Batı Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarımızın sıklıkla kullandıkları E-75 ve E-70 karayollarının çeşitli noktalarında yol çalışmaları devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın seyahatlerine başlamadan önce Auto Moto Savez Srbije’nin (AMCC) aşağıda kayıtlı web sayfasını kontrol etmeleri ve bu sayfada belirtilen ihtarlara uymaları tavsiye edilmektedir. Anılan derneğin 24 saat hizmet veren +3811987 numaralı telefonu aranarak da bilgi alınması mümkündür.
http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_google&view=standard&id=4&It

Sırbistan’da otoyollar ve diğer şehirlerarası yollar genel olarak güvenlidir. Yollarda soygun ve gasp gibi olaylara nadir rastlanmaktadır. Özellikle oto yollarda güvenlik güçleri düzenli olarak denetim yapmaktadır. Vatandaşlarımızın araçlarının veya araç içerisinde bırakılan çanta, cüzdan, vb… eşya çoğunlukla benzin istasyonlarında ve mola yerlerinde çalındığı bilinmektedir. Vatandaşlarımızın hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşmaları durumunda en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunundan kaynaklanan yanlış anlaşılmaları engellemek için Büyükelçiliğimizle temas etmeleri uygun olacaktır.

Vatandaşlarımız Sırbistan’da otoyol ücretlerini Dinar’ın yanı sıra Avro ile de yapabilmektedirler. Vatandaşlarımızın otoyol ücretini ödemek için yanlarında bozuk para bulundurmaları ve gişelere yaklaşırken yol ücretlerini hazır bulundurmaları gişelerde oluşan uzun kuyrukların önlenmesi bakımından büyük önem arzetmektedir.
Öte yandan, Sırbistan’da, Avrupa Birliği Ülkelerinde otoyol ücretlerinin ödenmesi için kullanılmakta olan “Vignet” uygulaması yoktur. Otoyol ücretleri mesafelere göre tahsil edilmektedir. Örneğin, Macaristan’dan Sırbistan’a gelen bir sürücünün, Subotica-Novi Sad ve Novi Sad-Belgrad mesafeleri için ayrı ayrı ücret
ödemesi gerekmektedir.

Sözkonusu ücretler aşağıdaki gibidir.
Otoyol Mesafe Ücret
E75 Subotica – Novi Sad 3,5 Avro/330 Dinar
E75 Novi Sad – Belgrad 2.5 Avro/240 Dinar
E75 Belgrad – Nis 7.5 Avro/730 Dinar
E75 Nis – Leskovac 2 Avro/190 Dinar
E70 Belgrad – Şid 3.5 Avro/340 Dinar

Otoyol ücretlerinin, bozuk para olmaması gibi gerekçelerle ödenmesi gereken ücretten daha fazlasının talep edilmesi durumunda, vatandaşlarımız Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi ile temasa geçebilirler. Büyükelçiliğimize 24 saat ulaşılabilecek telefon numarası: +381 11 333 24 00’dir.