Hırvatistan 1 Temmuz’da AB ye gireceğinden bu sene dönüşlerde sık aramaların yapılması bekleniyor.

 

Hırvatistan’da ‘Trafik cezaları oldukca ağır.Otobahnda sivil polisleri oldukca fazla ve hız sınır kontrolleri yapıyorlar.Şayet hız sınırını aştığınız taktirde Sivil Polis sizi ilk parka çektirip ceza yazıyor.Polis 1000 kunaya kadar olan cezaları tahsil edebiliyor.Buda yaklaşık 135 Euro ya tekabül ediyor.

KURALLARA UYUN

Hız limiti otoyollarda 130 km. olup karayollarında ise 110 km. Hızlı giden araçları sivil polis bir süre takip ediyor. Eğer sürücü yolda hızlı gitmeye devam ederse,Polis aracın önüne geçiyor.Trafik cezaları oldukca ağır.Polis 1000 kunaya kadar olan cezaları tahsil edebiliyor.Buda yaklaşık 135 Euro ya tekabül ediyor.

Hız sınırını 50 Km yi aşanların ehliyetine el konuluyor.Otobahn’da sivil trafik polisleri hızlı giden araçları takip edip hızını kaydediyor.Sürücü hızlı gitmeye devam ederse, ilk gelen dinlenme tesisine yaklaşırken  aracın önüne gecip sürücünün dinlenme tesisine girmesini istiyor ve cezayı yazıyor.Hırvatistan Güzergahı toplam 306 km ve dümdüz otobahn. ‘ Bu yolda geçtiğimiz yıl aşırı hız ve yorgunluktan kaynaklanan Trafik kazalarında 2 vatandaşımız trafik  kazalarında hayatlarını kaybettiler.Hırvatıstan yolun yarısı olduğu için sürücüleri burda rehavet basıyor.Kazaların en büyük nedenide yorgunluk ve uygusuzluk ve aşırı sürat. Bu nedenle mutlaka dinlenme tesisleri bol olan güzergah üzerinde mutlaka dinlenin ve dinlenmiş bir şekilde yolunuza devam edin.Araçta herkesin kemerleri takılı olmalı. 5 yaşına kadar olan çocukların çocuk koltuğunda oturması gerekiyor.Kemer takmamanın cezası 500 kuna.Yola çıkmadan önce mutlaka arabanızın takım cantası donanımınızın eksik olup olmadığını kontrol edin.Hırvatistan’da Trafik yasalarına göre mutlaka aracınıza ilk yardım çantasıyla birlikte çekme halatı ve yedek ampul almayı unutmayın.Pasapor ve Belgelerinizi mutlaka kontrol edin. Ljubljana’dan gelenler için Bregana sınırından girer girmez de otoyol başlıyor. Gişeden ilk yol ücreti peşin olarak 5 Kuna ödeniyor. Bu da1,00 Euro yapıyor Maribor güzergahı üzerinden gelip Macelj sınır kapısından giriş yapanlar ise, 42 Kuna yani 6 Euro ödüyor. İkinci otoyol ücreti için Zagrep çıkışındaki gişeden bilet çekiliyor. Yol bitiminde 105 Kuna, yaklaşık 15.00 Euro yol ücreti alınıyor. Minübüsler için 160 Kuna 21,30 Euro ödeniyor.

Et ve süt ürünleri yasak

Hırvat gümrük mevzuatının diğer AB ülkelerinin gümrük mevzuatı ile örtüştüğü için et veya süt ürünlerini ülkeye sokmak yasak. Gümrük DEklare Yolcu başına 1 karton sigara, 1 lt. yüksek alkollü içki, vatandaşlarımızın üzerlerinde toplam değeri 10 bin Euro’yu aşan değerli eşya (altın, mücevher v.b.) nakit para nın beyan edilmesi gerekiyor.Aksi taktirde beyan edilmesse polis aramasında paraya polis el koyabiliyor Hırvatistan’da faydalı olacak pratik bilgiler. – Sınır kapıları modern ve geniş – Hırvatistan’da otoyolda hız limiti saatte 130 km, karayolunda 110 km
– Ülkeye girdikten sonra para bozdurmanız daha avantajlı
– Her ödemede mutlaka fiş isteyin
– Hız limitini aşmanın cezası 300 Kuna ve üstü
-Hırvatistan’da da 1 Ekim 1 Nisan arasında seyir halinde olan araçların gündüz farları yakma zorunluluğu var. 

– Araçta ilk yardım çantası, çekme halatı, reflektörlü yelek ve yedek ampul bulundurmalısınız. – Benzincide ödemelerde dikkat edin – Farları açık Tutun Önemli Telefonlar:
Polis: 112
İlk Yardım: 112 

Zagrep Büyükelçiliği 
Masarykova 3, Kat 2, Zagreb
Tel: 00 3851 4864660