tarihinde katılan Bulgaristan ve Romanya tarafından verilen oturma izinleri /vizeler ile Macaristan’dan transit geçiş imkanı henüz bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, transit geçiş olanağından yararlanabilmek için, Macaristan’a giriş ve çıkışların farklı sınır kapılarından yapılması ve oturma izinlerinin/vize sürelerinin Macaristan’dan tüm transit geçiş süresini içerecek şekilde geçerli olması gerekmektedir.

Batı Avrupa ülkelerine mal taşımacılığı yapan TIR şoförlerimizin, Macaristan’dan transit geçiş vizesi alma zorunluluğu, Schengen rejimine dahil olunmasının ardından ortadan kalkmış olmakla birlikte, Schengen vizesi konusunda firmalarınca iyi bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Öte yandan, Macaristan Schengen rejiminin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle güvenlik ve gümrük kontrolleri, diğer ülkelere göre çok daha sıkı yapılmakta ve dolayısıyla, sınır geçiş süreleri geçmişe oranla daha fazla uzayabilmektedir. Bu duruma vatandaşlarımızın hazırlıklı olmalarında yarar bulunmaktadır.