Geçtiğimiz yıllarda vatandaşlarımız soygun ve hırsızlık gibi maddi kayba yol açan muhtelif olaylara maruz kalmakla birlikte, sözkonusu olayların sayısının sınırlı olduğu gözlemlenmektedir.

2011 yaz döneminde bir gurbetçi ailemizin park halindeki aracından içinde pasaportları ve paraları bulunan çantaları çalınmıştır.

Bu tür olayları yaşayan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize verdiği bilgiler ışığında, otoyol ve anayollarda, iyi niyetli görünse bile, polis haricinde hiç kimsenin dur uyarısına uymamaları, sıkıştırarak durdurmaya çalışan diğer arabalara karşı uyanık olmaları önemle tavsiye olunur.

Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, konaklama yerlerinde ve benzin istasyonlarında, kısa süreli duraklamalarda dahi, araçlarını mutlaka kilitlemeye, araç içerisinde görünür bir şekilde çanta veya değerli eşyalarını bırakmamaya ve pasaportlarını mutlaka sürekli yanlarında bulundurmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Yol üzerinde yeterli sayıda ve iyi durumda konaklama tesisi ve benzin istasyonu bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın otel, motel, pansiyon vb. yerler haricinde herhangi bir yerde konaklamaları halinde ilk 24 saat içinde yabancılar polisine bildirimde bulunmaları gerekmektedir. Aksi takdirde suç işlemiş sayılmakta olup, tutuklanarak mahkemeye çıkarılmakta ve pasaportlarına Hırvatistan’a bir yıl süreyle giriş yasağı damgası basılmaktadır.

Vatandaşlarımızın, Hırvatistan’ı transit geçişte, yaklaşık 4-5 saate ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle, vatandaşlarımızın Hırvatistan içinde yol üzerindeki dinlenme bölgelerinde dinlenmeleri önerilir. Konaklama yerlerinde ve benzin istasyonlarında çoğunlukla sadece Hırvat Kunası kabul edilmekte olup, sınır kapılarındaki döviz bürolarında para değiştirmek mümkündür. Uluslararası kredi kartlarının tamamı Hırvatistan’da kabul edilmektedir. Diğer taraftan, 1991-1995 yılları arasında yaşanan savaştan dolayı halen mayından arındırılmamış bazı bölgeler bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple, vatandaşlarımızın Hırvatistan’dan geçerken ana güzergahlardan ayrılmamaları tavsiye edilmektedir.

Hırvatistan üzerinden transit geçiş yapan özel araçlara ilişkin yaş kısıtlaması yoktur. Araçların uluslararası sigorta kartına sahip olması gerekmektedir. Hırvat trafik yasalarına göre, araçlarda, ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulunması mecburidir.

Hırvat trafik polisi tarafından yapılan denetlemelerde, bütün bu donanımın varlığı titiz bir şekilde denetlenmekte ve herhangi birisinin yokluğu, cezai işlem yapılmasına neden olmaktadır.

Herhangi bir kaza olması halinde, mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmemektedir.

Hırvatistan yasaları gereğince, ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmayan, sadece küçük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazalarında, hatalı olan sürücü para cezasına çarptırılmaktadır.

Ölüm, ağır yaralanma veya büyük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazası yapılması halinde, sürücü mahkemeye sevk edilmekte, mahkeme tarihine kadar gözaltında kalmakta ve tutanak karşılığında pasaportuna el konmakta, mahkeme kararına göre hapis cezasına mahkum edilebilmektedir.